Reklama

Reklama

Ještě včera to znamenalo smrt

(studentský film)
všechny plakáty
Drama / Krátkometrážní / Válečný
Československo, 1960, 7 min

Je rok 1942. Všude visí nacistické vyhlášky, vyhrožující trestem smrti. V pokoji jsou spolu mladík a dívka... Film Studia FAMU. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prvotina Zdenka Sirového s výbornou mlaďoučkou dvojicí. Upřímná láska ve zlé době. Zatemněný pokoj, jako vyobrazení určité svobody, která je ovšem velmi křehká. Za dveřmi se totiž může objevit kdokoli. Život v neustálém strachu nejen o sebe ale i o druhé, je Evin osud, jelikož ozdoba na jejím kabátě je více než jasná a ještě včera znamenala jistou smrt. Vlak ovšem odjel. Záblesk určité svobody se dostavuje. Poslední tanec, protože konec je v nedohlednu. Několika minutový, studenský film, s perfektně podchycenou atmosférou doby. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Od 21.6.1939 platila v Protektoráte Čechy a Morava séria diskriminačných predpisov. Všetko začalo prijatím Nariadenia Ríšskeho protektora v Čechách a na Morave o židovskom majetku. A tak prišli Židia o moc a peniaze a potom to nasledovalo. Čo nariadenie to hrozba smrti. Zbavili židov ľudských práv, od 1.10.1941 museli nosiť hviezdy, uzavreli synagógy, určili predajné hodiny pre Židov, zakázali im motorové prostriedky, vymedzili miesto v doprave, zakázali návštevy reštaurácii, divadiel, kín, obmedzili pohyb v noci a zriadili pre nich geta a koncentračné tábory. A za porušenie nariadenia hrozila smrť. A preto mladík a skrývaná mladá židovka boli neustále v ohrození. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Jsou dvě varianty: Buď jsem to nepochopil, anebo to bylo tak banální. Hlavně vůbec nechápu název, co znamenalo včera smrt? Film nemá žádný konec, ani žádnou zápletku, ale je pravda, že atmosféra strachu byla natočena dobře. ()

Reklama

Reklama