Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš Kopecký a Sagvan Tofi v hlavních rolích televizní komedie o despotickém otci rodiny. V hlavní roli televizní komedie, která si bere na mušku úplatkářství, se jako obchodní inspektor Břoušek představí Miloš Kopecký. Při návratu domů najde svou dceru Kamilu v objetí jejího nového přítele, veksláka zvaného Hifin, a vyhodí jej z bytu. Je předvolán k soudu, protože nedávno odhalil manko v jedné hospodě a odmítl úplatek vedoucího Krůty. Jeho dcera Kamila mezitím odjíždí na jazykový kurz. Vzápětí zavolá Břouškovi Krůta a škodolibě mu oznámí, že Hifin v noci naboural s ukradeným autem, v němž předtím jel s Kamilou, která se tak stává spolupachatelkou. Krůta začne Břouška vydírat...
Komedii o despotickém otci rodiny s tradičně výborným výkonem Miloše Kopeckého natočil v roce 1987 režisér Alois Müller. Veksláka Hifina si zahrál Sagvan Tofi a dceru Kamilu Apolena Veldová. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Revizor restaurací a jídelen má svědčit u soudu proti hostinskému, který ho chtěl uplatit. Obžalovaný drží svědka v klinči hrozbou prozrazení prohřešku jeho dcery... Když přimhouřím oči nad obvyklou vizuální ušmudlaností televizních filmů osmdesátých let a všemi těmi řečmi o bonech, zůstává velice vtipná a kupodivu nemoralizující komedie. Některým dialogům by IMHO stačilo pár exponovaných televizních repríz ke zlidovění. Cholerický Miloš Kopecký, jízlivý Václav Sloup a zlomyslná Věra Tichánková jsou perfektní, přijatelný je překvapivě i Sagvan Tofi. "Jelikož díky květnatosti a košatosti projevů pana obžalovaného hodina stanovená hlavnímu líčení uplynula už před dvěma hodinami, nemůže soud nyní podrobně rozhodnutí zdůvodňovat." 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komedie přímo funèsovského střihu, Miloš Kopecký má roli skvěle napsanou, ale naštěstí nejen on. A kupodivu také Sagvan Tofi je dobrý. "Jiřino prosím tě vzbuď mě, mně se zdá tchýně." ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ostravská televizní tvorba produkovala vesměs béčkové záležitosti, které už dávno odvál čas. Stejný osud by postihl patrně i tuto přiboudlou komedii, nebýt ovšem skvělého Miloše Kopeckého a jeho mistrovské palety trefných bonmotů. Zbytek za mnoho nestojí; příbeh je banální, ostatní herci otřesní a Sagvan Tofi v roli veksláka Hifina na facku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vynikající MK v malé televizní zábavě napsané cholerikovi na tělo. Chytře napsaný scénář dělá i z nuly legrační záležitost. Kopecký hraje zeťáka o dva roky starší Tichánkové. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Květnatost slangu mladých je místy až kontraproduktivní, ale dá se didakticky využít. Víc zaujme štrosmajerovské vystoupení Miloše Kopeckého: "Smradu jako když Taras Bulba kouří marsky a uprostřed kuchyně hašišák. (...) Nervy mám jedny, ale ruce mám naštěstí dvě. (...) Dovedu si představit kozu lítat než tvoji matku myslet." Vtipná, oddechová soudnička od Petr Rittera a Zdenka Šťastného. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kopeckej má dobrý hlášky, Tofi je taky v pohodě, škoda za (Sagvanovy) vlasy přitažený úplně závěrečný pointy. Lepší průměr. 65% ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Tak, lidi, já jsem se zásadně celkem dost dobře pobavila. Mistr Kopecký perlí. Je to poplatné době, ale to vůbec neva, naopak. Přemýšlela jsem, jak je možné, že Sagiho vzali na konzervatoř, ale v druhé půlce jsem to zahodila do koše. Nemusím všechno pochopit, ale dejme tomu. Úplatek tři tisíce mě rozesmál. Ale těch dojemných hláškovitých vět... "Prosím tě, zavolej ji zpátky, ať ji můžu vyhodit." "Samozřejmě, že to tak nemyslela, ona vůbec nemyslí." Tchýně do telefonu: "Vážený, já nemám manžela, kdybych měla manžela, nikomu ho nedám." "Jiřino, prosím tě, probuď se, mně se zdá tchýně." ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem to horší, hlavně ve chvíli, když se na obrazovce objevil Sagvan Tofi. V tu chvíli jsem chtěl vypínat, ale ostatní mě přesvědčili, navíc je to jen 40 min. Je tam několik vtipných okamžiků. Trochu ve stylu "Ten svetr si nesvlíkej", určitě to ale není lepší, spíš horší. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Podvodník, který je hodný, hodný profesionál podvádí a podvodník, který zůstal podvodníkem. Otec vůbec nebyl despotický, vždyť ho nikdo neposlouchal, navíc Kopeckého bělovlasý dědeček se do role opravdu nehodil. Děj byl sice trochu nudný a ohraný, ale mnohé repliky byly vtipné a pointa mě celkem mile překvapila. Ale Tofiho veksláka "Hifina" bych tedy v rodině mít nechtěl. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Ideální oddechovka. Standardně výborný Miloš Kopecký ("Jiřino, prosim tě, vzbuď mě. Mně se zdá tchýně."), Věra Tichánková úžasná, Václav Sloup perfektní ("Vždyť říkal, že řekne, když jsem mu řekl, že neřeknu, ale já řeknu!") a Sagvan Tofi... Sagvan Tofi jako vekslák Dodolák duší romantik, který u soudu vypráví jak "rozkonzumoval" slečnu, neměl chybu. A když začal vyprávět, že jí poté nabídnul rámě, garsonku a diskrétnost, to jsem se smála nahlas. Vůbec netvrdím, že to je perla české kinematografie, ale na vyčištění hlavy to funguje parádně. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Slabě průměrná komedie, kterou drží nad vodou Kopecký. Nejvíc jsem se bavil při jeho slovních přestřelkách s rýpavou tchyní. "Předvolánka k soudu, asi už někoho zabil." "Břoušku, chce s vámi hovořit pan Krůta." "Krůta? Kde je" "V hale." "A co tam dělá?" "Leží pod fíkusem.":-)) Díky těmto hláškám byla první půle filmu docela vtipná. Druhá půle, v níž už se tchyně nevyskytovala a naopak více prostoru dostal vekslák v podání Tofiho už tak vtipná nebyla a navíc scéna s výslechem u soudu mi přišla poněkud zdlouhavá. Proto dám lepší 2 * a 40%. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

V podstatě o ničem. Není to moc vtipné, herecké výkony průměr a ani záplatka není nějak moc originální. Celkově z toho vzniklo celkem nudné dílko, kdy jsem se zasmál asi 2x za celých 40 minut. Čekal jsem rozhodně něco zábavnějšího. A pohled na Sagvana a jeho "herectví" mě docela dráždil. Howgh! ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá krátká televizní komedie z ostravského studia, v níž se objevil M. Kopecký jako despotický a nervní obchodní inspektor Břoušek. Během nečekaného návratu domů spatří svoji dceru ve společnosti extravagantního S. Tofiho. Když poté vyjde najevo, že opilý Sagič s neznámou spolujezdkyní odcizil auto, otec Kopecký se domnívá, že v ukradeném automobilu seděla jeho dcera. Nabídne tedy Tofimu peníze výměnou za to, že u soudu bude vypovídat tak, aby z toho pro jeho dceru nevznikl žádný postih. V závěru se ukáže, že Sagič ukradl auto s úplně jinou osobou a Břoušek, zapřísáhlý odpůrce úplatků, tak odevzdal peníze zbytečně. Krátký a nepříliš zajímavý film toho nenabízí mnoho, líbil se mi pochopitelně nervák Kopecký a Sagičova výpověď před soudcem F. Řehákem, ale naproti tomu Břouškova manželka M. Kohoutová byla naprosto nevýrazná a zmíněná dcera A. Veldová mě též nepřesvědčila. Zaujaly mě kousavé dialogy mezi Kopeckým a V. Tichánkovou, hrající jeho tchyni, která bydlela u Břoušků v prvním patře. V menší roli hospodského Krůty, který vedl s Břouškem soudní spor, se objevil V. Sloup. Režisér A. Müller natočil krátkou, nevýznamnou komedii, u níž stojí za řeč pouze obsazení M. Kopeckého a jeho výkon, stejně jako zajímavé herecké vystoupení S. Tofiho. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak ty hláška stojí opravdu za to. Zvláště některé. Satan Tofi v závěru u soudu jimi perlí přímo neskutečně. To se tedy scénáristovi povedlo. Ale jinak je to inscenace skoro obyčejná. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Když Miloš Kopecký již poněkolikáté upozorňuje Sagvana Tofiho "Mlčoch! Pamatujte, Mlčoch!", má to náběh na potenciální hlášku. Kdyby byla v lepším filmu, možná by zaujala a zařadila se po bok dalších klasických hlášek z české kinematografie. Tento televizní film však kromě Kopeckého už toho moc nenabídne - historka o tom, zda být spravedlivý či brát úplatky je zpracována docela nezáživně. Navíc některé motivy příliš podléhají době vzniku. ()

Reklama

Reklama