Reklama

Reklama

Projekt dvou set dvouminutových televizních spotů. Každý díl upozorní na jeden přírodní fenomén České republiky, významný z hlediska celého kontinentu. Naše země je vnímána jako území s řadou biotopů, živočišných druhů a ekosystémů, jejichž zachování je celoevropským zájmem. V rámci soustavy chráněných evropsky významných území NATURA 2000 je u nás navrženo téměř 1.000 lokalit.

Pořad nemá za cíl vychovávat nebo poučovat; na vybraných případech chceme ilustrovat situace, kde vztah člověka a přírody už funguje blízko k harmonii a chceme motivovat ostatní.

Každý spot obsahuje informaci o daném přírodním druhu nebo lokalitě, jejich roli v kontextu české a evropské přírody. Chápeme českou přírodu jako neoddělitelnou součást evropského kontinentu. Princip lokální výjimečnosti a určité - oprávněné „pýchy“ na tuto výjimečnost - je ilustrován konkrétními případy ohleduplného přístupu lidí v dané lokalitě, ať už půjde o samosprávu, občanská sdružení nebo spontánní jedince, kteří z vlastního rozhodnutí přestali být lhostejní. Navazujeme na úspěšný cyklus České hlavy, který dva roky cíleně propagoval českou vědu a získal si přízeň diváků i respekt vědecké obce. Podobně jako můžeme být hrdí na naše vědce, můžeme být hrdí i na naší přírodu a lidi, kteří o ní pečují. V českých médiích jsou vidět zpravidla jen aktivisté a témata konfliktní. Podobně jako v případě českých vědců by nyní stejný autorský tým chtěl zviditelnit přírodní fenomény naší země a svižným, poutavým způsobem divákovi pravidelně ukazovat, že českou krajinu považují v Evropě z mnoha důvodů za unikátní. Náš přístup k ní je pro naše sousedy také známkou naší vyspělosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

heyda 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný šílený ekolog, ale co mě dokáže nejvíc vytočit. Když se najde s prominutím debil, který vleze do lesa a vyhodí tam pneumatiku. Takové lidi považuju za stejné hajzly jako zloděje nebo násilníky. Tyhle spoty však nejsou o tom, co děláme my, ale spíš o tom, co jsme tu v naší republice dokázali ještě uchránit a udržet a za to patří všem zainteresovaným dík. Snad se jednoho dne dočkám, že si budeme naší krajiny vážit jako v Rakousku. Tam byste museli totiž ujet desítky kilometrů po silnici než byste narazili na odpadek pohozený u silnice nebo na poli. Přesto si myslím, že na tom nejsme ještě nejhůř a velice mě těší, že v třídění odpadu dokonce Rakušáky předčíme. Jen tak dál češi! :-))) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bodaj by inštitúcie, ktoré majú ochranu prírody v náplni práce na Slovensku venovali osvetovej a ochranárskej činnosti aspoň približne porovnateľnú úroveň, akej sa životnému prostrediu dostáva v Českej republike! ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Vláďa kořen je sympaťák a profesionál, se kterým by se na daných místech dalo vydržet rozhodně déle... možná že i pět minut! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, jak mnoho zásadních informací lze vměstnat do tak kratičkého pořadu. Napomáhá tomu i dobře napsaný scénář a zaujatý komentátor. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Seriály jsem nikdy moc nesledoval.Tento je ale vyjímkou. Záživnou formou se tu ukazuje že v přírodě všechno se všim souvisí a jak málé vybočení z rovnováhy může mít velké následky. Takhle dobře využité dvě minuty na obrazovce naší televize nejsou tak často k vidění. ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Pouštěla bych to lidem místo reklam! Když už se od tý televize nedokážou hnout, aspoň by se zamysleli nad něčím důležitým. Zvlášť je třeba ocenit, že je to podáváno překvapivě nenásilnou formou. "Také dnes zmizel ze Země jeden rostlinný a živočišný druh." Jednou mi moje děti neuvěří, že existoval i čáp černý, či že zelená okatá žabička rosnička není pouze výplodem mé fantazie, etc. Anebo že bychom se opravdu nechali motivovat (cituji) situacemi, kde vztah člověka a přírody už funguje blízko k harmonii? ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Osvěta o ochraně přírody je vždy velmi potřebná a pokud se dělá takovouto stručnou, jasnou a zajímavou formou, je to jen o to lepší a stravitelnější i pro ty ignorantský prasata, který žijou okolo mě. Jen houšť a větší kapky! ()

route60 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o přírodních krásach v naší zemi, V. Kořen si zaslouží dík jako aji ostatní co na tomto dokumentu pracovali.100% ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin přírodopisu. Žáci se při něm mohou dozvědět informace o přírodních jevech na planetě Zemi. ()

4sAd 

všechny recenze uživatele

Krátké, stručné, výstižné, zajímavé, poučné. Škoda jen, že v dnešní době ojedinělé... Aneb kterak člověk zjistí, cože to má za humny za přírodní zajímavosti... Za 5* ()

Reklama

Reklama