Reklama

Reklama

Pátek třináctého 9

  • USA Jason Goes to Hell: The Final Friday (více)
Trailer 2

V úvodní scéně filmu je Jason rozstřílen komandem FBI na hadry, na kterých si v márnici následně pošmákne černošský koroner a stává se Jasonovým nedobrovolným hostitelem. Jason degradovaný na vetřelcoidního červa, přeskakujícího z těla do těla, se vrací ke Křišťálovému jezeru najít svou sestru, protože aby se mohl znovu zrodit, potřebuje tělo s příbuzenskou krví. V patách má ale lovce odměn a sestřina přítele. Deváté pokračování slavné slasherové série 80. let a mezinárodně srozumitelné synonymum pro hnusnou svatokrádež. (choze)

(více)

Recenze (193)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Peklo v tom nejhorším slova smyslu. Nejmenovat se to Pátek třináctého, překousnu to. Ale když tu místo Jasona pobíhá spousta jiných vraždících debilů, a jeho samotného si užijeme vlastně jenom na začátku a v závěru, nejde to jinak. Po dvou předchozích částech se sice dočkáme nějakého toho gore (scéna s roztékajícím se mužem vypadá luxusně, zároveň se jedná o to nejlepší, co zde najdete) a místy lehce potěší pár odkazů na jinou horrorovou klasiku: jedna postava se tu jmenuje Myers, kniha jako vystřižená té z Evil Dead a samozřejmě závěrečná sekvence, kdy Jasonovu masku stáhne pod zem sám Freddy Krueger. Tím snímek poukázal na budoucí plán studia New Line Cinema, že tyto dvě ikony hororového žánru by se mohly v nejbližší době spolu sejít v jednom filmu, čehož jsme se o deset let později také dočkali. Tak či onak, každopádně se jedná o největší hřebík do rakve Jasonova skalních příznivců a znásilnění kultovní série. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Paramoun prodal práva na celou sérii New Line Cinema a ta místo aby natočila dlouho odkládaný crossover, zplodila tohle hovno. Jason převtělující se z postavy do postavy nefunguje v žádném směru a těch pár narážek na slavné horrory (originální Necronomicon z Evil Dead, později použitý v komiksu Freddy vs. Jason vs. Ash) to prostě nezachární. Souhlasím s fanouškovskou většinou, že tohle je nejhorší Pátek vůbec. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jediný devadesátkový Pátek - a není divu. Prvních cca. 20 minut dobrý, ale pak už je to hrozná zamotanost. Z Jasona je teď prakticky parazit, jehož zlá duše se vtěluje do různých obětí. Takže ho vlastně většinu filmu ani neuvidíme, vraždí nějací blbové s posedlým výrazem! K tomu je tu černošský lovec masových vrahů, Jasonovi příbuzní, no prostě demence. Plusem je jedna dobrá stanová vražda a celkem povedené odkazy na EVIL DEAD, HALLOWEEN a NIGHTMARE ON ELM STREET (to jsem docela čuměl, že [SPOILER] Kane Hodder si tím pádem vlastně zahrál i Freddyho(!) - jo, ta ruka na konci je jeho [/SPOILER]). Jinak ale píčovina, pro mě bez debat nejhorší FRIDAY THE 13th - 3/10. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ani slibovaný odchod ze scény Jason rozhodně nevykonal...Bohužel následující díl je ještě mnohem horší! ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

V první polovině 90. let se s teenagerovskými vyvražďovačkami udělal krátký proces. Miláčci davu Freddy i Jason byli krajně nedůstojně popraveni papaláši z New Line Cinema, Michael Myers se na dlouho odmlčel a uznávaní tvůrci (čímž nemyslím Carpentera ani Cravena) začali bombardovat chudáky diváky umělecky ambiciózními áčkovými horory jakými byli Scorseseho MYS HRůZY, Coppolův DRACULA, Jordanovo INTERVIEW S UPÍREM či Branaghův FRANKENSTEIN. A proč to všechno? Jen proto, aby o pár let později dokázal Freddyho duchovní otec Wes Craven svým "překvapivě" veleúspěšným VŘÍSKOTEM, jak moc si Hollywood nasral do bot a že to, že se celá 80. léta točily vyvražďovačky jako na běžícím páse mělo svůj zatraceně dobrý důvod. A masové vybíjení mládeže na plátně a videu mohlo po celém světě začít nanovo. Ale zpátky k Jasonovi. Nemluvný hokejista se zakrvácenou mačetou a oidipovským komplexem byl po celá 80. léta zlatou dojnou krávou Paramountu a aby ho mohla konkurenční stáj New Line Cinema vlastnící Freddyho odpravit, musela ho nejdřív z Paramountu vyrazit. Což jí po slabých tržbách Jasonova v pořadí osmého dobrodružství situovaného na Manhattan, naneštěstí nedalo moc práce. A teď si představte sebe na jejím místě. Máte práva na Freddyho, máte práva na Jasona. Co uděláte? Crossover přece!!! Jenže na něco takového představenstvo New Line nepomyslelo ani náhodou a pokud snad někdo přece jen ano, byl hezky v tichosti odejit. Místo toho studio najalo pubertálního hororového fanouška Adama Marcuse, zavelelo: ZABÍT a VYKASTROVAT! a Marcus se nadšeně pustil do práce. První polovinu rozkazu splnil už během prvních deseti minut filmu, načež zbývající stopáž využil k systematickému sadistickému zprznění mytologie celé série, které v posledním záběru korunoval ponižujícím výsměchem zbožnému přání všech fanoušků vidět Freddyho a Jasona křížit čepele ve společném filmu. S pocitem, jak je strašlivě originální, když natočí film o Jasonovi bez Jasona si vypůjčil zápletku s přestupem z těla do těla z výborného "bad alien movie" TAJEMNÉ ZLO, přihodil po vzoru HALLOWEENU postavy Jasonovy sestry a neteře, které chce Jason zabít a okořenil zpomalenou přestřelkou a la John Woo (jak cool) a pár pubertálními narážkami na své oblíbené filmy (SMRTELNÉ ZLO, HALLOWEEN, TERMINÁTOR), pochechtávajíce se nad tím, jaká je to hrozná prdel. Načež fanouškům ten odporný, ale stylově pojmenovaný blivajz s odzbrojujícím úsměvem naservíroval a spokojeně zmizel v propadlišti filmových dějin s vědomím, že svou hvězdičku pod čarou má jistou. Nebýt to totiž PÁTEK, nikdo by si na tuhle jeho béčkovou vykrádačku už na druhý den ani nevzpomněl. Později si New Line Cinema poněkud napravila reputaci NEZVRATNÝMI OSUDY, JASONEM X, remakem TEXASKÉHO MASAKRU MOTOROVOU PILOU a nakonec nám dopřála i toho FREDDYHO VS. JASONA. A stálo to zato. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILER: Jason jde do pekla, bohužel to s jeho odchodem není tak slavné jak by mohl filmový divák čekat. Podivná slátanina, kde se Jason převtěluje z jednoho těla do druhého se odehrává v naprosto jiném duchu než předchozí filmy, je to však škoda? Adam Marcus se pokusil kult Pátků třináctého trochu zmodernizovat, přičemž se chtěl co nejvíce vyhnout vykrádání předchozích dílů. Nakonec tak vznikl film, které skalní fanoušky nejspíše zklame, ale já jsem se docela bavil. Hororová atmosféra, jakou známe z předešlých děl je ta tam, ovšem není nahrazena humorem, jak se tomu děje u dnešních děl. Přesto je však humor z filmu pořádně cítit. Vezměme si například úvodní scénu, kdy se mladá žena vydává ke Křišťálovému jezeru, po několika klasických hororových klišé s dveřmi a žárovkami se nakonec setká tváří tvář s Jasonem. Žena se dá samozřejmě na útěk, přičemž Jason za ní pomalu pochoduje. Když tu najednou pronásledovat zmizí a černovláska se nervózně rozhlíží, kde by asi tak mohl být. Jak už tomu bývá, vrahoun se efektivně zjeví vedle ní a je připraven se o ní postarat... Tady se ale stane něco co bych nikdy nečekal. Rosvítí se světla, žena pomocí salta odskočí a všude se zjeví vojáci, kteří pomocí samopalů a granátů Jasona rozstřílí na malé kousíčky... Nechtěně vtipně působí i scéna, kde patolog sní Jasonovo srdce a ta - i když zde byl černý humor nejspíše zamýšlen - s restaurací, kde podávají hamburgery, ve kterých má maso podoby hokejové masky. Celkově se jedná o důstojné pokračování jedné hororové legendy, které funguje jako samostatný film (90ková teen vlna!), ale jako sequel si vede podprůměrně. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to slabý horor, ktorý je rozhodne najhorším dielom tejto vydarenej série. Má iba priemerný príbeh o Jasonovi, na ktorého je prichystaná pasca, armáda ho rozstrieľa, jeho telo je zničené a tak si všetci myslia, že už je s ním koniec, ale jedna jeho časť to vydržala a prechádza z človeka na človeka, ktorých ovláda a potrebuje nájsť svoju sestru, ktorá ho ako jediná môže znovuzrodiť. Ale jej priateľ chce tomu zabrániť. Spracovanie je ale dosť slabé, celý tento nápad o zničení Jasona a jeho premenu na červa, ktorý prechádza do ľudí je veľmi zlý a v tejto sérii nemá čo robiť, ale aj napriek tomu sa na to ešte zo začiatku dá pozerať a možno až polovicu filmu si to určitú úroveň udrží, ale potom už je to len nuda, kde až na pár výnimiek ako napríklad úplne poslednú scénu s odkazom na konkurenčnú sériu vôbec nič nezaujme. Hororových scén tu je pomerne dosť a nie som s nimi až tak moc spokojný, ale nie sú najhoršie. Mierne napravujú dojem z nezáživného deja, sú celkom slušne krvavé a páčia sa mi aj masky, teda hlavne jedna z druhej polovice, ale výraznejšie ma zaujala iba likvidácia v stane. Herecké obsadenie ma zaujalo len minimálne, jedine Steven Williams vo vedľajšej úlohe za niečo stojí, zvyšok ani nestojí za reč. A aj Jason v tých pár minútach vyzerá jednoznačne najhoršie z celej série. Réžia je veľmi slabá, ale aspoň technická stránka je bez väčších problémov, hlavne efekty sú celkom slušné. Takéto poníženie si postava Jasona určite nezaslúžila, ale tento film nestojí za pozornosť ani ako samostatný film. Objektívna kvalita filmu- 35%, film sa páči mne na 38%. ()

TheRaven odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto pitomá zhovadilost a totální, extrémně nelogický guláš. Sérii Pátků 13-tého jsem si velmi oblíbil, ale tohleteda ne. Naprosté zadupání celé série do země. Brak, který je skoro škoda komentovat. Kde scénárista přišel na ty blbý nápady ani nechci vědět. Našlo se několik světlejších chvilek, ale ty byly vzápětí potopeny zase jinou debilitou. Je to škoda, ale tímhle dílem šel Jason opravdu do pekel. Škoda času. P.S. promiňte mi ty vulgarismy, snažím se jim v komentech vyhýbat, ale tentokrát to bylo to nejvýstižnější. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Dudek to shrnul naprosto skvěle....ono, když jsem kdysi dávno viděl tenhle film poprvé, tak se mi strašně líbil, protože krví a gore scénami se tady rozhodně nešetří, ale dřív jsem toho o Jasonovi moc nevěděl....teď, když už jsem namlsanej jako prase, tak mě tenhle film zas tak moc nebere. Nicméně z konce je jasné, kdy si tvůrci vzali inspiraci pro film Freddy vs. Jason :) Jo a taky je pěkné, když Kane Hodder v roli strážného, říká o Jasonvi jaký je to strašný mamrd. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejhorší díl této hororové série. Zpočátku to ještě vypadalo nadějně, nahotinka, Jason rozstřílený na cucky, ale pak… prostě a jednoduše blábol. Příběh je naprosto stupidní (věděli jste, že Jason vlastně nemstil svou matku, ale měl v sobě čiré zlo, které se dá přenést na kohokoliv?) vraždy o ničem a herci naprosto příšerní. Po hodně dlouhé době jsem měl chuť vypnout film v polovině. Jedna hvězdička za Kanea a prvních 5 minut… 20 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že patrím medzi vyznavačov kultu osobnosti Jasona Voorheesa, a tiež že túto časť som videl ako poslednú a to len jediný krát. A myslím, že to tak aj ostane. Scéna pred úvodnými titulkami ma výborne navnadila a tešil som sa na ďalšie Jasonove vražedné vyčínanie. Ale potom to išlo teda poriadne rýchlo dole z kopca. Celé sa to zvrhlo do akejsi pochybnej reinkarnačnej vyvražďovačky. Nonsens! Spolu s ďalším dielom "Jason X" to patrí do kategórie hlúpych zbytočných filmov, ktoré len ničia legendu. Diely "Friday the 13th.", ktoré boli natočené po roku 1990 už absolutne postrádajú atmosféru predchádzajúcich častí. Keď skončili 80.roky, tak mal skončiť i "Piatok trinásteho". * ()

petero 

všechny recenze uživatele

Keď skombinujete Piatok trinásteho s Tajomným zlom a dáte to treťotriednemu režisérovi, ktorý do toho napchá kopu odkazov na iné horory (k tu už zmieneným pridám ešte Hellraisera) takto to dopadne. Vtipné scény vyznievajú trápne. Kane Hodder – predstaviteľ Jasona v posledných častiach, sa tu objaví aj v úlohe strážnika márnice a predviedol herecký výkon ako z porna. Ale to len tak na okraj. Skúste si predstaviť Chrisa Rocka s jeho nonstop zubatým úškrnom ako lovca Jasona. Nedá sa. Navyše je to trápny shit, ktorý za celí čas nič nedokáže. Za zmienku stoja niektoré vydarené vraždy (to v stane je fakt brutus) a to že v polovici asi režisérovi načisto prdlo v bedni alebo ho pobozkala múza ktovie kde a od prepadu policajnej stanice je to naskutku husté našlapané céčko, ktoré vyvrcholí masakrom v bufete. Efektné nasvietenie jedným svetlom a cool spomalené zábery, proste: Amerika v noci. Je až k neuvereniu s akými výplachmi začínala New Line Cinema. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně velká kravina, která si pohrává s myšlenkou že by Jasona černá duše cestovala z těla do těla. Tentokrát jsem se neobtěžoval ani počítat oběti. 10% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jason je černoch? No to mě po.... Naštěstí ne po celou dobu. Příběhově slátanina, co nemá hlavu ani patu, ale zas tak moc to nevadí. Hodnotím povedené vraždy a zdařilé gore efekty - rozetnutí slečny těsně před orgasmem či rozpadající se policajt až na kostru...dobré. Samotný Jason se příliš nevyskytuje, jelikož jeho černá duše se přesouvá z jednoho těla do druhého - tedy nic moc originálního. Napětí minimální, strašení žádné, hudba dobrá, kamera oku lahodící. Pobavil mě vtípek s Fredym. Jak vidno, o setkání těch dvou se uvažovalo dlouho. V rámci série trochu lepší průměr, který se ale brzy vykouří z hlavy... ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Jasonove srdce putuje z tela do tela a zabiť ho môže len jeho neter so zázračným nožom v jeho rodnom dome, aby išiel do pekla a magické bytosti ho stiahli dole - WTF? Kde je Jason? Kde je Piatok trinásteho? Kde je slasher? Bezkonkurenčne jedno z najhorších pokračovaní, aké kedy uzreli svetlo sveta. PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

V tomhle díle si Jasona nejčastěji užijeme v podobě jakéhosi exkrementu (jo je to hovno), který vylízá různým týpkům z úst a leze ženským do vagíny. ()

Cappuccino odpad!

všechny recenze uživatele

Nič tak hrozné som už skutočne dlho nevidel. Prvé časti Piatku trinásteho (a niektoré z neskorších epizód), kde Jason vraždi stupídnych tínedžerov, sú, ak už nič iné, tak aspoň zábavné. Toto však bola hromada nezmyslov, nudy a utrpenia. Pevne dúfam, že scenárista za toto „veľdielo“ nedostal ani zaplatené. ()

Související novinky

Bayův Pátek třináctého

Bayův Pátek třináctého

15.02.2006

Maskovaný vrah Jason Vorhees se s největší pravděpodobností dočká návratu na filmová plátna. O znovuzrození hororové ikony s hokejovou maskou se postará režisér Michael Bay a jeho produkční firma… (více)

Reklama

Reklama