Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu, podle eposu Kalavela, ale i podle toho, že to točili Finové, jsem si říkal, že tohle bude prostě buď totální epos nebo totální průser. A nejlepší na tom všem bylo, že se tady množily názory, že jakože buď hodně dobrý a nebo dost špatný. No a já se bohužel musím přiklonit k tomu horšímu. Nějak jsem nezvlád tu kombinaci historie vs. současnost. Také jsem nezvlád kombinaci Finsko vs. Čína. A to jsem si původně myslel, že to zvládnu. Jenže mě to prostě nebavilo, přišlo mi to hrozně blbý a od toho všeho se to pak odvíjelo. Každopádně uznávám, natočeno to místy bylo fakt moc hezky. Hlavně ty kung-fu záběry. Ty si znova ve Finsku asi už nenatočí. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Skĺbenie prastarého čínskeho mýtu a severskej povesti (Kalevala) v historicky prvom, fínskom wuxia filme! Ono slovo "wuxia" aj po druhom zhliadnutí filmu možno znie trocha prehnane, rovnako ako aj zvolený spôsob predkladania samotného príbehu, v ktorom hovorené slovo hrá rovnako dominantú úlohu ako obraz. Čo mi na prvý krát prišlo ako neúnosne nafuknutá bublina nasilu vykonštruovaného príbehu skrz množstvo hovorenej doslovnosti, druhé zhliadnutie so zvýšenou pozornosťou na samotný obsah viet, odkrylo predo mnou síce jednoduchý, ale logicky pospájaný príbeh-mýtus. Na filmové médium je možno až príliš ukecaný, ale práve vďaka samotnému obsahu pre mňa osobne aj akceptovateľný. Update: Tak tretie zhliadnutie zanechalo ešte silnejšie dojmy. Silný, obrazom i príbehom veľmi smutný mýtus. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, kdy naposledy jsem měl během 30ti minut nutkání film 2x vypnout. Ale vydržel jsem (nerad něco vzdávám). Historický epos Kalevala, čínská mytologie (?), prolínající se současnost, převtělení, démon, LÁSKA. Uff – mnoho podnětů značí propletenost příběhu a nevšední možnost zapojení VŠECH filmových i jiných smyslů. Ihned mne napadl jiný film - Fontána. Je tu ovšem velké ALE. A ne jedno. Ono natočit takovýto film chce jednak odvahu, ale hlavně SILNÝ PŘÍBĚH. A ještě musí být naplněn předpoklad, že VŠE OSTATNÍ bude fungovat. Tím mám na mysli hudbu, zvuk, herce, kameru a režii. A ZDE bych ocenil ,,JEN“ kameru a režii. To ostatní bylo slabší, nebo mne to prostě neoslovilo. Prostě VIZUÁLNÍ STRÁNKA může maličko uspokojit, ale příběh nemá tu sílu, aby ji podpořil. A ať už jsem čekal cokoliv, tak tohle ne! Možná v jiném životě. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nepovedlo se, ale nebylo to ani špatné. I přes zajímavý námět propojit dva dávné příběhy ze Severských zemí a Číny, se mě jeví Jadesoturi jako bezduchá slátanina. Hudba, kostými i souboje byly dobré, ale zbytek mě ničím, až zas tolik neoslovil, dost často jsem nevěděl na čem vlastně jsem a po celou dobu jsem bloudil ve spleti okamžiků a přeskakujících záběrů. 45 % ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená fantasy dráma. Má skvelý príbeh o fínskom kováčovi, ktorý je zamilovaný do svojej priateľky, ale ona ho ide opustiť, pričom následne zisťuje, že mu nie je súdené, aby jeho láska bola naplnená, pretože bol prekliaty ešte v minulom živote, v časoch, keď bol dávnej Číne. Spracovanie sa mi páči, ale nie je až tak vynikajúce, ako by mohlo. Určite musím pochváliť túto veľmi zaujímavú a originálnu kombináciu čínskej a fínskej mytológie, pričom sa to aj vydarilo a tak spolu dokážu prirodzene fungovať, dej je väčšinu času nadmieru zaujímavý a s množstvom skvelých prvkov, hlavne dejová línia odohrávajúca sa v Číne je perfektná, súčasnosť vo Fínsku čiastočne zaostáva, lenže práve tá má omnoho viac priestoru, čo je škoda a je tu aj viacero záporov, niektoré scény mi vôbec nesadli, hlavne konfrontácie medzi kováčom a jeho protivníkom v súčasnosti, iné zase pôsobia pomerne zbytočne a potenciál viacerých prvkov nebol moc využitý, hlavne vzťah dvojice v súčasnosti nemá potrebný náboj a tak som im ani nemal až taký dôvod fandiť, na rozdiel od minulosti. Akcie tu moc nie je, ale mám z nej dobré pocity. Tvoria ju súboje jeden na jedného v kung-fu štýle z historických filmov, takže sú doplnené o čiastočné vylepšenia, tie zo súčasného Fínska ma moc nezaujali, hlavne kvôli protivníkovi hlavného hrdiny, ktorého chvaty pôsobia úplne umelo a navyše má oblek, čo sa k tomu vôbec nehodí, ale dajú sa pozerať. Ale samostatnou kapitolou sú súboje v dávnej Číne, o nič výraznejšie v nich nejde, sú to skôr len také tréningové súboje na spoznávanie protivníka, ale sú mimoriadne pôsobivé a skvelo natočené, obe scény, v ktorých sa v akcii stretne hlavná dvojica sú perfektné a ani v čínskych filmoch sa ich v poslených rokoch lepších moc nenájde. Herecké obsadenie je na tom dobre, až prekvapivo dobrý Tommi Eronen v hlavnej úlohe, ktorý mi tu sadol, skvelá Zhang Jing Chu, ale aj zvyšné postavy sú celkom slušné. Réžia a technická stránka sú perfektné, film má zaujímavú atmosféru, skvelý vizuál, tu nemám čo vytknúť. Večný bojovník má v sebe obrovský potenciál, vždy pri ňom cítim, že po úpravách to mohol byť jeden z najlepších filmov, s akým som sa kedy stretol, ale nanešťastie sa tak nestalo a nemôžem dať ani plné hodnotenie, ten scenár by rozhodne potreboval zmeniť, ale napriek tomu som veľmi spokojný. Film určite stojí za pozornosť. 82% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Atmosfera! Ta pochmurna, siva smutna atmsfera.....to je to, co na mna velmi pri pozerani tohto filmu zaposobilo. Neda mi nespomenut Fontanu, ktora ma podobnu naladu. Pozor vsak! Nemienim porovnavat, len prirovnavam. Podobne prelinaie casovych rovin s rovnakym hrdinom, podobne stupnovanie deja, podobnu a SKVELU hudbu, a vyustenie, ktore vo vas bude rezonovat este dlho po dopozerani filmu. Film je skvelym ozivenim mytu, a ako myt na vas tento film aj bude posobit. Cely sa nesie v pomalom rytme, kde slova splyvaju s pribehomi a bojove sceny tu niesu pre efekt ale su pozadim pre dolezite okamihy ktore vzdy znamenaju urcity dejovy posun. Necakajte od tohto kusku akcny film, ale pripravte sa na putavo odvypravany pribeh-legendu, s hlbokou, pochmurnou atmosferou. S takymto pristupom vas caka vinimocny zazitok. (8.8/10) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nemám co bych zdlouhavě rozepisoval, takovéto snímky mě neoslovují. Rád bych si jen pro sebe poznamenal, že byla podařená hudba. Toť vše. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Impozantné skĺbenie dvoch mytológií (známej severskej Kalevaly a čínskeho mýtického portrétu hrdinu, ktorého ničí jeho bremeno) naprieč časom a priestorom v odsúdení na večný súboj. Neustále plynulé prechody medzi dvoma časovými rovinami vytvárajú nevšednú naratívnu štruktúru, pomyselne inšpirovanú revolučným prístupom v diele Davida W. Griffitha (Intolerance), ktorá miesto toho, aby začala pripomínať podivnú zlátaninu bez ladu a skladu, začína postupne vrstviť formálne postupy (dôraz na choreografiu v bojových scénach, výborná práca s efektnými spomaľovačkami, pomalé tempo a severská chladnosť v miernych pasážach, montáž využívaná takým spôsobom, že divák nikdy nevie dopredu odhadnúť ďalší prechod) a mytologické prvky ako na bežiacom páse (hrdina v odlúčení, hľadanie lásky, démon, zrada, opustenie) - tým sa hrdinove "Ovládam vedomosti dvoch národov." stáva charakteristickým pre celý film. Špecifické snímanie scény, ktoré sa občas vytiahne s nečakanou zmenou alebo detailom, a teda obrazová zložka tu je vo vzťahu k hudbe a slovám rovnocenná (ako tu už bolo viac ráz pekne vystihnuté). Neznásilňuje sa teda ani obsah v prospech formy, ani naopak (byť človeku neznalému kalevaly, ktorý nie je fanúšikom žánru a hľadá čosi iné, môže prísť až zahltený dialógmi a výkladmi z mytológie, ktoré pomáhajú osvetliť príbeh). Krásne je možné prelínavosť motívov príbehu, hudby a obrazu sledovať v scéne súboja Sintaia a Pin Yu, v ktorej boj postupne prechádza v tanec a následne späť v ostrý boj, podporený premenlivou hudbou, čím odráža motív súboja pravej, skrytej lásky a novej, prepukajúcej vášne. Antti-Jussi Annila má filmárčinu v krvi, to je z transendentálne-mýtického Jadesoturi cítiť na sto honov. Napriek sprvu rozporuplnému dojmu z obsadenia sa Tommi Eronen ukázal ako skvelá voľba a Markku Peltola si so svojou rolou poradil nemenej obratne. Jing Chu Zhang je prosto okúzľujúca (a tieto dojmy z nej nemám po prvý raz). Možno to nie je film pre každého, ale to neznamená, že by ste ho mali obchádzať. Práve naopak - minimálne uvidíte niečo, čo ste takmer istotne ešte nevideli. Jadesoturi však toho ponúka omnoho viac - a vie, kedy skončiť. 85% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 4/10 Akce 5/10/// PLUS: spojení čínské mytologie a finského eposu může být pro diváky lákavé, pro zasvěcené diváky pak zcela určitě jasná volba (severní sousedé si film užijí), stejně tak je poutavě udělaný přebal DVD, který prostě chcete mít ve své sbírce, akční scény mají úroveň MÍNUS: škoda, že akčních scén není víc, nic neříkající vyprávění, pomalé posouvání v ději, celkově složité na pochopení, možná tam ale jen není co pochopit, neznalý divák se bude těžko orientovat a bude se dost nudit/// Shrnutí: Já se nudil fakt hodně a přitom se stává, že mě nejeden podobný zahraniční a pro mě neznámý snímek překvapí. Tady jsem byl spíš rozčarován a unuděn. Škoda./// Celkem 31%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič proti spájaniu rôznych mytologických prvkov, aj keď v tomto prípade sa zdajú byť pomerne nesúrodé. Proti technickej stránke filmu nemám žiadnych námietok, vizuálne, hudobne, strihovo aj režijne pekne spracované filmové dielo. Páčil sa mi aj plynulý a účelový prechod medzi obomi časovými rovinami. Problém mám skôr v obsahu. Samotné zložky s fínskou a čínskou časťou zvlášť sa ešte dali, aj keď ku Kalevale by som mal mnoho faktických námietok, je tu veľa zásadných obmien a to nielen v detailoch, ide vlastne o taký dotvorený fínsko-estónsky guláš. Najväčší problém potom nastal pri pokuse o spojenie týchto dvoch mytológií s čínskou v ponímaní akéhosi archetypu hrdinského bojovníka a kung-fu, pretože keď vychádzam z gulášu, dostanem opäť len guláš. To je asi ten hlavný dôvod, prečo na mňa táto nesúrodá zmeska zapôsobila chaoticky, divne a v konečnom dôsledku aj nudne. Dve hviezdy za technickú stránku, ostatné patrí do smetiaka. 40/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem si myslel že půjde hlavně o akci, ale nakonec mě zaujal styl vyprávění, kde se snoubí minulost s budoucností. Celé je to takové komorní, příjemné a nanásilné. Bombastických bájných příběhů už bylo natočeno tolik, že tenhle mě okouzlil svou jednoduchostí a osobytým stylem. Za mě 77% ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Jadesoturi má svoje chybky a jsem si jich vědoma. Jsou ale povětšinou spíš kosmetického rázu a já se rozhodla je prostě ignorovat. Kalevala a stará Čína si přes Altaj podávají ruce v rámci kvalitního, mnohovrstevnatého příběhu, jehož jednotlivé aspekty, tóny a odstínky dokonale ladí - Annila je navíc čaroděj, pokud jde o to, vytvořit atmosféru, která vám zaleze i pod nehty... No a pak je tu ten nádherný soundtrack. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

To akože ideme mixovať severskú mytológiu s ázijskou? To kde sme? Však duše starých vikingov musia vo Vallhale kričať od toľkej opovážlivosti. Niekde som počul, že aj pokus sa cení, ale tento sa naozaj nevydaril... Moje hviezdy tu svietia len za príjemný vizuál a namakané bojové scény (hoci aj s kladivami). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Aje to tu opět zase jsem si ani druhým filmem od Annila nenašel k němu cestu. Zase je to děsně ukecané a nudné. Ale zase se mi líbila ta hudba na tu má výborný vkus, ale jinak zas a znova nuda. ()

predators 

všechny recenze uživatele

U mě docela zklamání...celkem zamotaný příběh a povídání o ničem nezachrání ani hrstka pěkných efektů:-( a nechybělo málo, abych si u toho pěkně zdřímnul:-)35% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kombinace severské a čínské pověsti, které společně vypráví příběh nekonečného boje za lásku. Trochu jiná pohádka "O statečném kováři". Skutečně příjemný počin, který v sobě snoubí klasickou čínskou bojovou školu a poněkud novější způsoby režiséra Annily, který tu vytvořil opravdu povedený mix fantasy a romantiky. Vlastně se to dá jen těžko popsat, ale výsledek stojí opravdu za zhlédnutí. 75% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na akční hongkongské filmy jsem zvyklý. Ale že někdo natočí něco podobného ve Finsku a ještě spojí Kalevalu s čínskými eposy, to tu ještě nebylo! Kdysi, dávno tomu, se finskému otci a čínské matce narodil bojovník, který zachránil místní vesnici před zlem. Zamiloval se však do jedné z vesnických dívek, což se mu stalo osudným na několik století. V současném Finsku pak mladý kovář netuší, jaké tajemné síly ho obestírají a proč se dějí takové divné věci. Pokud přistoupíme na velmi pomalé tempo vyprávění, jen asi tři bojové scény, pak se můžeme těšit zajímavou atmosférou filmu, prostředí, a dokonce jednou, počítačem animovanou davovou scénou. Na poli fantasy či legend jde o mírný, skutečně mírný, ale nadprůměr. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tenhle film prostě neví čím chce být. Spojení čínských mýtů a legend s těmi finskými se na první pohled zdá být trošku přestřelené, ale v tomhle filmu to není naroubované jedno na druhé nějak hloupě okatým způsobem, který by to rušil, a funguje to poměrně slušně. Dokonce i nějakou tu atmosféru to má a některé záběry opravdu pěkné s pěkně zpracovaným mystickým nádechem. Problém ale vidím v tom, že na jednu stranu chce být film nějakou novou podobou starých bájí, na druhou stranu chce být nějakým milostným poselstvím o osudu atd. a dokonce ještě na třetí stranu chce do toho vnést typicky čínské souboje a kungfu choreografii, ale ani jedno z toho prostě není pořádně dotažené do konce a film pak působí jako takový slepenec, který sice má nějakou myšlenku, jenže ta myšlenka je divákovi zřejmá hned, tedy přinejmenším z větší části, tak co teda s ní? A režisér si řekl, že s ní nic, takže to pak nakonec působí jako spousta úplné vaty a nevyužitého potenciálu. Ústřední myšlenka filmu je zajímavá a poměrně ještě působivě zpracovaná, souboje mají zajímavou choreografii, ale jsou tam tak nějak uměle naroubované a snímek by se bez nich vcelku dobře obešel a nakonec závěrečné vyznění tam prostě není kvůli tomu, že divák z větší části jako ví co mu chce film předat a závěr to jen maličko dokreslí (z mého pohledu jen o detail teda) a co dál? Proč to mělo tím pádem 100 minut? Jade Warrior mě velmi zklamal a nebylo to tím, že to není čistě kungfu, nebo že bych nebyla unešená ze spojování čínských a finských legend (o těch finských ani nic nevím, takže tohle na mě působilo ještě jako z toho nápaditějšího na filmu), ale prostě z toho příšerně nevyužitého potenciálu, který takový námět má a zvlášť, když bylo vidět, že režisér není úplnej lojza a atmosféru a technickou stránku umí zvládnout opravdu slušně. Nejdřív jsem chtěla být nejhodnější jako vždycky a dát tomu aspoň tu trojku, jenže zklamání bylo velké a taky se mi u filmu ještě nestalo, že by mi nevadilo to na chvíli stopnout a zkoumat jízdní řády :). A k hercům taky že prostě nemají moc co hrát, tak jako nedá se říct, že by byli špatní, ale nedá se ani říct, že by někdo něčím vynikal a to platí i pro samotné postavy, které ti herci hrají. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus jak skloubit finské pověsti z Kalevaly s čínskou mytologií a část děje ještě převést do současného Finska. Multižánrový mix překvapivě funguje a ač má občas nedostatky, tak myslím, že dokáže zaujmout. Film je dělaný s radostí a nadšením a je to na něm vidět. Přesto celkově v mých očích zůstává jako slabší nadprůměr, hezký snímek, na který ale brzy zapomenu. ()

Reklama

Reklama