Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Zahrada je nezapomenutelný loutkový film o zahradě, partě kluků a zlém kocourovi, od tvůrců úspěšných animovaných příběhů o dvou medvědech, kteří se potkali u Kolína nazvaném Pojďte pane, budeme si hrát. Svou zvláštní imaginativností a tajemností připomíná v jistém smyslu dětský horror. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele duddek k tomuto seriálu (5)

Milovník zvířat (1974) (E01) 

Pěkná atmosféra. I jednotlivé momenty, třeba jak houpe rybku v akvárku na dobrou noc :) nebo jak se jejich "bubliny" mísí stoupajíce nad nočním městem... A je tam i pár bezchybných průpovídek ("Aby jí nebylo smutno, předplatil jí [velrybě] pán Mateřídoušku a 26 jiných časopisů." nebo "...a sloni si hráli na cirkus" :). Ale dětského diváka to, myslím, tolik nezaujme, pro něj je tam příliš málo děje (všichni pořád jenom rostou, max. s nimi starý pán skotačí) a směšných situací. Ale aspoň se přiučí. Třeba že "lavór se tenkrát říkalo umývadlu." :) ()

O té velké mlze (1975) (E02) 

Úvodní mlha na cestě čtveřice kluků do školy je spouštěčem sledu dadaistických událostí a jevů - od radostného naházení všech věcí do zámku a odemykání parníkem-harmonikou přes cholerického kocoura až po kvarteto slonů, které děti začne stalkovat při pospíchání do školy. Ani pan učitel se na počtech moc nevycajchnoval, zadává jim totiž příklady s triviálně "postupkovými" řešeními 3, 4, 5. "V takové mlze snadno cestu ztratíš a sejdeš na jinou. Ale... proč ne: nakonec všechny někam vedou a na konci každé něco čeká." ()

Jak ulovit tygra (1976) (E03) 

V panujícím horku se sluší, aby byla zahrada přístupná, "aby si děti mohly sednout do stínu a byly hodné". :) Děti se tedy napřed rozmýšlejí, jak se popasovat s tamním zlým kocourem, a rozhodnou se nakonec pro hon místo lovu - na to je však kocour připraven a neustále si z nich dělá dobrý den. Zase tam je ale spousta "wtf momentů", jako historka o netopýrovi (a pozvaném psovi) nebo závereční (z nějakého důvodu létající) elephantes ex machina, kteří opět nezaslouženě vysvobozují děti z toho, co si samy natropily. Druhá hvězda je za kocoura. "...a kalhoty taky dostanou votravu krve" :) ()

Velryba - Abyrlev (1977) (E04) 

Tentokrát se čtvero kluků vypraví za velrybou. Kocoura už se vůbec nebojí, spíš naopak. Po složitém pátrání nakonec uspějou vylučovací metodou, ale velryba, zavalená stohy časopisů, je trochu mimo... Má vycvičený pomocný sbor žab, říká bú a doporučuje "číst, více číst časopisy... nejméně 25 deka denně". :) Když pak začne komunikovat pozpátku, kluci seznají, že bude lepší vycouvat... "Umím všecko! Ale nevím... co všecko." P. S. Velrybiny brýle-kolo nemají chybu. ()

O myších ve staniolu (1977) (E05) 

V úvodu mají sice dveře kliku na druhé straně a děti jsou zlomyslné jako krteček, ale zazní tady opět "sáděra", rak z vánoční kolekce přidává hvězdu sám o sobě - a to teprve nastupuje vynalézavý kocour, který děti skvěle stírá! ()

Reklama

Reklama