Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Vidím to jako dnes, když jsem závěrečných 20 minut koukal s otevřenou pusou a jenom zašnul, jak to Andy skvěle provedl. Tim Robbins a Morgan Freeman byla naprosto skvělá volba. Jeden z nejlepších a nejkrásnějších filmů z vězeňského prostředí. Jenom škoda, že film neproměnil alespoň jednu ze svých sedmy nominací na Oscara, ale přece jenom měl hodně silného konkurenta Foresta Gumpa... Na závěr snad jenom dotat, že jasných pět hvězdiček a po právu podle hodnocení nejlepší film na csfd. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vybírat nejlepší věc z kterékoli kategorie je pro mě utrpení, ale pokud se na tenhle post na ČSFD dostal Shawshank, nemám sebemenších námitek. Děkuji mistru hrůzy Stephenu Kingovi za to, že se pro jednou stal mistrem naděje a přinesl nám ji spolu s tóny Figarovy svatby. Děkuji Franku Darabontovi za to, že si udělal z adaptací Kingových vězeňských románů profesi a že se mu to zatraceně dobře daří. Děkuji Timu Robbinsovi a Morganu Freemanovi za to, že jsem díky nim nevěděla, zda se mám usmívat nebo ronit slzy, tak jsem nakonec vstala a začala hlasitě tleskat. Děkuji Bobu Guntonovi za to, že podal svého Nortona s takovou přesvědčivostí, že jsem se rozhlížela po krumpáči, který bych mu mohla zarazit do hlavy. Děkuji Jamesi Whitmorovi za to, že se mi nad jeho Brooksem svíralo hrdlo. Děkuji za lekci pokory, naděje a svobody. Děkuji...že už s tím mám jít do háje? Jdu. A beru si s sebou Shawshank. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Měl jsem film za jeden z nejlepších snímků všech dob. Při druhém zhlédnutí jsem sice nenašel chybu, ale i tak musím s těžkým srdcem hvězdu ubrat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvoje duše patří Bohu, tvoje prdel mě." Tak to by se mé zadnici asi nelíbilo, zejména když by si na ni dělaly nárok taky Sestřičky. Navíc to není spravedlivé, protože ve věznici Shawshank sedí jen nevinní. A jeden z nich Andy Dufresne mě hodně zaujal. Kdybych do podobného prostředí někdy zabloudil, tak chci taky dělat bachařům daně, otravovat instituce kvůli knihovně, šimrat nádvoří geologickým kladívkem a hlavně chci mít na cele plakát Raquel Welch z filmu Milion let před Kristem. Kdyby nebyl k dostání, tak z Bandolera nebo ze 100 pušek. Díky za inspiraci, protože tohle mě bavilo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Strach dělá z lidí vězně, naděje osvobozuje. Andy Dufresne byl obžalován za dvojnásobnou vraždu na doživotí ve věznici Shawshank, avšak tím jeho cesta teprve začala. Jeho 19 let mi Frank Darabont odvyprávěl s takovou suveréností, až jsem měl někdy pocit, jako bych si ty roky odseděl taky. Obrazek je jako tisíc slov, a tak škoda každé věty, která bude navíc, to si raději nechte povyprávět od chlapíka, co sežene vážně všechno, jak to tehdá v Shawshanku bylo... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Když vás film omámí natolik, že ani pořádně nevíte, co o něm vlastně říct, když vás film svou poutavostí přiměje zapomenout na čas, když vás film uhrane svou neopakovatelnou atmosférou, když vás film přechytračí svou geniální pointou, když vás film zmrazí v napětí jedné z nejočekávanějších chvil celé kinematografie, když vám film předvede lidskost na místě, kde byste to nejméně čekali, prostě když vám film doslova vyrazí dech, tak nezbývá nic jiného, než říct: "Děkujeme Franku"... 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dva hodní lidé skončili ve vězení, kde se snaží přežít, a přes to, že všichni ostatní jsou zlí, přežijí. Shawshank je strašně banální film a hlavně ten cukrkandlový konec mně pokaždé leze krkem. Je to slušně natočený kousek, ovšem jeho tolik omílané kvality hraničící s genialitou jsem nepostřehl. Představa, že by měl tenhle film fungovat jako nejlepší všech dob, je vyloženě směšná. Na titul "film, který se líbí nejvíc lidem" ale asi pochopitelný kandidát. 70 % ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dobrá předloha. Dobrý scénář. Dobré výkony. Dobrý režisér. Silné charaktery. Momenty, které nezpomenete. Slušivá hudba. Nejlepší plán. Hoďte to do hrnce. Zamíchejte podle směru hodinových ručiček. Produkt: Výtečný film. Dobrou chuť! ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších filmů co byl kdy natočen. Tima Robbinse v hlavní roli si zamiluje snad každý a při jeho útěku na svobodu z věznice Shawshank jsem ani nedýchal. Shawshank je naprostá filmová klasika u které není co vytknout. Frank Darabont umí natočit skutečně poutavé a strhující drama. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tvoje duše patří bohu, tvoje prdel mě...... Kvalitný film s veľmi pekným záverom. Keby to vzniklo v hociktorom inom roku, pravdepodobne by to tých svojich Oscarov aj dostalo, ale za súpera mal film veľmi ťažký kaliber - Forresta Gumpa, ktorého mám mimochodom omnoho radšej. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Frank Dorobont prostě tyhle dramata umí, hned po vykoupení z věznice Shawshank to dokázal zopakovat i u zelené míle, ale přece jenom tuhle vynikající podívanou nedokázal překonat. Tim Robbins zde ve své životní roli předvádí i životní výkon a ostatní známý i neznámý herci mu zdatně sekundujou, hlavně bych ještě chtěl vyzdvihnout Morgana Freemana a Boba Guntona, ti byli ještě o kousíček lepší než ostatní. Příběh je jedním slovem dokonalý, na něm se snad ani nedá najít chybička a stejnětak i hudba a scénář nemá chybu. Vykoupení z věznice Shawshank je pro mě jedním z úplně nejlepších filmů. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně působivý, lidský a dojemný film o tom, že lidská vůle je neporazitelná, že i na ta nejnepravděpodobnější místa lze vnést naději, víru a všeobjímající lidství ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že na tuto stránku jsem přišel především proto, abych zjistil, který film je podle filmových fanoušků ten nejlepší. Měl jsem samozřejmě svoje tajné tipy. Po zjištění, že tím nejlepším je Vykoupení z věznice Shawshank, jsem byl trošku překvapen, ale zároveň jsem se utvrdil v tom, že jsem viděl možná nejlépe zpracovaný film všech dob. Velmi silný příběh z vězeňského prostředí vás prostě dostane. Toto je můj první komentář na CSFD, řekl jsem si totiž, že bych měl začít nečím výjimečným a tím tento film bezpochyby je. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Nesmrteľná klasika a majstrovské dielo, ktoré proste malo získať Oscara. Je len málo filmov, ktoré vám naozaj prirastú k srdci a ešte menej z nich vám dokáže za každých okolností pozdvihnúť náladu. Shawshank je jeden z tých filmov.... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) K filmu mám takový nostalgický vztah, protože můj tatínek pořád chodí po bytě a vykřikuje "právník to podělal!" a podobně. A když pláče i Morgan Freeman, kdo jsem já, abych neplakala! Zamlada byla moje oblíbená epizoda s mladým Elvisem, nyní si zejména užívám Clancyho Browna, jeho 192 centimetrů a bezkrevný obličej. Nicméně oficiální důvod, proč ten film oceňuji, je zobrazení mužského přátelství. Zajímalo by mě, jestli muži vidí toto zobrazení jako pravdivé. Oproti jiným filmům podobného charakteru mám dojem, že tady všechno tak nějak přirozeně zapadne do sebe, zvolení herci to neuvrhují do kýče, necítím křeč a nemám potřebu hledat chyby technického rázu. Navíc film dost sugeruje spíš než realitu jakési podobenství o touze po svobodě. A poslední scéna vypadá tak strašně divně, modře a ideálně, že čím jsem starší, tím víc mám utkvělý dojem, že se nikdy nestala a že je to jenom zoufalé přání zastiňující skutečné události. (Což mi přijde jako docela cool interpretace srážející náběh k předávkování sentimentem.) P. S.: S hrůzou jsem si vyzkoušela, že kdybych já byla Red, tak si "Zihuatanejo" několik let nevydržím pamatovat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V podstatě nenápadný film, který v době svého uvedení měl podprůměrnou návštěvnost a před kasovním neúspěchem ho zachránila až oskarová nominace. Pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec a jednoznačně nejlepší zpracování literární předlohy Stephena Kinga. Výborné herecké výkony a obsazení, skvěle vybudovaná atmosféra a gradace děje. Vedle herců dotváří působivý zážitek i samo prostředí věznice, kdy vhodnou lokalitu musel filmový štáb opravdu dlouho hledat. Krásný příběh o lidské naději a jednom zatraceně silném charakteru. Nemám prakticky co vytknout, takže celkový dojem činí 100 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého musím mírně poupravit své hodnocení, tentokrát se dostávám ale jen o jednu hvězdičku více, protože včera, při dalším zhlédnutí úžásného Vykoupení z věznice Shawshank sjem pochopil, že tenhle film si to opravdu zasluhuje. Velice dobré herecké výkony, podmanivá Newmanova hudba podbarvuje skvělý příběh... prostě tady není co vytýkat. Shawshank Redemption je jeden z nejlepších filmů o útěku z vězení (spolu s velice podobným Útěkem z Alcatrazu) a možná i nejlepším filmem vůbec. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama