Reklama

Reklama

Jaro

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový / Hudební / Poetický
Československo, 1947, 11 min

Obsahy(1)

Poetická miniatura o příchodu jara na český venkov. Film je součástí souboru Špalíček, Trnkova prvního celovečerního filmu pojednávajícího o českých zvycích, tradicích a legendách na pozadí čtyř ročních období. Dílo bylo inspirováno Špalíčkem národních písní a říkadel Mikoláše Alše. (J.Connor)

Recenze (3)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak tomu prostředí prostě nemůžu přijít na chuť. Jiří Trnka je co se animace týká naprosto skvělý, ale to, co vypráví, mi prostě nesedí. Asi je to opravdu tím venkovem. Ne, že bych ho neměl rád, ale asi ne v téhle staročeské podobě. Animace krásná stejně jako práce se zvukem, ale i to je doména Trnkových filmů. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jaro je druhým střípkem prvního celovečerního loutkového filmu Jiřího Trnky Špalíček, a s ním se povznesl ke slávě. Hudba Václava Trojana ve stylu lidových písní se zpěvem Kühnova dětského sboru výstižně přibližují český venkov na přelomu 19. a 20. století s jejich zvyky a obyčeji, a přidávají živoucnost Alšově sbírce národních písní. Jaro je čas rození, plození, dětské radosti, bezprostřednosti, her, škádlení a křiku. Jiří Trnka svou loutkohrou stvořil osobité poetické dílo z hemžení života. ()

Reklama

Reklama