Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bez diskuze výtečný film. Příběh silný, pojetí zajímavé, herecké výkony obstojné, ale hlavně přesná režie (nekamenujte mě, ale Zelená míle mi sedla více). Morgan je asi můj nejoblíbenější herec vůbec, proto jsem byl zvědavý hlavně na Robbinse a ten mě příjemně překvapil (film jsem viděl s dabingem a strašně moc mi připomínal Hankse ;-)) Proč tedy nedám 5* jako skoro všichni ostatní? Já bych to zkrátil, ten konec byl už dost natažený a trochu jsem se u něj nudil (tím nechci říct, že bych 3/4 filmu nehltal 1 dechem ;-)) No v každém případě, vřele doporučuju. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský film s výborným Freemanem v hlavní roli, jehož Red je průvodcem příběhu i pamětí Shawshanku. Opakované sledování Darabontova vězeňského skvostu vám může způsobit podobný problém, co měl Brooks, neboť v tom světě za čtyřmi vysokými zdmi budete dokonale institucionalizováni. Tak jsem si říkal, co by tak asi Andy dělal, kdyby ho po patnácti letech přestěhovali o jednu celu doprava. Vzal by si sebou plakát božské Ráchel..? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Těžko něco napsat. Tohle je prostě "ten" film. Tohle je ten důvod, proč mít rád filmy. U Shawshanku mám po shlédnutí pocit, že to můžu vidět znova, znova a znova. Donekonečna. Nádherný příběh plný přátelství a naděje. Žádná klišovitost, unylost, prodejnost, jen umění v celé své podobě. A to, že nádherné. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Co ještě říct k tomuto filmu než JE TO SÍLA !!! Nádherná emotivní strhující podívaná..... ***** je málo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na tento film může být Stephen King právem pyšný. Spolu s Osvícením a Zelenou mílí patří mezi jedny z nejlepších a nejznámějších adaptací jeho knih. Stejně jako má své kouzlo literární předloha, má své kouzlo i filmové Vykoupení z věznice Shawshank. Připomněl mi nezapomenutelné chvíle, které jsem prožívala při čtení povídky. Nejvíce mě dostal konec a hlavně závěrečná pasáž, jíž končí i samotná povídka. Jeden z filmů, při němž jsem na konci poměrně hojně slzela. Společně s mými dojmy a pocity z povídky, které prostupovaly celým snímkem a střídaly se s dojmy z něj, jsem byla obdařena nezapomenutelným a jedinečným filmovým zážitkem. Děkuji, Stephene Kingu. Děkuji, Franku. Děkuji, Morgane a Time. A všem, díky kterým mohl vzniknout "this incredible movie story..." King má obdivuhodný talent na vytváření rozmanitých a skvělých charakterů postav. A Frank Darabont má výborný talent při výběru herců, kteří tyto postavy v jeho filmech ztvární. "Doufám, že tam bude přítel a já mu podám ruku. Doufám..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý filmík. Čo dodať, keď všetko je už dávno napísané. Výborné hranie na city počas filmu sa postupne, jemne dostáva všetko pod kožu. Skvelý scenár, ani neviete, ako ľahko si vás podmaní. Keď k tomu pridáme hereckú extázu, filmu jednoznačne právom patrí číslo jedna/dva v hodnotení ČSFD, i keď na mojich osobných top miestach sú iné filmy. 100%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, u kterého po každém zhlédnutí prožívám a užívám, jako bych Shawshank viděl poprvé. Film plný emocí, nadějí, skvělých herců, …, no prostě a jednoduše Frank Darabond dokázal natočit bezchybný a ve všech ohledech dokonalý film, který snad nikoho nenechá chladného. "Get busy living or get busy dying..." ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tady si dovolím udělat vyjímku a nebudu používat jakékoliv prvky humoru. City, myšlenky, přátelství, vše co existuje v reálném světě se málokdy podaří převést také do filmu. Za celý život jsem viděl několik filmů co právě tohle dokázali, více či méně, ale jen málo mi zůstalo zapsáno na věky v paměti. A u jediného si pamatuju i název, právě u tohoto. Každá postava, byť pro příběh minimálně důležité má svůj vlastní příběh. každá maličkost, každý dialog i monolog je dokonalý. Postoj a citový vztah diváků k jednotlivým postavám je budován krůček po krůčku. Pokud se budete snažit nalézt byť sebemenší chybu, patrně na 99,9% se vám to nepodaří a když přece, po druhém shlédnutí si jí ani neuvědomíte. Když bych měl jmenovat nejlepší film90tých let, jmenoval bych právě Vykoupení z věznice Shawshank. Za tohle své rozhodnutí bych se nikdy nestyděl. Frank darabont se zhostil režie tak jak se na tuhle profesi sluší a patří. S naprostou dokonalostí si pohrál se scénářem jež je sám o sobě naprosto skvělý. A výběr herců? Tomu se opravdu říká výhra v loterii. Jak skvělé výkony Morgana Freemana tak i o něco méně pro filmové nadšence známého Tima Robbinse jsou tím posledním plusem v dlouhém zástupu těchto kladných matematických znamének. Dávám šest hvězdiček z pěti a kdybych měl na závěr doporučit tenhle film někomu, kdo o něm nikdy kupodivu neslyšel, pak bych řekl toto: Když se chcete podívat do očí síle příběhu, tak aby vaše pocity naprosto zplynuly s každou postavou, pak víc než 140 minut u Vykoupení z věznice Shawshank je tou nejlepší volbou jak investovat čas svého žití a nikdy už na tenhle film nezapomenete. Naděje stále existuje, v našem srdci a v naší duši. Tu nám nikdo nikdy nevezme. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný film, kterému musím dát pět *****, ale podle mého názoru do top 5 filmů (ať už je momentálně na kterékoliv pozici) nepatří. Skvělý poutavý příběh, výborný scénář, herci, Tim Robbins, a samozřejmě nějaké to morální poselství z úst Mudrce životních pravd, Morgena Freemena. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem o VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK slýchal úžasné věci a přesto se mi tenhle nádherný film vyhýbal. Kingovu povídku mám moc rád a upřímně řečeno jsem pořád nechtěl věřit, že by filmové zpracování mohlo předčít originál. Mýlil jsem se. Frank Darabont dokonale rozvíjel drobné náznaky z knihy a přidával k nim pásáže, které dokonale ladily s původí příběhovou linkou. Skvělé herecké výkony, a to nejen Tima Robbinse a Morgana Freemana, film učinili až neskutečně věrohodným a přesvědčivým, úžasná hudba Thomase Newmana někdy dojímá až k pláči. Při tomhle filmu si člověk uvědomuje život - jak jeho útrapy, tak jeho krásu... „Zjišťuju, že jsem vzrušenej, tak vzrušenej, že v rozklepaný ruce sotva udržím tužku. Myslím, že takový vzrušení může pocejtit jen svobodnej člověk, kterej se vydává na dlouhou cestu s nejistým koncem." ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní film, který by měl každý, kdo si říká "filmový znalec" vidět. Andy sice na začátku filmu vypadá jako chladnokrevný vrah...ale v momentě, kdy je mu vysloven rozsudek - tak víte která bije ;o) A nesmíme zapomenout, že nejdůležitější věcí, kterou bysme si měli pamatovat je, že NADĚJE umírá poslední. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který se v době uvedení ani nezaplatil. Film, jehož název nejde pořádně přečíst natož zapamatovat. Film, který si možná o to víc postupně nalézal a nalézá oblibu u nejširšího diváckého publika. A určitě právem. Svou atmosférou mě vtáhl tak dokonale, až se potvrdilo známé: "Nejlepší film je takový, při jehož sledování si jeho kvality neuvědomujete." I když znám spoustu zajímavějších filmů, ani s odstupem nemusím na svém hodnocení nic měnit. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dala na doporučení svého přítele a podívala se na Shawshank a musím říct, že se tak trochu stydím za to, že jsem s k němu dostala až v roce 2012. Umístění v žebříčku mě nechávalo chladnou, ale kupodivu musím říct, že je Shawshank tak opěvovaný zaslouženě. Je to přesně druh filmu, po kterém vám zbyde dobrý pocit a poťouchlý úsměv na tváři.Přestože hlavní zápletku aby člověk pohledal, je to nesmírně vtipný a zároveň dojemný příběho naději, o svobodě a přátelství především. Herecký koncert Morgana Freemana a možná i Tima Robbinse, kterému jsem nejprve musela přijít na chut. Vězeňské snímky mě baví a tenhle je pravděpodobně tím nejlepším. Nemám prostě vůbec co vytknout, takže plný počet. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Geniálně rozložené atributy emocí, tvrdosti, obrazové opulentnosti a chytlavého scénáře. Jasně, není to "realita", ale je to tak akorát na hraně. Nadčasová věc, jak filmařsky, tak poselstvím. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem o tom mnoho, ale nevěřil jsem. Rok 94 byl zjevně velmi silný rok (vždyť hned 3 snímky jsou na vrcholu nejoblíbenějších filmů na čsfd). Zjistil jsem, že mám rád filmy s vězeňskou tématikou, i třeba taková Poslední pevnost je můj velice oblíbený film, ačkoli vykrádá to nejlepší právě z Shawshanku. Přesto jsem nečekal, že by na mě Shawshank Redemption udělalo takový dojem. Tim Robbins a Morgan Freeman hrají naprosto skvěle napsané postavy, skvělý scénář i dialogy, hudba, zápletka...až k samotnému vyvrcholení. Po zhlédnutí jsem měl chuť si ho hned pustit znova...100% ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama