Reklama

Reklama

Basilisk: Kóga ninpó čó

(seriál)
  • Japonsko バジリスク 甲賀忍法帖 (více)
Trailer 1
Japonsko, (2005–2018), 19 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Fútaró Jamada (komiks)

Hrají:

Nana Mizuki, Šó Hajami, Mijuki Sawaširo, Takeši Aono, Norio Wakamoto, Matthew Tompkins, Tomokazu Sugita, Kendži Ucumi, Wataru Hatano, Fumihiko Tačiki (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(48)

Obsahy(1)

BASILISK KOGA NINPO CHO neboli BASILISK: THE KOUGA NINJA SCROLLS je japonský anime seriál podle mangy stejného názvu, která vychází z románu The Kouga Ninja Scrolls, jež roku 1958 napsal Futaro Yamada. Samotná anime se na první pohled může zdát jako japonská varianta Romea a Julie se spoustou mrtvých, nicméně ačkoli prakticky v každé z 24 epizod někdo umře, tento seriál není pouhá ninja vyvražďovačka.

Příběh se odehrává ve feudálním Japonsku roku 1641, kdy se o post šóguna hlásí dva vnuci bývalého šóguna Tokugawa Leyasu. Tokugawa Leyasu předal své místo synu Hidetada, ovšem stále si udržel velký vliv v rámci vlády a tudíž se snaží vyřešit problém s jmenováním jednoho z jeho vnuků jako nového šóguna poté, co se jejich otec Hidetada rozhodne odstoupit. Proto aby vyřešil tuto rozepři, zruší vynucené příměří mezi klany Iga a Kouga a nařídí, aby každý z klanů vyslal deset svých nejlepších ninjů do boje na život a na smrt. Každý z klanů reprezentující jednoho vnuka Tokugawy tedy musí využít veškeré umění a lsti, aby eliminoval deset vyvolených nepřátelského klanu. Mezi politickými hrátky mocných, letitou nenávistí klanů navzájem a spoustou krvavých soubojů ninjů s neuvěřitelnými schopnostmi stojí láska Oboro z klanu Iga a Gennosukeho z klanu Kouga. Zpočátku se seriál rozvíjí pomalu, ale s přibývajícím časem a zároveň ubývajícími členy klanů se napětí stupňuje až do závěrečného finále, kdy slabším povahám nezůstane oko suché. (ČSFD)

(více)

Recenze uživatele Vesman k tomuto seriálu (1)

Basilisk: Kóga ninpó čó (2005) 

Japonská verze Romea a Julie zahalená do ninja hávu. Starý šógun má dva potomky a o tom, který se stane jeho nástupcem má rozhodnout souboj dvou klanů ninjů, kteří se nenávidí po celé generace. Samotný boj vyplňuje drtivou většinu seriálu, vzhledem k různorodým schopnostem, a v některých případech i charakterům, všech ninjů se však nestává jednotvárným. To vše má bohužel za následek, že někteří ninjové nemají vpodstatě žádný prostor a propracovanost charakteru se dostává jen několika postavám, které vydrží dýl než pár dílů. Jediná věc, která mi na seriálu trochu nesedla byla částečná stylizace jedné ze stran jako záporáků, sám bych dal přednost tomu, kdyby ani jedna ze stran nebyla dobrá či špatná. Animace je velice kvalitní a realistická, určitě patří k tomu lepšímu. Na závěr bych ještě zmínil perfektní, rockově podbarvený opening. Ve srovnání s hranou verzí, filmem Shinobi, tento seriál jasně vítězí. Během filmu ke mně často doléhal pocit nudy, což se u seriálu skutečně nestalo. ()

Reklama

Reklama