Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 246)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na velmi ošemetnou a těžko zodpověditelnou otázku "který film je podle vás nejlepší", mi dal do úst tímhle dílem Frank Darabont odpověď, za kterou se opravdu nebudu stydět. Pokud bych měl jenom jednu (možná dvě :) možnost, pak právě sem patří 6*. Bohužel jsem nestihl tenhle film v kině, ale vydáním na DVD jsem si ho konečně vychutnal i v originále a je to fakt nádhera (tím nechci hanět český dabing, který je mimochodem vynikající). ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pri "odkrytí kariet" som onemel a až do záverečných titulkov ostal v neopísateľnej zimomriavkovej extáze. Nevedel som či mám plakať, vyskočiť od radosti alebo iba potichu sedieť a vychutnať si, čo mi bolo práve sprostredkované. Po návrate z kina som zhasol, pustil soundtrack Thomasa Newmana, lahol si a snažil sa udržať si tú extázu čo najdlhšie. The Shawshank Redemption je film, ktorý vám v pomalom tempe, za múrmi väzenia, vo svete s vlastnými pravidlami, predstaví dve hlavné a zopár vedľajších postáv, a následne vám vysvetlí, čo im ich stretnutie na tomto mieste bolesti a beznádeje prinieslo. Film o "nádeji, ktorá nám dáva krídla", film s najprekvapivejším, najsilnejším a najkrajším záverom ever. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Postava Tima Robbinse mi byla tak velmi blízká, jeho touha po svobodě, trpělivost a pečlivost s jakou krůček po krůčku na té touze stavěl. Bála jsem se o něj a zároveň mu přála i záviděla přítele, jakým byl Red, abych na konci tohoto režijního a hereckého skvostu byla stejně překvapená, ne tím, co se stalo, ale JAK! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Naděje je dobrá věc! Stále žiji v naději, že se někdy opět zjeví snímek, jenž dokáže tak dojemným a láskyplným způsobem ukázat sílu člověka, aniž by ho poznamenala nějaká kýčovitost. Tohle je první film mého života, který jsem opravdu zbožňoval, tenhle film způsobíl, že jsem se ve sladkých jedenácti letech odtrhl od LEGA a začal sledovat filmy. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

I přes to, že se film odehrává ve vězeňském prostředí, nese v sobě tolik lidskosti jako málokterý jiný film. Frank Darabont by mohl klidně točit už jen adaptace "nehororových" knih Stephena Kinga a přesto by se stal nesmrtelným. Jedním slovem - KRÁSA. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nááááááádherný příběh. Skvostné. Dokonalé. Nepopsatelné. Klenot jako z jiného světa. Takový film už jen těžko někdo natočí... Chci ještě jednou. A pak ještě... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Malý filmový klenot, který si v budoucích anketách o nej film všech dob hlasitě říká o čelné umístění. Kdyby se mně někdo zeptal, co se mi líbilo na tomto filmu, musel bych mu říct, že všechno. Od začátku do konce si mráz dělal z mých zad autodráhu a na konci se mým tělem rozléval hřejivý pocit štěstí. A když už jsem u toho konce, ten se svou překvapivostí vyrovná i Obvyklým podezřelým, ale co do intenzity a citového prožitku ho hravě překonává. Kdo neviděl a má možnost, ať neváhá. Bude bohatě odměněn. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Oba představitelé hlavních rolí Freeman i Robbins působí naprosto skvěle, lidsky, jakoby své role ani nehráli, ale žili je, ani ostatní však herci nezůstávají pozadu. Všem jejich chování musíte věřit, jinak to ani nejde. V tom je podporuje skvělý a promyšlený scénář, který je napsaný velmi věrohodně. Technická stránka filmu také nemá chybu, hudba, kamera, střih, vše je udělané tak zajímavě a trefně ... tenhle film se u mě prostě zařadil mezi ty nej nej nej. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování výborného románu aneb úspěšná spolupráce kinga Kinga a režiséra Darabonta. Jeden z mála případů, kdy nemám chuť cokoliv dodávat, jenom vám doporučit, abyste se na to podívali A přečetli si to, lhostejno v jakém pořadí. Rita Hayworth And The Shawshank Redemption je zkrátka tutovka. Přes to všechno, nevezme mě to za srdce tak jako jiné filmy, a proto dávám 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nechtěl strávit život ve vězení, dennodenně čelit utrpení, doufal, neztrácel naději, kladívko pořídil si raději; dokázal to, přežil, vydržel, svůj slib dodržel; King, vypravěčů král, vyšperkoval příběh o nezdolné lidské vůli pointou, která pár osob zaujme, ale většině dá křídla. 90% Zajímavé komentáře: Marigold, Vronsky, Merggie, Freelance, moonlight ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Další film, jehož vynášení do nebe mě nějak minulo. Síla. Emoce. Jistě. Dal bych tak čtyři a půl...kdybych to měl parafrázovat, vždycky si vyberu Forresta Gumpa :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal, jestli to mám přiznat. Nakonec jsem se rozhodl, že ano. V závěru The Shawshank Redemption jsem se rozbrečel. Ne že by se mi z očí valily potoky slz, ale přesto - žádnému jinému snímku se tohle nikdy nepodařilo. Můžu dát filmu, který něco takového dokázal, méně než pět hvězdiček? Nemůžu. A kdyby to šlo, dal bych i víc. Delšího komentáře jsem momentálně neschopný, ale s klidným svědomím dodám, že tohle je ten nejnádhernější film, co jsem zatím viděl... a Darabont je génius. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film si diváka celou dobu dokonale připravuje na závěrečnou katarzi. Neříkám, že je to nejlepší film ze všech, ale emoce v něm jsou ve velkém stádiu. Nádherný záběr na celý Shawshank a sbíhání věznů k nováčkům v několika sekundách ukázal to, co by bylo třeba vyprávět několika minutami. Naděje je ta nejkrásnějsí síla. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšia záverečná katarzia v dejinách kinematografie. Vždy s otvorenými ústami, slzami v očiach a mierne priblblým úsmevom na tvári sledujem túto filmárčinu v najdokonalejšej podobe, do ktorej je zároveň vložených toľko úprimných emócií, že to snáď ani nie je možné. Myslím, že Darabont sám dodnes nedokáže pochopiť, aké geniálne filmové dielo sa mu podarilo natočiť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů všech dob!! Na vylíčení toho, jak je tento snímek úžasný, ještě nemá čeština dostatek výstižných slov, takže jen krátce - fantastické, grandiózní, velkolepé, skvělé, vynikající, excelentní, úžasné, jedinečné, nezapomenutelné, špičkové, dokonalé, nádherné, geniální, a hlavně lidské! Tim Robbins i Morgan Freeman se svými výkony povýšili mezi herecké velikány a Frank Darabont si nasadil laťku tak vysoko, že aby ji přeskočil, musel by natočit film, u nějž by diváci asi umřeli úžasem. Procítěný a pečlivě zpracovaný příběh neprávem odsouzeného muže musí dostat na kolena i nejotrlejší z diváků a to tak razantně, že se z těch kolen mnozí ani bez pomoci nezvednou. Naprosto dokonalý zážitek pro každého, kdo má ještě alespoň zbyteček srdce na svém místě s jednou neoddiskutovatelně nezapomenutelnou scénou. Kdo neviděl, neuvěří. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont má pro tyhle "člověčinky" jasné vlohy. Oproti Zelené míli je Vykoupení jaksi poklidnějším, co se tempa vyprávění i událostí v něm obsažených týče, ale o to více péče je věnováno postavám. Oba hlavní aktéři jsou jak výtečně napsaní, tak výtečně provedení, zejména Robbinsův Andy je fascinující svojí nepřístupností, která v průběhu filmu taje. Přesto bych si netroufal řadit Darabontův snímek po bok takových skvostů, jako je Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, protože v určitých věcech mi přijde až příliš vykonstruovaný, vyumělkovaný a namířený na divákovy city (pravda, velice vkusným způsobem). Celý příběh na mě zapůsobil, ale nikterak zásadním způsobem. Je to prostě... hezké vyprávění, které jsem celý film sledoval, ale které mě nedokázalo vtáhnout a zanechat ve mně více než pocit z výtečně odvedené práce. Snad jsem čekal příliš mnoho, když jsem viděl jak vysoko Vykoupení vyšplhalo na žebříčku... Ve svém oboru ale samozřejmě špička. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Můžete mi říkat, že Frank Darabont je režisér Zelené míle (skvělý film) a nebo Majesticu, ale pro mě bude nesmrtelný jediným dílem a to Vykoupením z věznice Shawshank. V podstatě dokonalé dílo, které svou formou, jednoduchostí a emocemi strčí do kapsy i mnohem hlubší snímky. Darabont předvedl, jak jednoduše a příjemně lze navodit sympatie pro kohokoliv a kdekoliv". Tim Robbins a Morgan Freeman předvádějí slastné herectví, které pohladí diváka a dokazuje jejich obrovské schopnosti hrát kohokoliv v jakékoliv situaci a okamžiku života. Celý film je natolik sympatický a poutavý, že kdykoliv k němu přijdete, zůstanete u něj a nebudete chtít odejít, ani na krok. Neznám příjemnější a milejší film, který dokáže pohladit po lidském srdci a vyvolat tak příjemné emoce. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama