Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dokumentu Tibet, dalajlama, poselství další a již úplné zpracování zážitků z cesty Igora Chauna, Petra Čtvrtníčka a štábu České televize po Indii v roce 1998. Dokument je sestaven jako záznam prožitých událostí: šokující výjevy současné Indie se střídají se zážitky bezbranných turistů a s obrazově stylizovanými pasážemi, přibližující-mi duchovní tradici Indie. "Indičtí hinduisté, džinisté a buddhisté považují indickou zemi za posvátnou: přebývá v ní tři sta třicet milionů bohů a bohyní. Indická náboženství nepovažují příslušníky jiných vyznání za nepřátele. Setká-li se Ind s uctíváníhodným bohem jiné víry, zahrne ho mezi bohy své..." Spolu s cestovateli navštěvujeme svatá místa hlavních indických náboženství - islámu, hinduismu a buddhismu a pokoušíme se o zdánlivě nemožné: Pochopit Indii a proniknout do jejího duchovního života, krásy, skryté pod nánosem bídy, odpadků a přelidněnosti...
Cyklus Cesta do Indie je tak spíše než klasickým cestopisem jakýmsi záznamem myšlenkového procesu turisty – jednotlivce. Sledujeme cestovatele od jeho počátečního úžasu nad vším indickým přes jeho smíření se s odlišnostmi Indie až po náznak konečného vhledu – do náboženských a mystických souvislostí, které Indie nabízí… První část má podtitul Úžas. Cestovatelé přijíždějící do Dillí jsou fascinováni indickou realitou. Objevují se lidé – stíny, cestovatelé je nazývají pekelníky! Zprvu jen škleb a odmítání jsou pro ně jedinou ochranou! Následuje přejezd do muslimské Agry a návštěva Tádž Mahalu. Příjezd do Váránasí, města mrtvých. Štiplavý dým ze spalovaných nebožtíků stoupá k obloze a malí chlapci si pouštějí papírové draky… Ve druhé části s názvem Smíření se s Petrem Čtvrtníčkem ocitneme na Ganze, s indickými nebožtíky na kremačním břehu, s Richardem Gerem v tibetské svatyni a s Jeho svatostí dalajlamou mezi tibetskými uprchlíky... V třetím díle nazvaném Vhled se zúčastníme meditace pod Buddhovým stromem Bó. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Lima 

všechny recenze uživatele

První 2 díly jsou špičkou mezi cestovními dokumenty. Chaun jako žasnoucí turista podává portrét Indie jako okouzlující země (přátelská atmosféra, kultura, okouzlující mysticismus) i její odvrácené strany (mizivá hygiena, vypočítavá "žebrající komanda"), jeho poutavé vyprávění se moc hezky poslouchá, nechybí i vtipný nadhled, který dodává také jeho parťák na cestě Petr Čtvrtníček. Není pochyb o tom, že Chaun je velice inteligentní člověk a spousta jeho postřehů bylo velmi trefných. 3.díl se více zaměřuje na Chaunovy niterné pocity člověka hledající dušení rovnováhu a on v bezprostřední blízkosti "pupku" buddhistického světa - posvátného stromu, podléhá a ke škodě věci (můj subjektivní názor) "taje jako máslo". Ale celkově vzato vynikající počin. PS: Gereovi tu "hloubku" jeho víry nevěřím :o) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na koleně dělaný dokument, v němž vše zachraňuje poetický komentář a originální hudba. Ty promluvy čtyřech protagonistů na kameru byly tragické... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

U Sidhárthy, to je ale >zase(?)< sračka! . . . Kvintesence ubožáctví celebřitních sáhibů v homevideu z cesty do Indie a zpět. Do toho rádoby poučené nad věcí mudrování rejži Chauna, prokládané záběry na ksichtění č. Č. a zbylých protagonistů. Tři hodiny ničemného ničeho o ničem na účet ničeného diváka... . . . Velmi mě pobavil názor z komentáře Rheda - cituji: "Dokument se tváří jako amatérský a přitom překypuje profesionalitou." Jo, tak hlavně že překypuje. Jen tou časovou stopou, jejíž jediný účel je d.m.s.n. opět tradiční: Co nejvíc nakrmit čudláky z peněz nuceného poplatníka televize >kemoušské< služby. . . . Jedna hvězda tedy jen za tu hrstku skutečně dokumentárních záběrů, které vešly by se do pěkného půlhodinového >medailonku z cest< , zbytek pak je zase čuročirý hnus hoden spláchnout do špíny Gangy, jaký umí jen protekční režisérská nula jménem Igor Chaun... °-/.. A je úplně jedno, jak si v tom popřevratovém kulturním socializhnusu kluci veřejnoprávně přicmrndávají... - - - P.S. Sranda pak je číst tu ty zanícené komentáře, vymýšlející si zdůvodnění těch úžasných hodnocení... Tomu říkám vrtění chujem... %-] - - - - - (Poprvé viděno a samosebou zapomenuto kdysi na patoku ČT, hodnocení 19.5.2011 po repete a znovupřipomění na >chujním prostoru< 183., znechucený komentář zde jako devátý - 19.5.2011) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Chaunovo velmi slušné odpoledne, zvlášť když víte, že je to kretén jako stodola:-DD Ale filmy umí a tady je to znát ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o cestě po Indii, ve kterém jsem jen moc neuvěřil meditačním tranzům pána režiséra... A pokud to bylo opravdové, nemělo to niterné být takto veřejně prezentováno.Ten poslední díl byl takový hodně emočně hambatý...* * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2019: Napodruhé ještě lepší. A to je to staré 20 let … Díky Cestě do Inde mě snad nikdy nenapadne tam jet.... ----- Velmi kvalitní upřímný a poctivý dokumentární film, u kterého časem zraje to, že jej točili budoucí superprofící na začátcích kariéry. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že mi jedna osoba dokument nepřímo doporučila s vyjádřením, že to bylo něco tak příšerného, takový bordel a hnus, že buďme rádi za ty cigány, co tu máme, že jsou zlatí atd... Tušila jsem menší zádrhel, čekajíc něco víc než jen kritickou ódu antihumanismu a katastrofy civilizace a naštěstí jsem se nemýlila. Bylo to sice, jak zdůraznili autoři, oproštěno o vnímání, cítění, proživání naživo, ale kdo má zájem, mohl si udělat velmi ucelený obrázek o této jedinečné kultuře sám i bez osobní účasti. Jedno je jisté hned, jak nadšení cestovatelé sami přiznali, Indie je magické místo, kde život tepe ve všech směrech a etapách najednou tam a teď a tamní lidé ve své neuvěřitelné chudobě dobře vědí, co je radost a umí si ji naplno a bezstarostně užít. ()

NeutrinoX 

všechny recenze uživatele

Dokumentární unikum, filozofickou- sociologický pohled na odlišnou kulturu a mentalitu, pohled lidský, prožitkový, nikoli klasický odtažitý a hodnotící. Chaun nabízí niterné, meditativní pocity, snahu pochopit odlišnou mentalitu, odlišný svět - vstoupit do něj a ukázat jak tento svět snad vypadá uvnitř a co nabízí po duchovní stránce. Aby toho však nebylo příliš najednou, je duševně - prožitková rovina příjemně vyvažována humorným nadhledem a cestovními zážitky - to celé tvoří unikátní dokument, který stojí přinejmenším za vidění. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát viděné... Název dokumentu odkazuje na film Cesta do Indie. Oba snímky řeší stejné téma tedy srážku s naprosto jinou kulturou a utrpění toho, čemu se říká kulturní šok. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Pod (pro mě bohužel nezáživně) hutnou ezo vrstvou se skrývá dokonale upřímné svědectví o tom jak na kohokoliv civilizovaného Indie "zapůsobí". Navštívil jsem tuto zemi o 25 let později než parta co stojí za tímto dokumentem a pocity jsem měl totožné. Za čtvrt století se toho moc nezměnilo, maximálně tak zhoustla automobilová doprava a scammeři se stali ještě vych... čůranějšími... Jinak je to stejné. Kdo neucítil - neuvěří. ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

Igor Chaun si právem zaslouží maximální hodnocení už jen proto, že se jako jediný dokumentarista v době porevuloční věnoval tématu buddhismu, potažmo duchovna a víry.Samozřejmě to souvisí s jeho vlastní cestou hledáni pravdy a smyslu života.Díky Igore. ()

Karkanoid 

všechny recenze uživatele

Dosud asi nejlepší dokumentární film o Indii. Možná mi trochu zkazil mojí cestu do Indie, protože v tomhle dokumentu je skoro všechno, co můžete vidět, takže můj prvotní šok byl lehce zmírněn.. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Pražští umělci přijeli do Indie dosáhnout nirvány, nebo aspoň zažít něco jiného. Pravda, některé záběry jsou opravdu zajímavé, dost podstatnou část stopáže ovšem zabírají poněkud ujeté komentáře, záběry sama sebe (mistři snídají, obědvají, večeří, chystají se na výlet, dohadují se, diskutují hroznou angličitnou s místními atp.). A s oproštěním se od západní civilizace a jejích hodnot zrovna neladí závěrečné vetření se k Richardovi Gerovi. Pro mě příště prosím trochu méně umělecký dokument, prosím. ()

Pauling 

všechny recenze uživatele

Inspirace: trilogii jsem musel vidět znovu a znovu, abych si skutečně potvrdil, že Chaun, Čtvrtníček a vlastně i Richard Gere vážné tvrdí, že za pěti smysly jsou i smysly další, které nepopisuje biologie, fyzika ani chemie. Jsem tomu rád a nadchlo mne to. Stejně jako mne překvapila drsná realita Indie. Z reportáže z pohřebních obřadů se mi dělala husí kůže. ()

Reklama

Reklama