Reklama

Reklama

„Lupa je tlustý sklo“, plácla u zkoušky na vysokou školu Jana Lánská (Magda Reifová) a i matčina předem zajištěná protekce na toto moudro byla krátká. Plány rodičů (Klára Jerneková a Oldřich Vlach) s dcerou nevyšly, ale jí tento neúspěch netrápí – stejně jako otázka co dál s životem. Do výrobní dílny dceři maminka ještě pomohla, ale pak už Janě nic nespadne samo do klína. Musí už sama přijít na to, jaká je a jaká by být neměla. A ačkoliv se to na první pohled nezdá, kolegyně z dílny jí jsou pro její vstup do života velkou oporou. Jen díky nim se totiž Jana může nad sebou zamyslet v jiném světle a nakonec první střet se skutečnými problémy nevzdat. Svůj příběh o vážných věcech napsal Oldřich Černý lehkou rukou, s humorem a režisérka Libuše Koutná jej realizovala právě tak. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

blackrain 

všechny recenze uživatele

S protekčním a rozmazleným frackem se nemá zacházet v rukavičkách. Magda Reifová se na to třeštiprdlo Janu hodila naprosto přesně. Oldřich Vlach měl velmi sympatický koníček. Sbírání zkamenělin má něco do sebe. Držet něco v ruce, co je milióny let staré a před tím si to plavalo v moři, je krásné. Klára Jerneková byla jako maminka pěkně do kšeftu a taková shánčlivá a obětavá. Jana měla velké štěstí. Za příživnictví se přece zavíralo. Byl to tresný čin. Možná by se hodilo ho zavést i v dnešní době. To by bylo na ulici ale prázdno. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Magda Reifová jako rozmazlenej fracek je fakt na facku. Ale její kukuč je někdy tak roztomilej až je krásnej. Svoji roli dospívající dívky Jany zahrála parádně. Škoda, že nedostávala více hereckých příležitostí. Matka (Klára Jerneková) ji protekčně shání všechno, aby se dcerka nemusela sama vůbec o nic snažit. Když máti skončí v nemocnici, tak to Jana přestává sama zvládat. Její otec (Oldřich Vlach) je totiž pravý opak matky a chce, aby Jana byla samostatná. Příjemný televizní film, jehož poselství vyznívá jasně jak v socialismu, tak i v současnosti. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Magda Reifová hraje mladou čubičku, která nic neumí a navíc je blbá jak troky, takže protlačit ji na VŠ je asi stejně jednoduchej úkol jako protlačit hovno skrz zeď. Nakonec skončí jako ta nejpodřadnější pracovní síla v nějaký textilní fabrice, kde se jí ze začátku vůbec nelíbí, ale i přes nejrůznější komplikace se tam nakonec uchytí. Z dnešního pohledu snad zaujme snad akorát hysterická hláška fotra o příživnictví a bizarní účesy, u kterejch teda nevim, jestli první místo bych udělil Pavlíně Mourkový nebo Krausovi. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Televizní "komedie", která je spíše žalozpěvem na sociopatické narcistní zrůdičky, které jsou tu proto, aby ostatním ničily životy. Zde byla tato vyobrazena ještě v ranné, dalo by se říci přípravné fázi. Například manipulativní schopnosti prozatím zakrnělé, mimikry nedokonalé a stále se ještě projevovaly určité záblesky dobra. I když to byl možná jen scénáristický záměr - ukázat jak socialistický kolektiv dokáže mladého člověka formovat správným směrem. Nebylo by špatné pokračování. Třeba s tím, že by v napravování pokračoval i vysoce nad věcí postavený Kraus, moudrý, zkušený, trpělivý a všechápající. Bylo by zábavné pozorovat, jak by postupně skončil obalen do kokonu pavoučí sítě té všemi za neschopnou hlupaňu považované pavoučice. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dcera ani tatínek ani neví, kde je vysavač. Holka se neučí, na vysokou to nezvládla ani s protekcí, nic neumí, všechny kolem prudí, vstávat se jí nechce, ani ten nos není z nejhezčích. Tak se zhroutí.  S maturitou zvládne tlačit vozík. Jednoduchý krátký příběh o tom, jak jedna pipka může být ráda, že nakonec má aspoň kamarády. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama