Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 246)

Mrliš 

všechny recenze uživatele

Je to hezký film, ale že by byl tak neskonale výjimečný, jak tu kde kdo píše, mi nepřijde. Zbytečně dlouhé a natahované. Příběh je pěkný, herci dobří. Jedná se o nadprůměr. ()

Richmond 

všechny recenze uživatele

Vždy som mal rád filmy s knižnou predlohou a tento film je ich kráľom. I keď je pravda, že Hollywood už menej vsádza na filmy s knižnou predlohou, ja som ich mal vždy rád. 7 nominácií na Oscara právom zaslúžených. Úžasné herecké výkony dvoch hlavných aktérov: Morgana Freemana a Tima Robbinsa. Morgan Freeman bol obsadený do hlavnej role právom, takisto ako aj do role rozprávača, na ktorú sa perfektne hodí ako tomu bolo aj vo filme Clinta Eastwooda Million dollar baby. U mňa 95% 5* ()

juro 

všechny recenze uživatele

myslím že je to jeden z nejpřeceňovanějších filmů jaké jsem kdy viděl - společně s Grand Torinem - na jeho obranu je to velice kvalitní film ALE -- pro mě hlavním měřítkem kvality filmu je jeho nezapomenutelnost - to znamená že když někdo vysloví název filmu třeba za 5 let a já vím o čem je tak asi stál za to - u tohohle filmu to tak vůbec nebylo - asi po třech letech od doby co jsem ho viděl mi kámoš vykládal o úžasném filmu Shawshank a já vůbec netušil o čem tak úžasném mluví - tak jsem se na to podíval znova a film obstojný akorát že dneska už zase vlastně nevím o čem byl ()

Destheras 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle povídky Stephena Kinga. Už to je skvělý začátek. Když ale hlavní roli výborně sehrají Tim Robbins s Morganem Freemanem, je to prostě něco fascinujícího. Vykoupení z věznice Shawshank je film, který by měl vidět každý. Film má poměrně pomalý spád, ale na konci si uvědomíte, že všechno má smysl. Všechno zapadá do všeho a vy nemůžete odtrhnout oči od obrazovky, protože se chcete ujistit, zda je pravda to, co se povídá, nebo to co si začínáte čím dál tím víc myslet. Jednoznačně nejlepší Kingův film a jeden z nejlepších filmů vůbec. ()

aneta105 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem nečekala, že tento film bude tak dobrý, jako je tu obíbeny, ale ono je. Emotivní, dějově precizní, herecké výkony dokonalé a velmi dobrý a nečekaný konec.. Opravdu vynikající filmový požitek, nenudil jsem se u něj a tak musím hrdě dát 90% ()

Bobby_Fisch 

všechny recenze uživatele

Bylo velmi snadné vytvořit tomu filmu kult. Má všechny atributy, které k tomu potřebuje. Při druhém a třetím shlédnutí ale zůstává slabší a ještě slabší dojem, pamatujete si rozhovory a scénář do posledního písmene. Začínám mít rád spíš hlubokomyslnější snímky, ve kterých je stále co nového objevovat. Zde bohužel již není ()

Anubiska 

všechny recenze uživatele

Film, který znám zpaměti. A když ho dávají v televizi a mám čas, pokaždé se dívám. A na konci pokaždé bulím jako želva. Bez nadsázky (Jacku, promiň) nejlepší filmové zpracování Kinga. Vzácný, nadčasový klenot. ()

kinoholik 

všechny recenze uživatele

nevěděl jsem, že v Nové Anglii je 730 slunečných dnů v roce. Vlastně ne, o jeden míň, když hlavní hrdina potřebuje bouřku, přijdou hromy, jako na zavolanou. Proč byly postavy tak černobílé? Proč to bylo tak dlouhé? Proč to mělo tak nejapný happyend? Proč je tohle 1. nejlepší a 2. nejoblíbenější film tady? Proč někdo neřekne, že král je nahý?! ()

evita_ 

všechny recenze uživatele

Veľmi smutné, i keď záver je v podstate pozitívny. Vo veľa miestach mi zvieralo hrdlo a bolo mi nesmierne ľúto...Úžasný film, rozhodne jeden z tých ktoré môžem vidieť znova a znova. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Pěkné dílo. Do pěti hvězdiček chybí jen "nereálnost" provedeného činu. Jinak moc hezký film, co diváka vtáhne. ()

Pamprdol 

všechny recenze uživatele

Nedávno tento film opakovali na ČT2. Náhodou jsem si ho zapnula a hned jsem zajásala, protože jsem se na něj s ohromnou radostí podívala už po......ani nevím pokolikáté. Hltala jsem každý okamžik filmu, dialogy, Morgana Freemana, kterýho prostě miluju a vůbec, celičký film jsem si opět vychutnala. Dojemný konec se neobešel bez mých slz. ()

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mě vyvolává silné emoce. Má charakter, duši i koule. Odehrává se sice ve vězeňském prostředí, ale nezapomíná na lidskost- ta zde hraje prim. A Andy Dufresne je má oblíbená postava vůbec, nenápadný, po čertech mazaný, nezlomný a hlavně nikdy se nevzdávající chlap, kterému zbylo jen jedno- doufat a vymyslet plán. ()

gombik5 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni. Takto má vyzerať naozaj dobrý film. Toto je skutočná kvalita a kto tvrdí, že sa mu tento film nepáči, tak klame. Shawwshanku nič nechýba. Samozrejme, ako sa hovorí, všade sa dajú nájsť chyby, nič nie je dokonalé, ale tento film nemá k tej dokonalosti ďaleko. Každému Vykúpenie z väznice Shawshank odporúčam a myslím si, že tento film je právom na prvom mieste v rebríčku. ()

Welington 

všechny recenze uživatele

Vykoupení z věznice Shawshank je snímek, který je skutečně výjimečný. Nejen tím, že má své osobité aroma, dokonalou výpravu, ale i omamné herecké výkony, scénář a hudbu. Je to strhující a skvěle sladěné. ()

SLUMERICAN 

všechny recenze uživatele

Jeden z NAJLEPŠÍCH filmov, aký som kedy videl/ možno aj najlepší. Veľmi podcenený film. Za takúto réžiu a herecké výkony by si zaslúžili oskarov. Majstrovské dielo! 100% ()

Kolarmm 

všechny recenze uživatele

Vykoupení je vrcholným hereckým výkonem především Morgana Freemana. Red je, zdá se mi, utopický člověk. Je to férovej parťák, přítel, jehož nalezením se i v nejhorším pekle může člověk cítit živý a dokonce šťastný...kdybych se někdy nedej bože octnul v lochu, chtěl bych tam potkat přesně takového člověka! Režisér Frank Darabont dokázal natočit zdánlivě jednoduchý příběh plný lidskosti a citu, který ve svém ději v mnoha detailech ukazuje každodenní životní boj. Je to film, po kterém člověk ještě dlouho jen tiše sedí a přemýšlí a přemýšlí...jak snadné je ztratit šanci a jak těžké ale ne nemožné je ji znovu najít. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama