Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

S3dlak 

všechny recenze uživatele

Bráni mi v tom len jedna vec. Sľub, ktorý som vtedy dal Andymu. Myslieť na život, alebo na umieranie... svätá pravda. Som taký vzrušený, že ledva sedím. Myšlienky mi utekajú hocikade. Také vzrušenie zažije len slobodný človek. Slobodný človek na začiatku cesty s neistým koncom.“ Krásny film o slobode, nespravodlivosti ale hlavne NÁDEJI... Môj životný film ()

Woyczek 

všechny recenze uživatele

Film je rozhodně pětihvězdičkový, ale jako nejlepší film všech dob bych jej nehodnotil. Výborně napsaný, skvěle zahraný, ale stále pořád existují filmy, které jsou o chloupek lepší. Nic to samozřejmě nemění na tom, že Shawshank redemption právem patří mezi špičku. ()

xhonza5 

všechny recenze uživatele

Zcela zaslouženě králem všech filmů co kdy existovali, existují a možná i existovat budou. Už velmi známé prostředí věznic je v tomhle filmu zrežírováno trochu jinak. Vlastně v každém filmu o vězení vidíme poměrně něco jiného, ale smysl je úplně stejný. Je tam jedna věc, která je opravdu neodlučitelná a musí se začlenit. Děj filmu začíná zcela obvykle. Vězeň přijede do věznice, najde se pár lidí, kteří jsou s ním, snaží se zapadnout. Jenže co vymyslí Andy Dufresne (Tim Robbins) je obdivuhodné a nikdy by mě to nenapadlo. Jak lehce si přijít k penězům a žít si jako v pohádce. Několik let to opravdu trvalo, ale dokázal to.Herecké výkony Morgana Freemana a Tima Robbinsa jsou excelentní a velkou měrou přispěli k tak skvělému hodnocení. Co k tomu dodávat? 7 nominací na oskara mluví za vše. ()

Ex0m0 

všechny recenze uživatele

1.Místo?...Asi do konce zivota nepochopim proc.Ne ze bych nemel filmy z vezenskeho prostredi se smysluplnym pribehem rad,ale krome super rezie a strihu,je to celkove takovy moc plouzive a filozofcky moc nasakle,aby to ve me zanechalo vetsi dojem nez zanechalo.Ale co se musi nechat je Freemenuv vykon-ten byl exceletni..dal?...zbytek prumer bez vyraznejsiho napadu.Kdyby tam bylo vic americkych vlajek,byla by to dokonala reklama pro Strycka Sama.Je mi lito,ale tomuhle filmu s emocema tak umelyma jako jsou silikony Pamely Anderson nemohu dat vic jak 70%.-vzhledem k tomu co jsem ocekeval a co rikaji vsichni kolem me okolo. ()

Sajaman 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo podle povídky mého oblíbeného autora Stephena Kinga. Podle mého názoru však byla překonána jinou Kingovo adaptací - Zelenou mílí. ()

Lorkis 

všechny recenze uživatele

Tak intenzivní a dlouhé mrazení v zádech jsem ještě nezažil... Nemám slov, jako z jiného světa... Jsou filmy, kterým bych dal pět hvězdiček, tomuhle bych dal sedm. Film, o kterém by se dalo říct, že má duši. Lidskost a přátelství které je vidět v tomto filmu je naprosto unikátní, a neexistuje jiný film, ve kterém by bylo obsaženo více emocí. Darabont je opravdu génius na vězeňské drama, jak předvedl i v Zelené míli. Pro většinu herců byl tento film jejich největším hereckým výkonem v životě. Při sledování tohoto filmu jsem byl jako zkamenělý, zvláště při posledních 20 minutách, a po dokoukání jsem zůstal dlouho sedět stále zkaměnělý, premýšlel jsem a trvalo mi dlouho než jsem všechny ty emoce zpracoval. Tim Robbins a Morgan Freeman předvedli opravdu nevídané dílo a své role spíše žijí, než hrají, jen je škoda že Shawshanku všechny Oscary ukradl Forrest Gump. Shawshank je dalším z řady nedoceněných filmů, který si opravdu zasloužil větší výdělek, ale do naší paměti se vryl jako nejlepší snímek v historii kinematografie. ()

airman2655 

všechny recenze uživatele

Tak toto je jeden z najlepších filmov aké som kedy videl. Skvelý príbeh opisujúci svet väzňov so všetkými ich radosťami aj starosťami, s nádejou na slobodu ale zároveň so strachom zo spoločnosti, svet v ktorom pre vás spraví hocikto za kartón cigariet hocičo. Svet jednoduchý ale zároveň tak zložitý a nepochopiteľný. Príbeh ma dostal až do takej miery, že som podvedome začal uvažovoť čo by som v mojom okolí mohol rozbiť alebo ukradnúť aby som sa do takejto väznice dostal. V tomto filme má skutočne každý zdanlivo nepodstatný detail svoj podiel na záverečnom finále. Herecké výkony boli podľa mna skutočne ľahko uveriteľné, z niektorých hercov šiel dojem že sa vo väzení narodili. Trošku mi vadila možno až prílišná dokonalosť a harmónia vo väzení ale určite to bolo zámerom a myslím že to všetko vyšlo dokonale. Určite sa tento film nebude páčiť každému ale rozhodne by som ho len a len odporúčal. (95%) ()

VanThomass 

všechny recenze uživatele

Tak musím se přiznat, že jsem měl doma tohle DVD koupené 2 roky, než jsem se na něj podíval, ale kdybych věděl, jak mě film bude bavit, zkoukl bych ho hned a na nic nečekal. Jedná se opravdu velmi pěkný příběh, skvělý Freeman a Robbins dodávají filmu ještě větší punc. Osobně bych ho ale neoznačil za nejlepší film, protože podle mě se jedná spíše o hezkou "pohádku" než o příběh, kterému by člověk uvěřil (zkrátka Hollywood) ale 100% si zaslouží. ()

R-2 

všechny recenze uživatele

Bylo tady snad nápsáno již vše. Prostě film, který si 5* zaslouží a první místo tady v žebříčku také. Povinnost vidět. ()

WHMMD 

všechny recenze uživatele

Stephen King rules. Podľa dvoch kníh od neho sú natočené 2 filmy v TOP 10. Osobne musím povedať, že Zelená míľa sa mi páči viac, kvôli kingovským nadprirodzeným javom. geologické kladívko x 20 rokov života = freedom ()

mayla 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný a emotivní film, Frank Darabont mě rozplakal u Zelené míle a teď se mu to podařilo zase.Prostředí věznice umí vyprávět tak sugestivně, že chytám naprosto stejné pocity jako Andy,jako kdybych ve vězení seděla půlku života. Na konci jsem se jenom modlila, ať to skončí dobře, protože kdyby ne...tak nevim. :-) ()

FunTomCZ 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů všech dob. Chudák Andy, kterého křivě obvinili, on se ovšem nevzdal a s pomocí svého minikladívka se dostal ven, kde už na něj čekala nová indentita i s balíkem peněz. Dokonalost. Tim Robbins a Morgan Freeman vytvořili dokonalou dvojici. ()

veere 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu tu něco komentovat - ale nechápu proč je to tak nahoře, dobrej film? ANO; nejlepší? ALE JDĚTE! ()

jarkor 

všechny recenze uživatele

fakt jeden z nejlepších filmů vůbec,není to můj šálek kávy ani tu dobu ve které se to odehrává moc nemusím ale tohle je prostě film na který se nezapomíná....málem jsem neudržel slzy,ten příběh je nádherný....velmi nedoceněný co se týče různých cen a tržeb,ale to je jedno,tohle je prostě vyjímečné.... ()

conductor 

všechny recenze uživatele

Nevim proc,ale na 1. miste zebricku nejlepsich filmu mi moc nesedi..Vedel bych asi o trech jinych, co bych tam rad videl..Ovsem bezpochyby se jedna o vynikajici film se skvele vystavenym dejem, vybornymi hereckymi vykony a uzasnou pointou. Davam 5hvezd a 90%. ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Psát komentář k tomuto filmu by znamenalo jenom opakovat to, co zde již je tolikrát napsáno - jedná se bezpochyby o jeden z nejlepších filmů, které byly kdy natočeny. Jestli úplně nejlepší nevím, ono těch klenotů by se našlo více, ale to je jedno. Podstatné je, že divák dostane vrchovatou porci poctivé filmové zábavy, kde nechybí žádné emoce, kde zní krásná hudba, kde hrají výtečně všichni zůčastnění herci, kde vás vždycky úplně rozseká konec, kde.......... ()

vykyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě to teda není nej film..Ale nejde dát nic jiného než 5*.I když je to vykalkulovaná a hodně průhledná krása.Film,který plyne tak jak všichni chceme a očekáváme.Na tom není nic špatného,opravdu.Prostě se to povedlo do mrtě..Ano mrazilo mě při scéně v dešti..tak jak to mělo být.. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama