Reklama

Reklama

Román podvodníka

(festivalový název)
  • Francie Le Roman d'un tricheur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Retrospektivně vyprávěný příběh profesionálního podvodníka (hraje ho sám režisér Sacha Guitry) je zajímavý zejména stylem podání příběhu. Film je celý vyprávěn hlavním hrdinou, který zpětně s nadhledem komentuje důležité události ve svém životě- od dětství, kdy mu zemřeli rodiče, přes setkání s důležitými ženami, přáteli i nepřáteli, až k počátku své zločinné karéry. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

JimiH 

všechny recenze uživatele

S klasickou francouzskou elegancí a vtipem napsaný scénář... tedy vlastně jde o filmovou verzi teprve rozepsaného životopisu slavného podvodníka. Film je natočen opravdu svižně a Sacha Guitry je sympaťák... bohužel mě osobně nesedla neustalá přítomnost hlasu vypravěče... během půlhodiny mě jeho časté vstupy iritovaly... Díky tomuto přístupu se však dá na film koukat jako na němý, dodatečně dodabovaný... jakoby Guitry improvizoval... Rozhodně originální dílko, které stojí za zhlédnutí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po Foolish wives z rokov 20tych tu máte znova Monte Carlo z dôb dávno minulých. Znova je tu podvodník a znova mu držíme palce. Guitry ma zaujal okrem tu spomínanej formy ešte prevlekmi, možno aj pri tomto filme sa inšpirovali tvorcovia Ružového Pantera. Ono je to na jednej strane úplne mŕtvolny film, pretože je absolútne statický, keďže sa jedná iba o opis pomocou voiceoveru, na strane druhej vďaka strihu pôsobí nesmierne dynamicky. Trochu to pripomína formou Rampu z rokov 60tych, ale s humorom. ()

Reklama

Toj 

všechny recenze uživatele

Skutečně příjemné překvapení.. Zaujmě netradiční forma. Po celou dobu je děj vyprávěn a komentován hlavním hrdinou, který tak filmu udává tempo (a že občas vypráví skutečně zběsile rychle). Ve filmu se objevuje velké množství různých experimentů, pokusů o inovaci filmového vyprávění a zajímavých nápadů.. Co se samotného příběhu týče, tak ten nabízí spoustu absurdního humoru i zajímavých podvodnických vychytávek, to vše podáno velmi svižně. Docela příjemný průlet životem jednoho člověka v 76 minutách :) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční komedie jednoho z největších francouzských komiků meziválečné éry - Sachy Guitryho. Ten jako padesátiletý muž vzpomíná na svůj dobrodružný podvodnický život, který začíná poněkud černohumorně, když kvůli ukradené malé sumě z kasy rodinného obchodu nedostane večeři, ale tím jako jediný přežije hromadnou žampionovou otravu jedenácti zbyĺých jedenáct jejích členů a stane se sirotkem. Zjišťuje, že jediné štěstí v životě nachází ve zločinu a tím začíná jeho cesta přes Paříž či Monako, na níž se setká i s několika zajímavými ženami. Hlavní inovace zde tkví v tom, že film je většinu stopáže němý a komentuje jej hlavní postava, zvukové jsou scény z její současnosti, kdy o sobě píše memoáry. Zajímavé zkratky, prvky dokumentu (o Monaku), překotné tempo a závěr plný triků a převleků dávají filmu živější tempo než u většiny francouzských dobových filmů. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Áno, bol som nažive, pretože som vykradol pokladňu."     Veľmi netradične pojatá komédia, zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Jej netradičnosť spočíva predovšetkým v tom, akým spôsobom je vyrozprávaný príbeh hlavného hrdinu, jedného nadmieru šikovného podvodníka. Rozpráva ho retrospektívne sám hlavný hrdina, pričom je počuť iba jeho hlas, ktorý akoby komentoval nemý film, odohrávajúci sa na obrazovke (plátne). A napodiv to funguje veľmi dobre, nikdy by som neveril, že ma môže takýto na pohľad banálny spôsob rozprávania totálne pohltiť do diania. Dej sa odohráva v priebehu zhruba 40 rokov (začína sa pár rokov pred začiatkom 20. storočia) v atraktívnom prostredí Paríža a Monaca. Prekvapivo výborne tu funguje aj humor, na ktorom som sa perfektne bavil (poriadne ma zaskočil už čiernohumorný začiatok s otravou hubami a vládne moja obľúbenkyňa La Contesse Beauchamp du Bourg de Catinax so záľubou v rozdávaní hodiniek). Je to nadčasové dielo, ktoré obdivoval aj môj obľúbený režisér François Truffaut.     "Človek, ktorý nemíňa svoj príjem, prerušuje rytmus života zastavením toku peňazí a na to nemá právo!" ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama