Reklama

Reklama

Bláha a Vrchlická

(TV film)

Bláha a Vrchlická, televizní film autora M. Stiebera a režiséra D. Kleina, vypráví o telefonistce Marii (Z. Bydžovská) a železničáři Antonínovi (J. Hanzlík), dvou ztracencích, kteří se sejdou jen proto, aby „měli komu umřít“. Příznačné je, že je to ona, kdo dá k celé akci podnět. Chce totiž, aby jí Antonín „udělal“ dítě. Budete-li se nad jejich klopotným počínáním a možná až příliš sladkým koncem usmívat, mějte na paměti, že za tím vším je elementární lidská touha dvou osamělých duší. Někdo to nazývá láskou, jiný tragickým rozměrem lidské existence. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přepůvabná inscenace o skoro slepé Vrchlické, která si nevyhlídla nádražáka Bláhu skrze tlustá skla, ale coby telefonistka ho jako dobrého člověka a vhodného abonenta na udělání dítěte vybrala po hlase. První pokus se nezdaří a tak následuje druhý, třetí .... a volné trenýrky, vitamíny, studium chromozomů .... a zatímco se pracuje na dítěti, dostaví se vedlejší produkt - láska. Bláha a Vrchlická i Hanzlík a Bydžovská jsou báječní. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pro někoho to možná není k uvěření, ale i ti, které pomyslný pánbůh nenadal anatomickými vnějšími atraktivitami - svaly, oblinami, jiskrným okem, buď jemnými a světlými, nebo naopak tuhými černými vlasy - jsou lidmi se vším, co k tomu patří. Srdcem, ideály, tužbami, touhou nebát se partnerského spolužití a pokračovat ve svých dětech. Oč napadnutelnější a nezajímavější jsou navenek, o to bohatší a tvořivější mohou být svým nitrem. Každý má právo na svou perličku na dně, každý je tak trochu i maršálem, co hůl vytáhl z torny. Příběh - všední i úžasný - dvou lidí naznačuje i přes určitou tezovitost plodnou existenci takovéhoto lidského typu i v tzv. normálním světě. Jsou i tací, kteří by ty pomyslné perly mohli nabírat lopatou a ještě by zbylo na ostatní. Skutečné lidství zkrátka není totožné s vnějšími rysy a vzhledem, jež naopak mohou až příliš často zavádět. Je to malé nebo velké poselství tohoto nevšedního televizního díla, které se řadou rysů sympaticky vymyká z polistopadové komerční machy? Bylo by jen dobře, kdyby se o tom mohl současný divák přesvědčit i jinak než pouze ze základu vlastních, vlastně již notně letitě fousatých vzpomínek. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Po revoluci panovala euforie, konečně se mohlo točit bez cenzury. Jenže postupem času se ukázalo, že do šuplíku skoro nikdo nepsal a jak na divadle, tak i ve filmu se nové kusy rodily jsn stěží. Diváci se nabažili zahraničních a trezorových filmů, o televizní inscenace už nebyl takový zájem. Příběh je spíš chudičký na akci, konec předvídatelný, ale komorní scéna umožnila vyniknout oběma protagonistům. Oba byli úžasní. Bydžovské jsem věřila, že houby vidí a z Hanlíka ten chlast táhnul i z obrazovky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chytrý scénář, jednoduchá výprava, unikátní smích Zuzany Bydžovské, Hanzlíkův úsměv a výborně odvedená práce všech, kteří na této inscenaci participovali, není toho až tak málo, aby měl člověk důvod se k filmu vracet. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Byli dva a byli sami. Potrhlá telefonistka a rezignovaný nádražák. Zuzana Bydžovská s Jaromírem Hanzlíkem suverénně zvládají jeden úžasně vtipnej dialog o věcech mezi mužem a ženou. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tlusté sklo a Peyrac. Marie a Antonín. Vrchlická a Bláha. Ona chce ich syna počať v teple a poriadku. On na upratovanie nemá bunky.  Veľmi milá a úsmevná záležitosť s touto skvelou dvojkou. A ešte s Pudláčkovou .. tá sa totiž vyzná, tá vie. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Poetika, nostalgie i trocha přízemního humoru v příběhu o hledání a nacházení. A jak už tu bylo řečeno, člověk si vůbec neuvědomí, že v tom hrajou jenom dva lidi. Z mnoha vysloveného moudra mě osobně zaujala věta: "Jak chcete umřít, když nemáte komu?" ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vrchlická nechodila okolo horké kaše, žádné indiánské tanečky, ale pěkně na komoru. Na druhou stranu to byly dvě ztrápené dušičky, které se hledaly, až se našly. Samorost a chudák ženská. Ovšem, osud se neptá, koho vám nastrčí do cesty. Já jsem byla do sledování tak zabraná, že jsem ani nepostřehla, že tu hrají jen Hanzlík a Bydžovská. To se teda fakt povedlo a stačilo to. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem díky ČT3 mohl shlédnout tuto komorní inscenaci a opět jsem si vrněl blahem. Úžasná atmosféra železniční stanice a domku, ve kterém bydlí Bláha. Podmanivá hudba Jiřího F. Svobody mě občas evokovala mistra Lišku, zejména když scénu vyplnily hoboje a klarinety. Krásný příběh dvou osamělých lidí, kteří si k sobě našli cestu opravdu kuriózním způsobem. Milé, lidské, hřejivé. Nejlepší filmařská léta Dušana Kleina. Zde stačilo obsadit dva herce. Zuzanu Bydžovskou a Jaromíra Hanzlíka. A koncert může začít.... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě tento film zaskočil a do konce jsem se s ním nedokázal srovnat. Na mě to bylo moc vykonstruované a naivní. (Nepřekvapil by mě remake s názvem Vrchlický a Bláhová, kde by roli Bláhové hrál muž.) Nevztahují se k němu Hanzlíkova úvodní slova uvedená v biografii?: "Chtěl bych se věnovat filmu, ale 'pohříchu' musím říct, že nabídky, které dostávám, jsou tak blbé, že jsem si řekl, že budu radši sedět doma, než dělat blbosti." ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Krásný mám tenhle týden. Už čtvrtý film a už počtvrté 3*. No dobře, máme tu sice skvělé herecké obsazení, ale příběh sotva stačí na tu hodinu. V tom sotva je problém, jelikož se to mnohdy drží na té hranici mezi tím, kdy je to zajímavé a mezi tím, kdy je tu nudné. Jako udělat z toho něco víc by jenom prospělo, protože mě to vlastně ani moc nechytlo. A to mám Bydžovskou celkem rád. 3* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když šoupnete mezi čtyři zdi dva tak skvělé herce, nevadí ani poněkud vykonstruovaný scénář. Hanzlík s Bydžovskou dodali svým postavám lidský rozměr, takže ten jejich podivný vztah divák akceptuje se shovívavým úsměvem. Žádná řachanda, ani inteligentní komedie to není, ale zahřeje u srdíčka a vylepší náladu. Tak má vypadat TV film pro veřejnoprávní vysílání. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jako spatne to neni, oznacil bych to jako komedialni drama. Neni to depresivni ani psychologicke. Nicmene, ze bych uplne jasal to taky ne, zatim jsem z toho takovy nejaky neurcity... Bydzovska chce mit dite s Hanzlikem, celou dobu si tykaji. Je to trakova trosku bizarnost. :-) "Fialova srnka pila asfalt z hrnka..." ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hanzlík a Bydžovská a víc nikdo!!!V tomhle případě to naprosto stačilo-))Bydžovská si umane mít potomka s Hanzlíkem a ten chudák musí souhlasit.Krátká stopáž ale musím pochválit,nenudil jsem se! ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"To Vám stačí? Jenom žít..." Téměř filosofické televizní komediální drama s excelentním výkonem Jaromíra Hanzlíka."Jak chcete umřít, když nemáte komu?" ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Dialogová blbina pro dva herce. Ti se snažili, ale z ničeho bič neupleteš. Divím se sám sobě, že jsem to nevypnul. Ale brambory na vánoční bramborový salát se u toho loupat daly. ()

Reklama

Reklama