Reklama

Reklama

Basilisk: Kóga ninpó čó

(seriál)
  • Japonsko バジリスク 甲賀忍法帖 (více)
Trailer 2
Japonsko, (2005–2018), 19 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Fútaró Jamada (komiks)

Hrají:

Nana Mizuki, Šó Hajami, Mijuki Sawaširo, Takeši Aono, Norio Wakamoto, Matthew Tompkins, Tomokazu Sugita, Kendži Ucumi, Wataru Hatano, Fumihiko Tačiki (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(48)

Obsahy(1)

BASILISK KOGA NINPO CHO neboli BASILISK: THE KOUGA NINJA SCROLLS je japonský anime seriál podle mangy stejného názvu, která vychází z románu The Kouga Ninja Scrolls, jež roku 1958 napsal Futaro Yamada. Samotná anime se na první pohled může zdát jako japonská varianta Romea a Julie se spoustou mrtvých, nicméně ačkoli prakticky v každé z 24 epizod někdo umře, tento seriál není pouhá ninja vyvražďovačka.

Příběh se odehrává ve feudálním Japonsku roku 1641, kdy se o post šóguna hlásí dva vnuci bývalého šóguna Tokugawa Leyasu. Tokugawa Leyasu předal své místo synu Hidetada, ovšem stále si udržel velký vliv v rámci vlády a tudíž se snaží vyřešit problém s jmenováním jednoho z jeho vnuků jako nového šóguna poté, co se jejich otec Hidetada rozhodne odstoupit. Proto aby vyřešil tuto rozepři, zruší vynucené příměří mezi klany Iga a Kouga a nařídí, aby každý z klanů vyslal deset svých nejlepších ninjů do boje na život a na smrt. Každý z klanů reprezentující jednoho vnuka Tokugawy tedy musí využít veškeré umění a lsti, aby eliminoval deset vyvolených nepřátelského klanu. Mezi politickými hrátky mocných, letitou nenávistí klanů navzájem a spoustou krvavých soubojů ninjů s neuvěřitelnými schopnostmi stojí láska Oboro z klanu Iga a Gennosukeho z klanu Kouga. Zpočátku se seriál rozvíjí pomalu, ale s přibývajícím časem a zároveň ubývajícími členy klanů se napětí stupňuje až do závěrečného finále, kdy slabším povahám nezůstane oko suché. (ČSFD)

(více)

Recenze (30)

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co jsem tento skvělý kousek shlédnul, vynikající záležitost, dva klany plné unikátních bojovníků, kteří se postupně vybíjejí, intriky, souboje, zábavné i smutné chvíle, až do úplného konce... mám rád japonské animáky, sice se mi líbí tak 1 ze sta, je jich jen málo kvalitních (pro evropana), ale právě ty a právě tento stojí za to:) ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

eh...co tohle bylo zač. Rádoby dojemné, nicméně stupidní anime o tom, jak se dva rody nedokázaly přenést přes nenávist a odhalit toho, kdo to všechno zosnoval. Je ale neuvěřitelně přímočaré...ninjové se prostě zabíjí (souboje bohužel ale nejsou nic moc a "zvláštní schopnosti" typu chození ve zdi, nesmrtelnost nebo schopnost vypadat jak druhý považuji za naprosté nesmysly), jinak se tam nic neděje. Žádná zápletka, žádný příběh... V druhé části pak už z toho ani nemají radost, vlastně se ani zabíjet nechtěj, ale stejně se zabíjí...a pak jsou z toho smutní. A takhle furt dokola. Dvě hvězdičky a doporučuji opravdu jen lidem, kteří už neví, jak by ztratili čas. 30% ()

Herr_Karotte 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl masakr! Dva klany proti sobe, spinave intriky, nenavist, laska a ta vynalezavost v bojovych scenach a charakterech postav... no proste samuraj, ktery uprostred karakiri onanuje nad japonskou mytologii :D Pro me to byly poctive **** a od mety nejvyssi to delil jen kousicek zpusobeny castou frekventovanosti tohoto nametu. ()

maldoror16 

všechny recenze uživatele

Parádní, jedno z těch výrazně nadprůměrných anime, navíc laděné do chambaro-ninjovského stylu obohaceného o fantasy prvky. Silný, akčně-romantický příběh o takových těch klasických tématech jako láska, nenávist, čest, nepřátelství, zrada... Slušná, ale nijak excelentní animace, zato podařené, výrazné a chytlavé postavy/charaktery. Chvílema trochu protahované (o pár dílů méně by tomu jen prospělo, a také trocha méně patetičnosti a přeslazenosti, hlavně k závěru), ale velmi milé a chutné (a mnohem, mnohem lepší než pozdější hraná verze). 70% ()

Hrus 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem anime (spíše odpůrcem, ale takovým, který doufá, že někdy pochopí tu zapálenost svých kamarádů, ale i přes asi 4 shlédnuté anime seriály se mi to stále nedaří), na toto dílko jsem se díval jen kvůli filmu Shinobi, který mě hodně zaujal. Nakonec jsem nebyl zklamán ani tak samotným anime, jako spíš shlédnutou verzí - příšerně přeloženou do angličtiny, ze které jsem někdy zaboha nemohl vydedukovat, co se přesně děje... Zajímavá zápletka, daleko bohatší než v Shinobi mě u toho sice udržela, ale u některých klasických anime neakčních vsuvek, jsem se dost nudil. Udržela mě u toho rozmanitost postav a jejich ninja schopností... ()

Majrek 

všechny recenze uživatele

Basilisk (neboli česky Bazilišek) je klasická japonská anime, která oplývá boji, fantastickými schopnostmi hlavních představitelů, koketuje s všudypřítomnou smrtí a ve které se prolévá velké množství krve. (spoilery:) Děj se odehrává v Japonsku,roku 1614. Seriál nabídne divákovi dvacet "hlavních" postav, z nichž dvě jsou "nejhlavnější". Jak už je v anime seriálech zvykem, charakteristiky postav jsou vcelku dobře vypracované, každý ninja disponuje nějakou nadpřirozenou schopností - což už stačí na to,aby vás seriál vtáhl do děje. O co vlastně jde? Děj je poměrně jednoduchý - dva znepřátelené klany Iga a Kouga spolu po dlouhých letech míru začnou opět bojovat, prostřednictvím deseti nejvybranějších ninjů z každého klanu. Zvítězí jen ta skupina (nebo jednotlivec),která zlikviduje všech deset soupeřů. Vítěz potom získá uznání a vládu nad oběma zeměmi. Boj je posvěcen jakousi "radou starších", kde zasedá i mistr nindžů Hattori Hanzo (hm... kdepak jsme to jméno už slyšeli..:)). Boj je komplikován láskou, která vzplane mezi potomky vůdců obou klanů (jak už to tak bývá..): Gennousukem Kougou a Oboro Igou (jap. obdoba Romea a Julie). Pokud snad čekáte happyend (ke kterému se děj logicky stáčí), budete asi dost zklamáni - anime končí typicky japonsky, v jakémsi rozčarování a opojení ze smrti... Celkový dojem výrazně kazí patetické zakončení serálu, jinak jde o vcelku kvalitní klasické anime. ()

Bojinda 

všechny recenze uživatele

Nádherná, skutečně fantastická kresba, vynikající animace, silný příběh. Vše zaobaleno do prostředí klanů nelidsky schopných ninjů, kteří rozhodují svým životem či smrtí o osudu Japonska na počátku éry Tokugawa. Skvost! Masaki Segawa má jako jeden z mála mangaků na první pohled rozlišitelnou, naprosto precizní kresbu. Skutečně úžasné! ()

Reklama

Reklama