Reklama

Reklama

Smrtící temnota

  • USA The Cavern (více)

Obsahy(1)

Skupina amerických speleologů se vypraví na průzkum neznámé jeskyně, ale podivná síla zavalí vchod a všechny uvězní smrtící temnota. Bestie, která postupně zabíjí jeskyňáře v temné pasti, nemusí být duch ani zvíře. Skutečnost je však ještě strašnější... (oficiální text distributora)

Recenze (57)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když byl v roce 2005 natočen skvělý film The Descent (Pád do tmy) okamžitě vznikla řada následovníků, kteří se na něm snažili přiživit. Jedním z nich byl i film The Cave (Jeskyně), který si ovšem moc dobře nevedl. V té době začínající režisér a scénárista Olatunde Osunsanmi se rozhodl pro svůj debut rovněž použít obdobnou látku (zápletku) a s minimálním rozpočtem 150 000 dolarů se vrhl do natáčení. No a tenhle chlapík má jediné štěstí a to, že jsem z jeho dosavadní tvorby viděl tento film až jako poslední, protože jinak bych mu hned vystavil červenou! Zatímco Evidence (2013) byla sice průměrnou detektivní podívanou, dalo se to ještě přežít bez úhony. To Čtvrtý druh (2009) byl v mých očích o něco horším průměrem, který už vidět nikdy znovu nepotřebuji, ale Smrtící temnota je vyložená katastrofa. Přitom jsem si až doteď myslel, že „jeskyňářské“ filmy se prostě nedají tak zbabrat. Jenomže v tomto paskvilu bylo snad všechno špatně. Což o to prvotní průzkum černé škvíry nebyl ještě nejhorší a dokonce se mi masakr dvou rusáků i líbil, ale potom nastala hotová pohroma. Viděl jsem už dost kameramanských pohrom, ale tady jsem nestačil opravdu zírat. Špatné podsvícení, chaotický střih a nekvalitní kamera udělali pěknou paseku. Po většinu filmu jsem jen zmateně hleděl na svůj monitor a snažil se mnohdy marně vydedukovat, cože se to právě odehrává před mýma očima. Byla to noha, ruka, nebo něco zcela jiného? Chvílema to vypadalo, že sleduju nějaké porno – ovšem jen díky sténání hlavních hrdinek. Ony celkově herecké výkony všech zúčastněných byli velice špatné, ostatně stejně jako jednotlivé dialogy nebo potažmo celý film. A to nás ještě čekal „šokující“ závěr, při kterém jsem si začal poklepávat na čelo. To myslel někdo skutečně vážně? Vlastně se ani moc nedivím, že tento film svého času běžel skoro pořád v TV. Kdo by si jinak něco podobného koupil na DVD. 10% ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Smrdící temnota je luxusní horor asi jako Pád do tmy akorát má horší herce, mizernější příběh, žalostnější hudbu, otřesnější "efekty" a tak nějak celkově to stojí za hovno. Ze začátku jsem s partou jeskyňářů sympatizovala, jelikož sama ráda pátrám v jeskyňkách a jak vidím díru, hned mám potřebu se do ní po hlavě vrhnout. Jenže není díra jako díra a tady se vlezlo do ukázkovýho Mordoru. První dvě mrtvoly a zavalení díry balvanem ještě vypadalo, že to půjde JENŽE...pak začalo zběsilý blikání baterek, řev, běhání potmě a vidět je kolosální hovno. Dialogy se omezí na - Pomooooc, utííííkej, co budeme dělat, uklidněte se, pomooooooc, utííííkej, co budeme dělat, uklidněte se, pomooooc...jo to už jsem vlastně psala. No zní to tam pořád dokola. Vraždy vidět nejsou, herci taky ne, monstrum (což je chlap) taky ne, jeskyně taky ne...prostě si vemte baterku, blikejte si doma ve sklepě a každou pátou vteřinu zařvěte. Tím se vám povede dokonalá kopie filmu občas ještě cákněte kečupem. Konec, kde si dvě kravky, držej na svých nahých tělech kožešinu, aby jim nebylo něco vidět v okamžik, kdy jim šlo o život a měly tak řešit jiný věci, než jestli jim je vidět bobr s kozama, jsem už nedala a začala se hystericky smát. Pak se v celé "kráse" objevil killer, začal je píchat a....TITULKY ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem zhruba polovinu "Smrtící temnoty", než jsem byla vysvobozena spánkem: banda nesympatických herců, dementní dialogy, zápletka slaboučká a blboučká (scénář psala uklízečka), amatérsky ubohá kamera (obsluhovala ji asi ta stejná uklízečka), laciná výprava i kulisy, režie byla zřejmě rovněž ponechána na starosti uklízečce. Jednoduše špatný film... a jen nudně špatný, nikoliv vtipně špatný. Hvězdička za nepatrnou možnost, že v druhé půlce mohlo být třeba něco lepšího. 15% ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

..tou bestií je myšlen mnoha léty o samotě poznamenaný znetvořený muž, který si podzemí vybral jako už malý chlapec coby obranu před světem a teď začíná vraždit muže a brutálně zneužívat ženy z "expedice speleologů".... :-(( ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Speleologové, speleoložkyně, speleoložčata nelezte do díry co je hodně hluboká. Je tam tma jak v Jiráskově Temnu a z blikání baterek dostanete zánět spojivek. Tohle už snad nikdo nemůže myslet vážně. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zase mám jednou dojem, že jsem viděl jiný film než všichni kolem. Evidentně ano, neboť jsem jej viděl v originále a nikoli v dabingu. Film neměl velký rozpočet (150 000 dolarů, říká IMDB), ale režisér se to snaží co nejvíce a přesto chytře zamaskovat mizivým osvětlením (několikrát se celý obraz ponoří na dlouhé sekundy do tmy a pouze slyšíme...) a spíše než velkých celků zde využívá polodetaily a detaily spoře osvětlených tváří. Film má famózní zvukovou stránku (skvělý soundtrack i vychytané ruchy) a to jen přidává na atmosféře - pokud je vám ovšem umožněno shlédnout film v naprosto tichém a klidném prostředí. Frustrovat vás nejspíš bude nedostatek vizuálních podnětů - i v klidných dialogových sekvencích (hlavně ta úvodní u ohně) je délka záběrů kratší, než bývá obvyklé, v zátěžových momentech nabývá ještě větší dynamičnosti a konečně v akčních pasážích (útoky monstra a běh o život úzkými chodbami) je pak střih skutečně frenetický, osvětlení málem stroboskopické (občas ne jen málem) a kamera doslova vibruje. A zmíněné monstrum je pak vidět až na samý závěr a jeho identita poněkud zklame, ale zase ne moc... film není hezký, ale značně intenzivní. ()

Caelos odpad!

všechny recenze uživatele

Ty jo, to je ale ďoura. Půjdeme tam? Tak jo. Bůůů, můj děda byl starý šaman! Něco tady je!!! My tu umřeme! Bože, my tu umřeme! Já chci pryč! Máš problém?! Neperte se! Je to nějaká vakoveverka! ÁÁÁÁÁ Já chci pryč! Cobudeme dělat?! Konec. Tak, teď si to přečtěte znova a blikejte si u toho baterkou do vašeho rozkošného obličeje. Už to máte? Tak ohodnoťe a pak si pusťte Čtvrtý druh, to je tak docela kokotina. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nebyť všetkých tých neprehľadných akčných scén, zvláštnou kompozíciou kamery a vlastne minima poriadneho gore, bolo by to slušná žánrová chuťovka. Možno sa týmito nechtiac nedostatkami, snažili navodiť tvorcovia netypickú klaustrofobickú atmosféru. Bola to však chyba. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slušný film, který utápí nedostatek peněz v někdy naprosté temnotě. Sice jsou některé scény dosti nechutné, ale je to horror. Bohužel, naprosto stupidní závěr filmu zabíjí vše, co bylo celkem dobré. Budu-li parafrázovat oficiální text distributora, skutečnost je však ještě hloupější, než byste čekali. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli mám jít do odpadu nebo ne, ale vzhledem k verzi kterou jsem měl, a to neměla ani 80 minut, tomu tu jednu dám. Nestačilo mě to znechutit docela, za tu celkem krátkou stopáž. Celé je to neskutečně chaotické, celé ve tmě kde někdo neustále cvaká vypínačem a třese kamerou, tak že vlastně není celý film skoro nic vidět jen jekot. Celková pointa hodně slabá a o ničem. Měli to nechat bez vysvětlení a mělo by to aspoň nějaký grády. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Zápletka: Mně osobně vyhovující. Monstra: Kdyby byli zdejší humanoidi zřetelnější, byl bych z The Cavern opravdu vystrašený. Herci: V té Smrtící temnotě si jich naštěstí nemusíte moc všímat, protože toho stejně moc nevidíte. ()

lennyd odpad!

všechny recenze uživatele

Skupina amerických skoro teenagerů se vydává na průzkum jedné prastaré jeskyně. Podle pradávného hesla, že bez adrenalinu není žádná sranda, za nimi někdo zavalí vchod, a všichni jsou uvězněni v "Smrtící temnotě". A to doslova - jeden po druhém se se smrtí setkávají v obětí více než intimním... Ehm ehm, tak nevím, čím si jeskyně a speleologie vysloužili tu čest být předním zástupcem béčkových (- až zetkových) filmů. Snad jsem ještě neviděl film, který by se odehrával v podzemí, a který by si zasloužil více než jednu hvězdičku. Smrtící temnota rozhodně z této dlouhé řady nevystupuje, ba naopak se stává čelním představitelem "podzemních sra.ek". Kromě naprosto stupidního scénáře a nesympatických herců a naprosto nepovedeného českého dabingu film nic jiného nepřináší. Tak snad příště.. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Jdou jako úderníci v SSSR - plní plán v překračování hranice debility. Nesympatická skupinka lidí, katastrofální roztřesená zfetovaná kamera, kde divák nic nevidí, nekonečná tma, pár světýlek - opravdu nedoporučuji epileptikům. Je to nekonečné černo kinematografie - opravdový a nefalšovaný běs. Herecké výkony, scénář a dialogy - do prdele! To je vlastně přesná charakteristika snímku. Tam je opravdová černá tma a nejsou tam žádné strašidla! ()

giovanni3 odpad!

všechny recenze uživatele

To byl panečku horor... Zkrácený scénář - vlezeme do jeskyně a bádáme, nastává 1. smrt a hned tu máme paniku křik, řev, zmatenou kameru pak nastává uklidnění a útěk pak zase křik,řev, zametená kamera... pak, aby to nebylo pořád totéž, tak nám začnou docházet baterie a přidáme nějaké to obviňování kdo tam koho nechal atd... K tomu nezajímavý herci. A to ,,velkolepé,, finále? Pokud to byl fakt člověk tak jak posunul na začátku ten obrovský balvan a jak přežil několik dávek kulek? A co jako měla znamenat ta ,,akce,, s těmi holkami? Fakt bída... odpad (zvažoval jsem 1z5, ale nevím co bych vyzdvihl, abych ji mohl dát) ()

Reklama

Reklama