Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

webhead 

všechny recenze uživatele

Opravdu jedno z nejlepších filmových zpracování podle předlohy pana Kinga. Frank Darabont zvládl natočit dle mého názoru jeden z nejlepších filmů vůbec. Ať už za tím stojí výborný scénář a kamera nebo herecký výkon Morgana Freemana a Tima Robbinse. Děj se plynule stupňuje a proplétá s Redovým vyprávěním až nakonec vyvrcholí v srdcervoucí konec. Celé dění filmu mě posadilo na zadek a donutilo se zamyslet nad každým příběhem vězně, který se natolik adaptuje na prostředí věznice, že po propuštění přichází o chuť žít. Pokud bych měl Vykoupení z věznice Shawshank doporučit, tak neváhám a hned za ním zmíním i další klenot z dílny Franka Darabonta - Zelená míle. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů všech dob. Výborné herecké výkony Robbinse i Freemana. Velmi silný příběh se šťastným koncem. Ve chvíli, kdy se onen vězeň přiznal k vraždě Andyho ženy a jejího milence, mi šel mráz po zádech. A nejen v této chvíli, těch okamžiků bylo víc. Jedno z děl Kinga, kde nevystupuje žádné nadpřirozeno a myslím si, že tady je to jen dobře. Hodnocení je jasných *****, ale je pár filmů, které mám radši (1 příklad za všechny-Forrest Gump). ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! Spolu se Zelenou mílí nejlepší film z vězeňského prostředí. K dokonalosti mu chybí málo, přesto jsem se pár minut, zhruba uprostřed filmu, nudil. Nicméně závěr filmu je naprosto brilantní! Scénář bez chyb, režisér nás doslova nutí soucítit s vězni, herecké výkony jak z jiné planety! Suma sumárum - 95% - 5***** ()

MaxipesFik 

všechny recenze uživatele

Poslední měsíc jsem měl tolik práce, že se mi bohužel nedostalo na filmy vůbec času. Po této odmlce jsem chtěl začít něčím prostším a pokud možno nekomplikovaným. Něčím, kde by bylo od začátku jasně patrné, kdo je kdo, padouch či hrdina. Shawshank mi to splnil beze zbytku. Jelikož nejsem příliš zvyklý na americkou komerční produkci, chvíli mi trvalo, než mne přestaly rušit některé Hollywoodské filmové manýry (aneb "Kasovní trhák", díl první, kapitola třetí: "Kterak zkonstruovat chytlavou expozici", kapitola desátá: "Parametry, jež musí mít nesmrtelná hláška", kapitola patnáctá "Je to o emocích"... ). Potom jsem se ale naštěstí oprostil od zcizujících reflexí a nechal se unášet příběhem, dojímal se, kde se to ode mne čekalo, a prožil i závěrečnou katarzi. Shawshank Redemption není určitě žádný převratný film, nepřináší filmově nic nového, nevybočuje zásadně z podobných snímků. Ale svým konzistentním příběhem, chytře vystavěným dějem, přesně vybalancovanými emocemi je to dobře odvedený kus filmařské práce, který přesně splnil v mém případě zamýšlený relaxační účel. Jediné, co mi opravdu vadilo, byla hudba. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zrovna včera jsem viděl Shawshank a to už nejméně po dvacáté... Při každém shlédnutím se objevují další a další drobnosti, které z filmu dělají to co je. Např. když Andymu prohledávají celu a rozhoduje se o schválení, či zákázání plakátů. Nebo když Andy vběhne celý rozžhavený do kinomístnosti. Když si vězni dopřávají pivko na střeše. Nebo naopak ustavičná šikana na Andyho, či smutný konec Brookse. Jedním slovem nádhera. Příběh o přátelství na půdě drsné věznice s geniálním hereckým obsazením, co víc si přát? /další skouknutí/ Tentokrát Shawsank dokázal potěšit a zahřát smutné duše, které se vracely busem z dokonalé a vyčerpávající dovolené. V žádným jiným filmu nenajdeš více lidskoti a více přátelství. Dvojice Robbins a Freeman se nesmazatelně zapsala do dějin. Jejich kamarádství musí potěšit srdce všech lidí a pokud ne, tak nejsi majitelem této tlukoucí maličkosti :o). Pokud bych měl vážně škatulkovat, tak je Shawshank nejlepší film ve škatulce "drama". Díky němu sem se začal zajímat a dívat na filmy úplně jinak, za což ti hrozně moc díky Franku Darabonte! ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Nemám slov - snad jen to, že naprosto chápu, proč je Shawshank na čele žebříčku oblíbenosti a nejlepších filmů. Zasloužené. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Tento film je v prvé řadě velmi ambiciozní, ale to je, si myslím v naprostém pořádku, protože scénáristicky a herecky se mu nedá nic vytknout. Film je, ať už ve svém konceptu nebo v samotném řemeslném zpracování naprosto poctivě natočený, což skutečně dnes už není na denním pořádku. Film má jednu obrovskou výhodu a tou je především tématika, kterou se zabývá. Z uzkých mantinelů vytvořených zdmi věznic nakonec bohužel trochu očekávaně vykrystalizovalo něco čistého, něco přesahujícího. Film zajisté tuto svou možnost, kterou dostal díky tématice, kterou se zabývá, využil bezesporu na sto procent. Já si myslím, že ji však využil až moc okatě. Nebylo moc míst ve filmu, kde by mne něco výrazně překvapilo. A proto jako mnoho jiných zde jsem si začal klást otázku. Proč je tedy tento film nejlépe hodnocen? Myslím, že by to bylo na sáhodlouhý sociologický rozbor. Film je nezpochybnitelně velmi silný a možná jeden z nejpůsobivějších, které jsem kdy viděl. Jenomže to je bohužel vše, v čem je tento film výjimečný. Myslím, že na světě existuje mnoho filmů, které jsou daleko zajímavější. Možná jsou však na první pohled méně působivé a nejsou dělány pro tak široký okruh diváků. Já ovšem z prvním místem Vykoupení z věznicě Shawshank nesouhlasím. Nemůže se zkrátka rovnat daleko více jiným časem prověřeným klasikám dvacátého století. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Pěknej film, i když docela dlouhej. Nejkrásnější scéna je, když vězni sledují film Gilda a všichni jásají, když na scénu přijde Rita Hayworth - o tomhle je filmové umění. Bavilo mě sledovat, jak se plakát s postupující dobou mění - Ritu nahradí Marilyn atd. a upřímně přiznám, že jsem tu pointu nečekal, i když byla tak jasná! ()

Angus 

všechny recenze uživatele

Morgana Freemana jsem si po shlédnutí tohohle kultovního snímku, přidal do oblíbených herců,protože si na nic nehrál byl ohromný sympaťák a ve dvojici s Timmem Robbinsem byli oba dva na 6 hvězdiček a také díky nim se tento film stal kultem. Ale stejně ani tak to na Forresta prostě nemá! ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Granziozni snimek, opravdu genialni. Skvela rezie, hudba a vynikajici herecke vykony vsech zucastnenych. A v neposledni rade krasny pribeh. Pro me urcite jeden z nejlepsich filmu. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Postavy hodnotiace život, rovnako pôsobivé herecké výkony a podmanivá atmosféra majstra drámy Franka Darabonta. Príbeh nastavený tak, aby vyniklo posolstvo o nádeji. Len sentimentality je tu nazvyš. Toto nie je najlepšia filmová dráma. ()

Mythago 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odkládal tenhle fenomenální film a to právě proto, že je tak fenomenální. Mám radši skromné a méně známe výtvory, ale nakonec, když to dávali v televizi a hlavně proto, že jsem chtěl vidět, jak Darabont zvládl Kinga a jestli to bylo doopravdy tak dobře, jsem se na to podíval. No ale jak jsem čekal, nebylo to tak skvělé, jak tvrdí většina lidí, i když forma je neuvěřitelně sympatická. Prostě to jen vypráví příběh a nesnaží se to nijak ohromit, což je vlastně dobře. A ačkoliv tu byl vidět ten typický a skvělý Kingovský vývoj postav, mělo to potřebnou atmosféru, do jisté míry i dojímavost (ovšem nijak vnucovanou a přehnanou), tak mi tu něco chybělo. V něčem to prostě bylo takové americké a to na filmech nemám rád. Ačkoiv tady se to dobře schovávalo, přeci jen to občas vykouklo. Přesto obdivuji Darabonta za to, že prakticky všechna jeho zpracování Kingových knih (a to i napříč žánry) jsou neuvěřitelně kvalitní. To se nepodaří jen tak někomu. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Čo sa ešte dá k tomuto filmu napísať, aby to nebolo zbytočné a zároveň to malo hlavu aj pätu? TOP 1. CSFD rating, TOP 1. IMDb rating, 7 nominácii na Oscara (aj keď pre mňa nepochopiteľne ani jedna premenená). Celkom určite jeden z najlepších filmov histórie a vrchol kinematografie. Herecký koncert Robbinsa, Freemana, Guntona, Sadlera a mnohých ďalších. Frank Darabont sa týmto snímkom nezmazateľne zapísal do histórie kinematografie a jeho zfilmovanie Kingovej knihy je neskutočne kvalitné. Len veľmi tažko už niekto natočí lepší film z väzenského prostredia. Vykúpenie je film, ktorý sa pozerá "jedným dychom", ako keď čítate pútavú knihu od ktorej nemôžete odtrhnúť oči. Takmer dve a pol hodiny ubehne ako voda a človek má chuť pustiť si to znovu a znovu a znovu.... 100 %! ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama