Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 252)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na tento film může být Stephen King právem pyšný. Spolu s Osvícením a Zelenou mílí patří mezi jedny z nejlepších a nejznámějších adaptací jeho knih. Stejně jako má své kouzlo literární předloha, má své kouzlo i filmové Vykoupení z věznice Shawshank. Připomněl mi nezapomenutelné chvíle, které jsem prožívala při čtení povídky. Nejvíce mě dostal konec a hlavně závěrečná pasáž, jíž končí i samotná povídka. Jeden z filmů, při němž jsem na konci poměrně hojně slzela. Společně s mými dojmy a pocity z povídky, které prostupovaly celým snímkem a střídaly se s dojmy z něj, jsem byla obdařena nezapomenutelným a jedinečným filmovým zážitkem. Děkuji, Stephene Kingu. Děkuji, Franku. Děkuji, Morgane a Time. A všem, díky kterým mohl vzniknout "this incredible movie story..." King má obdivuhodný talent na vytváření rozmanitých a skvělých charakterů postav. A Frank Darabont má výborný talent při výběru herců, kteří tyto postavy v jeho filmech ztvární. "Doufám, že tam bude přítel a já mu podám ruku. Doufám..." ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Po čtyřiceti letech bloudění na pouštním, vězničním buzerplace bankéř vyvede do zaslíbené země Mexika Žida, teda Ira Freemana, čímž z něj udělá freemana. Doufám, že to nemusím interpretovat politicky... Pokud mě k tomu nikdo nebude nutit, tak se raději budu tvářit, že jsem se koukal na pohádku o vytrvalosti, naději, drobnostech, co pomáhají přežít další den a božích mlýnech, co melou pomalu, ale když se jim pomůže, tak jistě. +++++ V pohádkách se zlo dává poznat ihned a zlem zůstává, dobro se někdy musí hledat, ale nakonec se najde. Občas přitom trpí, občas zlu nezabrání působit utrpení, ale nakonec, za doprovodu melancholického, někdy až tesklivého klavíru, vítězí. Jeho prohry i finální výhra se umí strefit do diváka, až zaslzí. Pomáhá v tom i životní moudrostí nasáklý vypravěč s hlasem Freemana. Škoda, že chvílemi ujiždí ve svých promluvách k mudrování, jež jakoby se inspirovalo motivačními příručkami a new age guruy. Shawshank je dojákem, jemuž hrozí pád ke kýči, ale precizně odvyprávěným, sice s ploššími záporáky, ale slušně navrženým hlavním hrdinou, navíc s ucházející fabulí. Darabont (nebo King?) si v některých případech příliš lacině hraje s umísťováním (hádám zpětným, tj. po vymyšlení příběhu) náznaků, např. Monte Christem, nebo "rekontextualizací" (Brooks was here / Red was here). Takhle se vodí divák v dětství. Škoda, v rámci dojáků na mě Shawshank zabral nadprůměrně. A mohl i lépe. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Na velmi ošemetnou a těžko zodpověditelnou otázku "který film je podle vás nejlepší", mi dal do úst tímhle dílem Frank Darabont odpověď, za kterou se opravdu nebudu stydět. Pokud bych měl jenom jednu (možná dvě :) možnost, pak právě sem patří 6*. Bohužel jsem nestihl tenhle film v kině, ale vydáním na DVD jsem si ho konečně vychutnal i v originále a je to fakt nádhera (tím nechci hanět český dabing, který je mimochodem vynikající). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bez diskuze výtečný film. Příběh silný, pojetí zajímavé, herecké výkony obstojné, ale hlavně přesná režie (nekamenujte mě, ale Zelená míle mi sedla více). Morgan je asi můj nejoblíbenější herec vůbec, proto jsem byl zvědavý hlavně na Robbinse a ten mě příjemně překvapil (film jsem viděl s dabingem a strašně moc mi připomínal Hankse ;-)) Proč tedy nedám 5* jako skoro všichni ostatní? Já bych to zkrátil, ten konec byl už dost natažený a trochu jsem se u něj nudil (tím nechci říct, že bych 3/4 filmu nehltal 1 dechem ;-)) No v každém případě, vřele doporučuju. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Ve filmu se coby platidlo používají cigarety značky Pall Mall, Lucky Strikes nebo Chesterfield. Přičemž krabička cigaret v 50. letech 20. století stála kolem 25 centů. (NiaWolf)
  • Když se Andy Dufresne (Tim Robbins) ptá Reda (Morgan Freeman), proč je tady, Red mu odpoví, že je z celého Shawshanku jediný vinný. Důvod se dozvíme pouze z knižní předlohy, kdy Red uzavřel velkou pojistku pro svojí ženu a pak si pohrál s brzdami jejich Chevroletu. Vše šlo podle plánu, ale bohužel nepočítal s tím, že manželka vezme do města Castle Hill i sousedku s jejím synem. Za tento čin dostal 3 doživotní tresty. (Charpy)
  • Maďarský název filmu je Remény Rabjai, což znamená v překladu "Vězni naděje". Italský název filmu je Le ali della Libertà, což znamená "Křídla svobody". Norský název filmu je Frihetens Regn, což lze přeložit jako "Déšť svobody". Španělský název filmu je Cadena Perpetua, tedy "Doživotní vězení". V Mexiku je snímek nazýván Sueños de Fuga, což znamená "Sny po útěku". (GreatestFan)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama