Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O divadle Paravan, Rokoko a Na zábradlí, patřících do tzv. seskupení divadla malých forem. Paravan bylo pražské divadlo, jež vzniklo v roce 1959 a zaniklo v roce 1965. Charakterizovat ho jde jako literární kabaret kombinovaný s dobovou divadelní revue s důrazem na satiru, parodii, persifláž, recesistický až absurdní humor. Rokoko je pražská divadelní scéna, která se nalézá v Pasáži Rokoko na Václavském náměstí. Divadlo Na zábradlí je jedno z nejznámějších menších divadel v Praze. Bylo založeno roku 1958. Během jeho existence se zde vystřídalo mnoho i v zahraničí známých ředitelů divadla, režisérů a herců. Divadlo bylo přičítáno k avantgardě československé kultury. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Noční život, mladí se baví a…3 divadelní spolky si dělají reklamu. Přičemž mě více zaujalo jenom představení Divadla Na Zábradlí, které nabídlo několik vcelku chytlavých písniček. Minimálně vtipné a zajímavé. Slabší 3*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tehdy bych do malých forem nechodila, ani kdyby mi za to Ljuba platila. A to v této době patřila mezi to menší zlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je zde cítit duch doby, ale je too milé. Založené hlavně na písničkách pro mladé - dnes bychom řekli pro seniory. Některé vtipy byly platné jen ve své době jako "dal jsem si českou zmrzlinu. Není nejhorší, ale italská je lepší. A pak tu s mickled picles". Pobavil mě jediný vtip "Lidé si nemohou vždy říkat, co si myslí. Zkuste se naklonit nad kočárek a říct "Ježíš Marjá, to je ošklivý dítě, s kým to máte? .Tehdy měli ženy první dítě v 21 letech, druhé v 25 a měly hotovo. Kdo měl třetí, bylo na něj pohlíženo jako na sociální případ. Ročně se počalo 300 tisíc dětí, 200 tisíc porodilo a 100 tisíc bylo potratů. Dnes je počato ročně 120 tisíc dětí počato, 100 se narodí a 20tisíc potratů- 80 tisíc každý rok chybí, proto jsme schopni přijímat cizince aniž by Praha 30 let rakovinotvorně bujela a bobtnala jako všechna další města ve světě. .V kanceláři typ "open space" je z padesáti žen čtyřicet z různých důvodů neplodných. Z tohoto dobového úhlu pohledu je třeba se dívat na tento vtip apod. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Každému nemusí sedět poetika jednotlivých zde uvedených divadel - a ta se od sebe dost lišila /Pickův Paravan byl literární a přehánějící v akcentu - zvlášť patrné u Ladislava Mrkvičky schazujícího z piedestalu budovatelské reportáže, Rokoko paraelou dobové televizní zábavy včetně budoucího pendlování k propojení s tehdejší pop music, Zábradlí předstupněm Semaforu hlavně v mimografii L. Fialky, L. Hermanová je v kramářských písní a žižkovském folkloru tak trochu mimo čas, ale bez ní by malá divadla nebyla/ - ale atmosféru jak publika, tak tehdejší noční Prahy přenáší dokonale. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Námět:Svitáček Fajná doba, doba nadechování ke svobodě... Hermanová s prvorepublikovými odrhovačkami tam neměla co dělat... ()

Reklama

Reklama