Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trilogie Hippodamie (na verše J. Vrchlického) je nejen Fibichovým nejprůbojnějším uměleckým činem, ale současně i největším a umělecky nejdokonalejším scénickým melodramem v celé světové literatuře. Přesvědčit se o tom můžete v záznamu inscenace Jana Antonína Pitínského, který na scénu uvedl závěrečnou část tohoto monumentálního díla, Smrt Hippodamie.

Společnému projektu Městského divadla Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů byl předem, vzhledem k jeho finanční náročnosti, přisouzen pouze omezený počet repríz. Zájem diváků si však vynutil přidávání dalších a dalších představení. Smrt Hippodamie zabodovala u diváků do té míry, že ji v anketě Aplaus 2006 označili za nejlepší inscenaci svého divadla. Protagonisté inscenace Helena Čermáková (Hippodamie) a Dušan Sitek (král Pelops) si současně odnesli ceny za nejlepší herecké výkony roku.

Nebývalý divácký ohlas se může zdát u tak náročního díla překvapivým, ale pouze potud, pokud jste inscenaci neviděli. Ať už patříte k milovníkům opery nebo preferujete činohru, rozhodně byste si neměli tento zážitek nechat ujít. Ve Zlíně totiž vznikla v režii Jana Antonína Pitínského a v hudebním nastudování dirigenta Romana Válka zcela nebývalá inscenace. O čemž svědčí i její nominace na titul Inscenace roku (Ceny A. Radoka) a nejužší nominace pro Helenu Čermákovou za ztvárnění postavy Královny Hippodamie na aktuální cenu Thálie. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama