Reklama

Reklama

Pátek třináctého 8

  • Česko Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po pekelném duelu s telekinetičkou Tinou v předchozím díle leží Jason pohřbený pod troskami mola na dně Křišťálového jezera. Zde jej vzkřísí elektrický výboj z porušeného kabelu a on se vydává dolů po řece hledat novou krev. Nalézá ji na výletní lodi Lazarus vezoucí třídu čerstvých maturantů na exkurzi do New Yorku, kam z nich nakonec díky jeho intervenci dorazí jen hrstka. Zbylí študáci se mu musí postavit v manhattanských docích, v metru, na Times Square i v kanalizačních tunelech pod Manhattanem. Osmé pokračování kultovní slasherové série 80. let v režii televizáka Roba Heddena. (Magic Box)

(více)

Recenze (193)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Osmý film o Jasonovi, tentokrát na Manhattanu není vyloženě tak slabý jak jsem si myslel. Jsou horší díly. Svým způsobem je to i tak trochu nadlehčený, zejména cca poslední půl hodinka na onom Manhattanu. Rozhodně je to i oproti předchozím snímkům netypické i co se týče prostředí. Vždy se děje těchto filmů odehrávaly v blízkosti „prokletého jezera“. Zde v první hodině se veškeré dění (Jasnovo vraždění) odehrává na lodi. Takhle, rozhodně jistá změna neuškodí, to neříkám. Jen mě to až tolik nebralo, ale na druhou stránku vraždy nebyly nejhorší, jen mě asi moc nebavily postavy – proto mi to bylo, celkem jedno kdo zařve a kdo přežije. Ta cca 3/3 filmu, která se už na té lodi neodehrává, byla dost ujetá, ale takovým způsobem, že jsem jej nemohl nijak zvlášť zkritizovat. Jsou tu teda 2 šíleně natočené scény (jedna amatérsky useknutá hlava a závěrečné popálení Jasona nějakou chemikálií). Jinak to bylo takové trochu zvláštní vidět Jasona, jak se prochází mezi lidmi, v metru kdy se zaměřuje pouze na prchající dvojici postav, nebo scénka kdy vyděsí párek vyhulenců tím, že si sundá masku. A co se týče hudby, tak byla trochu slabší, holt Fred Mollin není Harry Manfrendini. Takže jsem z toho měl smíšené pocity, ale odjebávat to kvůli tomu nebudu. Zábava na jedno pohodové shlédnutí to byla, tak ty spokojené 3* s radostí udílím. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Obávaný zabiják Jason Vorhees absolvoval podstatné změny: netřímá v rukou mačetu a opustil své domovské Crystal Lake. A na jeho vražedném řádění se to nikterak nepodepsalo. Zabiják je ze dna jezera probuzen elektrickým výbojem a v mžiku se nalodí na loď plující na exkurzi do New Yorku, na níž terorizuje maturitní omladinu i s jejich nesympatickým kantorem. Do NY dorazí přibližně v druhé polovině filmu, aby zde zúčtoval s hrstkou přeživších z lodi. Mrtvých není zrovna malý počet a objevuje se sem tam i nějaký originální vtip (viz hokejový poutač s dominantou brankářské masky po příchodu do velkoměsta). Blížil se konec slavné éry osmdesátých let a chtělo to dravou rozlučku s hororovou ikonou, co se za uplynulá léta svého účinkování na filmové scéně předvedla většinou v excelentní vražedné formě. Podruhé v řadě se pod masku skryl urostlý Kane Hodder, na svá tvůrčí bedra si další krvavý výlet zabijáka vzal tehdy debutující Rob Hedden a urodily se zajímavé změny, co film posunuly z hrozící stagnace. Film nabíral postupně na tempu a dynamice, vraždy probíhaly na nejrůznější způsoby, ne sice vždy v absolutních krvavých kamerových detailech, ale jelikož jich byl byl pestrý výběr, tak si hororový divák jistě přišel na své. Přízrak mrtvolného utonulého Jasona Vorheese v dětském věku, který se tu a tam zjevuje hlavní mladé hrdince, má nakonec i své vysvětlení, a není úplně špatné. Na Manhattanu to Jason mohl více rozjet, ovšem finále je delší, což potěší. Casting je funkční, hlavně z hlediska rychlého uklizení ze scény, známější hereckou položku představuje jen Kelly Hu, co utvořila zlobivou dívčí dvojici se Sharlene Martin, a určitě se jedná o dvě nejlepší herecké akvizice. Nepřehlédnutelný je i nedávno zesnulý veterán Peter Mark Richman v roli pedantického profesora a současně strýce ústřední hrdinky. Oproti nim mně Jensen Daggett v hlavní roli přišla poněkud málo výrazná. I Rob Hedden se v rámci režírování zdržel, jako valná většina jeho režijních předchůdců, jen na jeden díl hororové série. Implantoval změny, které slasher sérii oživily a dobře posloužily. 9/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Moja obľúbená časť a zároveň (z vtedajších ôsmich) pravdepodobne najhorší film. Zato najzábavnejší, s najzaujímavejším dejom a najkrajšími babami. Samozrejme to JE strašná blbosť; konieckoncov ani jeden Piatok by som s čistým svedomím nenazýval vyslovene dobrým filmom; niektoré veci, ktoré sa ale dejú TU, už prekračujú onu pomyselnú hranicu trashu zase o pár desiatok rán sekerou ďalej. Halucinácie hlavnej hrdinky a vedľajšia dejová línia s traumou a malým Jasonom, pôsobia ako výsmech; s predošlými časťami nemajú nič spoločné a sú - pre príbeh aj sériu- asi rovnako nelogické ako trestuhodné správanie primitívnych postáv. Okrem toho, úvodné titulky sršiace atmosférou New Yorku konca osemdesiatych rokov a vlastne aj samotný názov, sú len obyčajným podvodom na diváka čakajúceho zbesilé naháňačky centrom Manhattanu. Hneď v nasledujúcej scéne sa dej presune na loď, kde zotrvá do konca prvej hodiny filmu. Loď je pre slasher miesto ako stvorené a potom ako sa na palubu dostane pán Vorhees, začne systematické vyvražďovanie jak posádky tak pasažierov, pričom niektoré vraždy sú efektné viac (uškrtenie Kelly Hu), niektoré menej (Jason s gitarou!!!). Posledná tretina sa nakoniec naozaj odohráva v New Yorku, ale exkurziu známymi miestami nečakajte. Uvidíme len pár interiérov, metro a tmavé uličky, podľa ktorých Manhattan tiež asi neidentifikujete. A popritom sa dejú veci... ale že tak blbé, až zostáva rozum stáť. S vrahom v pätách sa každú chvíľku ústredná skupinka (ktorá by kludne mohla byť nazývaná lovnou zverou) zastaví a rieši si napríklad vyššie spomínanú traumu, medziľudské vzťahy a podobne. Herci sú lacní primerane k filmu a Hodderovským obsesiám tiež neholdujem, takže je to celé tak trochu nasmiech a ultratupý záver tomu nasadí korunu. A dojde aj na také rarity, ako pästný súboj s Jasonom, alebo odrazenie hlavy rukou (päsťou). A je to zábava! Väčšina dielov sa odohráva v tom istom prostredí - v letnom tábore a tu sa pekne cestuje. Vrážd celkom dosť, Jason je nezastaviteľný a aj keď film neobsahuje - pre horor - tak dôležité prvky ako sú strach a vlastne ani napätie, keď ste béčkovo naladení, mali - resp. mohli by ste byť spokojní. Jason na Manhattane je milá hororová spomienka na dobu, keď sa úsmevné horory osemdesiatych rokov nenávratne vytrácali a s nimi osemdesiate roky pomaly vyprchávali, aby sa podobných spomienok natočilo ešte zopár (Mutronics, Predátor 2, Class of 1999) a definitívne uzavreli jednu nie hodnotnú, ale rozhodne veľmi príjemnú žánrovú éru. A presne taký je tento film. A preto ho mám rád. Najzábavnejší Piatok. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Hedden zaexperimentoval a postavil Jasona před města New Yorku a vydařilo se. Jason si znovu vymyslí několi fakt dobrýjch vražd. Žhavý úhel v břiše,střep v hlavě. Hodně se liší od předchozích dílů a to je dobře. Rozhodně to patří k těm lepším dílům. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nové prostredie, klasický pôdorys. Zmena prostredia samozrejme poteší, avšak pozor, na Manhattane sa odohráva iba záverečná tretina a to väčšinou v metre a v tuneloch. Väčšina deja prebieha na lodi, rozumej tu sa odohrá aj najviac vrážd. Takže treba byť opatrný čo od filmu očakávate. Bohužiaľ tých zmien prostredí je na ďalšiu jednohubku v sérii trochu veľa a film neubieha tak rýchlo ako jeho predchodcovia. Subjektívne by som mu tipoval určite viac než 100 minút. Inak ale kvalitatívna latka plus mínus slušného priemeru väčšiny častí série zostala nepodlezená. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Určitý potenciál nad tím visel. Na lodi to mohla být slušná vyvražďovačka. Celé se to však zvrhlo v něco slovy nepopsatelného. Přál jsem si, aby všichni co nejdříve zdechli a tenhle debilní díl co nejdříve skončil. Hrozná nuda. Jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl a do téhle doby vůbec najhorší Pátek třináctého. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jasonovi dochází dech, byť mohutný Kane Hodder v mnoha scénách mohutně oddychuje a jeho hrudník tak nabývá olbřímích rozměrů. Škoda, že jeho nejlepší představitel a jediný, který si ho zahrál víc než jednou, se k Jasonovi dostal až při soumraku celé série. Osmý pátek jen křečovitě nadstavuje příběh běsného brankáře a zejména v závěru už působí vyloženě směšně. Opět se totiž dočkáme odmaskování, ale namísto parádního rozšklebeného ksichtu ze sedmičky dojde jen na ubohou a levnou karikaturu z hororshopu. Přesun dění na výletní loď mířící do New Yorku pak místo kýženého oživení přináší jen úbytek děsuplné atmosféry, příliš nepomáhá ani nezbytný déšť, les je prostě les. Vraždy samotné pak tradičně prošly zásahem cenzury, nicméně tady ani originál nenabízí o mnoho větší porci krvavé zábavy, čili ani tato obvyklá „výmluva“ tentokrát tak nezabírá. Chválím snad jen pro sérii vcelku neobvyklé snové výjevy, možná i první náznak námluv s Freddym, kdo ví a samozřejmě mě Jason sám přes všechna negativa opět potěšil, jeho záliba v roztodivných způsobech, jak svou oběť poslat k Pánu, má pořád své nezpochybnitelné kouzlo. Edit komentáře a hodnocení po krásných 13 letech (původní komentář odeslán k Pánu, původní značně přestřelené hodnocení sníženo o dvě hvězdy) ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Osmičku Jasona jsem poprvé viděl na videokazetě, na té samé od tátovýho kamaráda. Spolu s předchozím dílem tam byl nahranej tenhle a taky měl německý dabing s českým rychlodabingem. Díl režíroval Rob Hedden a Jasona si tu zahrál zase Kane Hodder. Pohřbenej Jason tu opět ožije v Křišťálovém jezeře a Jason se přisere na loď která odplouvá do New Yorku. Na lodi jsou zase mladý a Jason má zas koho zabíjet. Několik přeživších se dostane z lodi do člunu a připlujou do New Yorku, myslí si že Jasona se zbavili, ale prd. Jason začne zabíjet přeživší na Manhattanu v New Yorku. Skvělá scéna na střeše s negrem, negr do Jasona mlátí jak do boxovacího pytle a Jason je pořád v klídku, negr má dost a Jason mu urazí celou palici a negří hlava letí vzduchem a odkutálí se do kontejneru a ten se zavře :D Tomu říkám bílá síla 😆 Sračka jak v tom filmu je ten punker se skinheadem a poslouchaj nějakej skurvenej hip hop, píčovina úplná. Ale dobrý že jim tu hudbu vypne Jason, scéna kdy jim rozmrdá rádio :D Fakt filmaři o těch subkulturách vědi úplný hovno. Atmosféra na lodi a ve měste vypadá dobře a furt je to napínavý. Zklamalo mě jen trochu jak je Jason udělanej, v sedmičce z něj takovej zombie kostlivec a tady už ne, ale je to jen maličkost, jeho maska pořád vypadá dobře ale ten konec byla blbost. Tyhle novější díly s Jasonem jsou pořád dobrý, tu sérii miluju a nebudu jak ovce tomu dávat míň jen proto že už je to jiný. Mě to baví pořád jako první díly. Já jsem prostě spokojenej divák a nejsem vůbec na filmy náročnej ;) ()

iamek odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je už opravdu moc. V prvních dílech se Jason potuloval aspoň kolem jezera, ale aby se jen tak procházel v New Yorku ? Opravdu směšné a viděno na 4x! ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Další naprosto skvělý, béčkový díl. Já se bavil celý film a Jason opět vraždí stylově! Zamlžené ulice Manhattanu filmu dodávají parádní atmosféru! ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Jo hó,demence hollywoodských scénáristů nabývá na mezigalaktických rozměrech.Nejsem si stále jistý,jestli jsem opravdu viděl,to co jsem viděl,ale kurde jestli jo,měl bych přestat pít,protože tohle natočit,to chce hodně odvahy,nebo vrozené demence.Ichtilní příšernost,která se dá dokoukat s tak velkým sebezapřením,že vám z toho skoro mrdne v palici a povolej vám všechny svěrače. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

1,5*/5...Pol bodík symbolicky pridávam len za pohľad Jasona na hokejovú masku, tá scéna ma aspoň rozosmiala a prebudila z letargie. Osmička je zatiaľ jednoznačne najslabší diel série, kde Jason využíva "teleport" viac než by sa patrilo, debilný scenár bol evidentne namiesto "dvoch dní" hotový za dve hodiny niekde v krčme, atď.. Zachraňujú to scény na Manhattane,ešte tak scéna černošský boxer vs. Jason na streche...inak je to slabota ako mesačný čaj z druhého nálevu... ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Kdyby dostal Jason dobrý scénář, a šanci celou stopáž řádit na Manhattanu, mohla to být velká prča. Takhle je to jen další ubohost, kde není problém vzít do holých rukou toxický odpad ani nevadí, že je Jason jednou jako dítě zmutovaný, jednou ne. Tentokrát se nepovedl ani jeho vzhled. 40% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Divnej díl, je jasné, že tvůrce už asi nebavilo se poosmé vrátit do kempu Crystal Lake a tak to vzali za jinej konec, s vizí zkusit tuhle sérii nakopnout a dostat Jasona někam, kde ještě nebyl. Třeba do města. A když už do města, tak do toho nejživějšího (udělat ho o trochu mrtvějším), New York City calls. Což by sám o sobě nemusel být špatný nápad, kdyby se však ve Vorheesovi nepohnulo svědomí (či co) a on nenechával všechny přítomné newyorčany (s menší výjimkou) bez povšimnutí. Nebo má snad spadeno jen na ty, co jejich noha pošpinila hlínu Krvavého tábora? No to už je fuck, už plavba na výletní lodi byla zábava (vlastně ještě větší než závěrečný děj ve městě), atmosféra prvních dílů sice nenávratně v pr..., ale pohled Jasona na billboard s brankářskou maskou vážně pobavil. Tak jako celá tahle série. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

S novým rokem přišel na svět i další přírůstek do rodiny série Pátku 13. Samozřejmě jak jinak opět pod taktovkou nového režiséra, který se zároveň postaral i o vlastní scénář. Šlo o jeho filmovou premiéru a tak se snažil Rob Hedden samozřejmě vytáhnout. Hodlal tuto sérii pořádně okořenit a změna prostředí tomu mohla výrazně prospět. Což samozřejmě nebyl vůbec špatný nápad, jen kdyby jeho realizace byla mnohem povedenější. Ukázalo se totiž, že pro mnohé diváky se z toho místo parádní podívané stal vůbec jeden z nejhorších dílů této série. S čímž tak docela nesouhlasím, ale tak každý má právo na svůj názor. Já si totiž osobně myslím, že osmička zas až tak zlá nebyla. Je ovšem pravdou, že je zde k vidění pohromadě tolik nesmyslů, až se mi místy protáčely panenky. Již úvodní Jasonovo „probuzení“ bylo hodně zvláštní, ale to jsem ještě netušil, že náš oblíbený zabiják byl po posledním souboji s Tinou zřejmě obdařen teleportací, kterou zde rád a dost často využíval během pronásledování svých obětí. Čímž samozřejmě hodně utrpěla důvěryhodnost některých situací a hlavně vám to za krátký čas začne lézt pěkně na nervy. V lese u kempu se to ještě dalo překousnout, ale když hodinu sledujete jeho procházení lodí (kde si toho dvoumetrového hovada nikdo téměř za celou dobu nevšimne) a pak následně jeho návštěvu Manhattanu – kde rovněž nikoho jeho přítomnost nezajímá (samozřejmě kromě jeho obětí a bandičky pankáčů, kterým zničí rádio), je to už dost na pováženou. Nicméně slova jako logika a reálnost – ty jsou pro celou sérii Pátku 13 naprosto bezpředmětná. Tady šlo stejně vždycky hlavně o co největší počet mrtvých, brutálnost jejich mordů, výkřiky hrůzy a bolesti, no a v tomto ohledu nezklamala ani osmička. Já si prostě nemůžu pomoct, ale i v tomto případě jsem byl prostě spokojený. Jason zabíjel vším, co mu přišlo pod ruky a občas použil třeba jen své pěsti (fight na střeše byl hodně dobrý, zvláště pak finální rána…). Co mě však sralo nejvíc, byla mladá podoba Jasona, která se ve filmu objevila hned několikrát. Zřejmě Rob Hedden nedával moc pozor, nebo ani neviděl první díly, když ani neví, jak Jason jako děcko vypadal. Osmička tak sice není žádná pecka, ale pořád je to pro mě ještě snesitelný průměr. Oproti tomu, co přišlo v následujících dílech. 50% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejslabší díl, kterému vládne nuda, nelogičnost, hodně slabé herecké výkony, hloupé postavy, chabý děj a navíc, a to je nejhorší na celém filmu, se s Jasona stal všudybyl se sedmimílovýma botama. I když jsme ho nikdy neviděli utíkat dokáže takřka nemožné – zcela nelogicky být všude a předbíhat postavy, které před ním utíkají! A to u mě podstatně sráží hodnocení. Dávám 1,5*, pro dobrou a zaslouženou smrt učitele zaokrouhluji nahoru. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V osmém dílu si znovu potvrdíte onen starý známý fakt, že vysoké napětí je pro Jasona životabudič, a ještě se dozvíte, že "nebezpečný toxický odpad" je pro něho účinná omlazující kůra... Scénář v pohodě a ryze béčkový, tzn. lobotomický, mozkorvoucí, totálně praštěný (což tentokrát myslím jako pozitiva), a navíc na poměry téhle série nezvykle epický. A dokonale osmdesátkově "vystajlovaný" úvod sliboval nevšední zážitek a skvělou podívanou. Ale on ten začátek byl bohužel z celého filmu asi to nejpovedenější. Dál už jen plus mínus průměrná zábava, u které se možná párkrát uchechtnete, ale stejně tak často se budete šklebit a koukat po časomíře. Přesto dvě scény se mi dost líbily - naražení kormidelníka na harpunu, natočené z paluby přes opršelá skla kormidelny a osvícené zevnitř zeleným barovým světlem, bylo náramně estetické. A druhá scéna je zase zábavná - to když po úsměvném boxerském duelu mezi Jasonem a protivným mladým Othellem na jakési "manhattanské" střeše, přijde Jasonův "best shot". Málem jsem se v tu chvíli udusil tyčinkami a připomněl si úsloví "levou rukou zabíjím slony a pravý se sám bojím". Jo a přece jen vlastně jedno překvapení - když jsem viděl manhattanské přístavní čtvrti natočené ve filmovém ateliéru, už jsem nevěřil tomu, že se kamera opravdu dostane na Times Square. Ale stalo se. ()

Mike.Myers 

všechny recenze uživatele

On je hned na začátku aktivní víc než za 6 předchozích dílů ( nepočítám 4) . Spoiler: Opět sundavá masku a opět vypadá uplně jinak..23% ()

Reklama

Reklama