Reklama

Reklama

Hlasujte pro mne!

  • Jihoafrická republika Please Vote for Me (více)
všechny plakáty
Jihoafrická republika / Dánsko, 2007, 58 min

Obsahy(1)

První školní den v čínské základní škole vyberou učitelé z prvňáčků tři kandidáty na post „třídního dohlížeče". Děti si z nich samy jednoho zvolí. V zemi, kde o svobodných volbách nemůže být ani řeč, si děti mohou vyzkoušet, jaké to je být kandidátem či svobodným voličem. Ve třídě, kterou po celé předvolební období autoři dokumentu sledují, byli navrženi dva chlapci a jedna dívka. Nevinná hra se brzy mění v zákeřný zápas hodný skutečných politiků. Prvními rádci malých kandidátů jsou jejich rodiče, kteří berou nominaci svých dětí snad ještě svědomitěji než ony samy. Na řadu se tak dostávají i nekalé praktiky, jako je uplácení spolužáků příslibem nějaké funkce, pomlouvání protivníků, lichocení i výhružky a v neposlední řadě předvolební dárky. Dokument, jenž budí na tváři úsměv a leckdy i hlasitý smích, ale zanechává mrazivý pocit v zádech. Co asi vyroste z dětí, jejichž dětský svět je už tak brzy napaden protřelými způsoby dospělých? Film Hlasujte pro mě vznikl v rámci projektu Steps for Democracy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Matty 

všechny recenze uživatele

Není nad čestné volby... ach, ta demokracie. Zábavný, ač místy dost děsivý dokument o prosazování demokracie na jedné základní čínské škole. Sleduje nelítostný souboj tří kandidátů na předsedu třídy, kteří se neštítí použít těch nejzákeřnějších prostředků ke znemožnění svého soupeře. Namísto tří dítek školou povinných si představte dospělé osoby, namísto přáníček s poděkováním párek s hořčicí, namísto výtek ohledně tahání spolužáků za tričko členství v nějaké pokoutné organizaci - a jste v obraze. Ano, takhle nějak to funguje. Netvrdím (stejně jako tvůrci), že demokracie je špatná, pouze naznačuji, že by nebylo marné se občas zamyslet, je-li její stávající podoba skutečně ideální. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá politika a to už od mala prosím:-)! Už od malička takhle blbnout a vymývat malým dětem hlavy za dohledu a za plné podpory rodičů, to se opravdu může vidět už jen v komunisticky vládnoucích zemích..Budeš předsedou, věř si, máš nato, je to už jen malý krůček k prezidentovi. Jseš jak diktátor, co je to diktátor? Já nejsem diktátor:-)! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Sakra silný kafe. Ze sledování toho malého tlustého intrikujícího populistického manipulátora mi šel mráz po zádech... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, docela masakr... Tři děti, z nichž dva jsou vypočítaví spratci, kteří bezmyšlenkovitě kopírují názory ještě vypočítavějších rodičů, se měly stát živou ukázkou "demokracie v praxi". A jak to dopadlo? Vzniklo něco, co velice připomínalo politickou scénu naší milované vlasti. Neskrývaná manipulace, úplatky, urážky spolukandidátů a spousta dobře znějících slibů... ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě dostalo. Ano uznávám, že je film tendenčně podbarven a ukazuje jaká je vlastně ta demokracie svinstvo. Ještě, že ten komunismus vymysleli, ale dokument mě strašně vtáhl do sebe, protože mi přišlo velice srandovní pozorovat desetileté děti, jak intrikují, aby se právě ony staly předsedou třídy. Myslím, že v dospělosti na ně ani Paroubek s Topolánkem nebudou mít. Bylo také velice zábavné (no ono to bylo spíše smutné) sledovat rodiče, kteří se přes volbu realizovali a učili děti papouškovat svou řeč. Spoiler: Nakonec to skončilo hezky česky, protože vyhrálo dítě, které nejvíce mazalo, takže je vidět, že kupování voličů platí vždy a všude. ,,Tatí, co je to demokracie?"-,,To je, když jsi sám svým pánem." ()

hunty 

všechny recenze uživatele

Další z úspěšných BBC4 asijských dokumentů. Ten malej obtloustlej vypočítavej rozmazlenec byl fakt krutej, něco mi říká, že z něj bude politik, při debatách připravená čočka do ostatních, trochu psychologický rozklad... maminka z něj udělala dobrý monstrum. Ten hubenej se alespoň snažil být samostatnej, ale úplatky od otce ho nakonec taky dostaly, a holka byla trošku nesmělá, ale vlastně nejpoctivější. Docela jsem žasnul nad oddanými asistenty a jak se dokázali ohánět výrazy, kterým ani nerozuměli. Nakonec to vše dopadlo jak u nás a "demokracie" vítězí: ) ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Kde se na našem světě vzaly tak cílevědomé a chladnokrevně přemýšlející děcka? Výchova dětí v Číně, zdá se býti velmi dospělá, tak dospělá jako samotná Čína. Země, která se jistě brzy - pokud tomu tak ještě není - stane světovou velmocí číslo jedna. Kupředu levá, zpátky ni krok, celý západ se může tlouci do hlavy, zapomeňte nabiflovaná anglická slovíčka, zahoďte příbory a učte se mandarínštinu. A v neposlední řadě vzhůru do vesmíru. Sláva Číně a dealextreme.com! ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o živote čínskych školákov. Ich príprava a výuka v škole prebieha celkom odlišne ako u nás. Voľba predsedu triedy je výborný nápad. Deti tým získajú mnoho cenných skúseností, ktoré budú v dospelosti potrebovať. Ako vidíme triedny predseda je pre nich skutočne prestížny post a tomu zodpovedá aj tvrdá volebná kampaň. Najviac sa mi páčili emócie na konci, keď chlapec, krotý sa najviac posmieval dievčaťu ako stále plače smoklil najviac zo všetkých. Osobe si myslím, že víťaz si výhru kúpil rozdaním pohľadníc tesne pred voľbami. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Co to mělo být? Ukázka toho, že se Čína demokratizuje? Nebo snad demonstrace toho, co s lidmi dělá vidina funkce? Obžaloba demokracie, ze které vychází jen manipulace, spekulace či korupce? Jestli jsou pro někoho legrační děti v pionýrských šátcích, které "svobodně" volí třídního vůdce, tak pro mě tedy ne. Ale snad jsem to jen nepochopil. ()

paeso 

všechny recenze uživatele

Mali to byť prvé čestné volby. Dopadlo to však presne demokraticky. Kupovanie hlasov, vyhrážky, osočovanie a ohováranie. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi to totálne zmanipulované, veď také malé deti nemôžu vedieť o čo ide v politike. No postupom času som aj pod vplyvom tých rodičov začal veriť, že to nie je divadlo. A tak ako všetkým tu prítomným mi to evokovalo naše politické pomery. Čo si vyberiete, keď kandiduje Mečiar, Slota a Fico?? ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Volba třídního předsedy - jak "primitivní" záležitost, která se dokáže změnit v opravdový boj. Zatímco tři kandidáti si volbu berou hodně k srdci, jejich spolužáci z toho mají spíše zábavu. Když se to rozjede, tak to vypadá, jako by tam byli opravdoví politici - sliby, lhaní.. je to úsměvné, jak to ty děti berou a přitom je to prkotina. Jednomu značně pomáhají rodiče, kteří to vlastně oddřeli za něj, druhý je neskutečný parchant a ta holka se jako "vůdce" rozhodně nenarodila - takže tam není komu fandit, tudíž je dost těžké tam s někým sympatizovat. Fakt jsem si tam ale skoro pořád představoval naše politiky.... :) (7/10) ()

Dvoja 

všechny recenze uživatele

Pokus o demokracii v jedné čínské škole. Tři děti zvoleni jako kandidáti na vedoucí pozici. Líný chlapec, za něž všechno dělali ostaní (hlavně chtiví rodiče), další chlapec, který si své voliče koupil a holčička, jenž taktiky chlapců obrečela. Kdo to asi vyhraje?? ()

Reklama

Reklama