Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Recenze (213)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Panebože, ani předcházející díly nebyly nijak skvělé horory, ale alespoň měly atmosféru! Dalo se u nich trochu bát! A New Beginning je však špatný úplně ve všem, na to se fakt skoro nedalo koukat - trapárna od začátku do konce. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mohl to být nejlepší díl. Scénář byl konečně obdařen chytrou zápletkou a režisér 2/3 filmu mate diváka tím, že si nedává nahlédnout pod karty vrahova vzhledu. Jenže závěr je obkreslení schématu z předchozích dílů, což nejenom že sebere na atraktivitě, ale zároveň vytáhne i nejhorší možné rozuzlení s těžkým cliffhangerem pro další díl. Chybí tomu invence a autorštější přístup. Sérii mají na povel pouze samí béčkoví babráci. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hrdinom piatej epizódy je už dospelý Tommy. Prichádza na psychiatrickú kliniku, ale Jason sa zasa objavuje v jeho traumatizovanom živote a mŕtvoly pribúdajú. Skrýva sa pod maskou stále aj po tom všetkom naozaj Jason? Alebo nebodaj vraždí Tommy? Trápi to niekoho? Dokáže sa človek, ktorý si pozrie behom troch dní štyri PIATKY TRINÁSTE nezblázniť a mať, čo sa hodnotenia jednotlivých dielov týka, nezakalený úsudok? Sú holé baby a podrezaní muži všetko? Jednotlivé diely mi začínajú splývať do jedného daždivého, krvavého, nadržaného celku. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě nefunguje a bylo by rozumné brát Nový začátek jen coby přestupní stanici k šestému dílu, která by měla naznačit, že to Tomy Jarvis neměl během dospívání jednoduché. Protože všechno ostatní je totální hovno, ve kterém chybí Jason, napětí i hrůza. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

'Nový záčátek' je sice doposud nejhorší díl, ale překvapivě pořád ještě slušná zábava. Čtyřkou poznamenaný, psychiatry kurvený a již vyrostlý Tommy je převezen do střediska pro mládež, kde má být připraven na návrat do běžného života. Hajzl v gólmanské masce ale nedá pokoj... Celkem chápu to nízké hodnocení, konec by se dal brát jako taková zrada na diváka (navíc částečně čekaná). Ale na druhou stranu, nuda nebyla, charakterově je to tady mnohem rozmanitější než v dílech předchozích (mládež, jejich vedení, skvělá buranská mamina, černošskej exot, na moment i ne zcela využitý podivín..., policie), vraždy jsou vesměs zajímavý (i když gore efekty nic extra - tady je znát Saviniho absence). Takže tak - nepovažuju se za nadšence do Jasona, nebyl jsem tedy uražen, a film celkově byl prostě (minimálně na poměry 80's slasherů) v pohodě. 6,5/10. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, chybí Jason, chybí atmosféra, naprostá sračka a bla bla... tyhle názory zcela chápu a nemůžu je vyvrátit. Když jsem viděl tenhle film poprvý, nemohl jsem tomu taky věřit, že se mnou jeho tvůrci takhle vyjebali! Ale když jsem se na to podíval znova, po dlouhý době, hezky v klídku a bez brzkého odsuzování, zjistil jsem, že tohle vlastně až tak špatný film není, jenom má ten pech, že nese název Pátek třináctého. Protože jinak se jedná o docela slušný slasher, a konec konců i o zajímavou hru s divákem. Tentokrát chybí na palubě i mistr Savini, takže gore nulový, ale masakr přesto solidní... Bodycount se myslim zastavil na úctyhodných 17 mrtvých, což je v této sérii rekordní číslo! Nakonec jsem tedy celkem spokojen, a s ohledem na to, co za "majstrštyky" vznikaly potom, je to pořád obstojný kousek. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dobrý úvod s cameem Corey Feldmana a nápadité gore (řemen, kadibudka, světlice), ale jinak jeden ze slabších dílů, který mi místy přišel až sebeparodický. Sice se odehrává v ústavu pro problémová děcka, což by mohlo přinést potenciálně zajímavé postavy a konflikty mezi nimi, ale ten motiv samozřejmě zůstává nevyužit. A navíc - SPOJLER! - tu ani nevraždí Jason, kurva. Taky škoda, že Tommyho nehrál zase Feldman. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní díl. Zážitek z filmu vám ale zkazí skutečnost, že za maskou se neskrývá Jason, ale nějaký jiný magor. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená hororová komédia patriaca do mojej obľúbenej série. Má dosť dobrý príbeh o Tommym, ktorý sa ani po rokoch nedokázal vyrovnať s krvavým vyčínaním Jasona, ktorého sa mu podarilo zabiť a tak len prechádzal z ústavu do ústavu až skončil v príjemnom prírodnom tábore pre podobne postihnutých ľudí, ale v okolí sa začali množiť mŕtvoly a všetko to nasvedčuje tomu, že Jason je späť alebo ho aspoň niekto napodobuje. Spracovanie sa mi páči, na rozdiel od všetkých predchádzajúcich dielov tu netreba čakať na záverečnú fázu, kedy sa už dej rozbehne a začne sa venovať zabíjaniu, tu sa likviduje prakticky celý film, pričom ale nechýba klasický dynamickejší záver, ale dej je aj tak dostatočne zaujímavý, ponúka možnosť premýšľania nad tým, kto sa vlastne ukrýva za maskou a navyše je tu aj dostatok zaujímavých postáv. Scén so zabíjaním je tu dosť a síce mohli byť aj lepšie, ale sú dostatočné. Ako som už spomínal, tu sa likviduje prakticky celý film, pričom vraždy prichádzajú približne v pravidelných intervaloch, takže dlhší čas bez nich sa tu nenájde. Síce nie sú výraznejšie krvavé a ani moc nápadité, viac ma zaujalo asi iba priťahovanie remeňom mladíka cez oči, ale potešia. O napätí sa tu moc hovoriť nedá, ale tento film sa na rozdiel od tých predchádzajúcich takmer vôbec nesnaží pôsobiť ako horor, ale tvorcovia si zvolili skôr taký čiernohumorný prístup a to im celkom vyšlo. Herecké obsadenie je celkom dobré, postava Tommyho je zahraná dobre, bežné vedľajšie postavy sú bez problémov a zaujme aj niekoľko zábavných postáv. Réžia a technická stránka potreby filmu bez problémov spĺňajú. Prakticky jediný väčší zápor tohto dielu je to, že tu nezabíja samotný Jason, ale inak je to správne dynamická zábava, ktorá patrí medzi tie lepšie diely. Objektívna kvalita filmu- 67%, film sa páči mne na 72%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem předeslal v komentáři u předcházejícího dílu, tak tento má IMHO ty nejluxusnější nahé scény, takže malé plus… ;-) K filmu… zpočátku to vypadalo slušně, blázinec, různé postavy, s kterými lze pracovat… ale pak se to nějak zvrtne, absolutně jsem nepochopil přítomnost vidlácké rodiny (máma a debil syn, co jezdí na motorce). Proč? Beru, většina lidí, co se vyskytnou napříč touhle sérií, slouží jen k tomu, aby nakonec Jasonovi posloužili jenom jako nového maso, které je potřeba zabít, ale… vidláci? Jako fakt? Nicméně po jejich zlikvidování se film dostane do tempa a i tento díl má pár slušných scének. Jenže… konec mě opravdu vytočil. Jednak kvůli SPOILER! odhalení, že jsme vlastně nesledovali Jasona. Připadá vám logické, natočit pátý díl, kde se někdo vydává za ikonu této série? Mně ne. KONEC SPOILERU! Navíc ten samotný závěr v nemocnici… na těchto momentech je poznat, proč se filmům, které mají více dílů (bondovky, tahle série) říká v angličtině "franchise" - je to prostě značka, produkt a ne film. A když se produkt líbí, je jedno jak, ale zařiďte, abychom mohli pokračovat v jeho výrobě! No nic, jak jsem už řekl, nebýt vidláků a závěru, možná bych šel na maximum. Takhle musím trochu snížit - 70 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Friday the 13th: A New Beginning" je netradičný diel tejto americkej horrorovej série. (Spoiler!!!) Netradičný tým, že pod starou brankárskou hokejovou maskou sa tento krát neskrýva Jason Voorhees, ale psychopatický vrah, ktorý sa za neho vydáva. To sa však divák dozvie až v závere filmu. V tejto piatej časti sa opäť objavuje aj Tommy Jarvis, ktorý v predchádzajúcom diely ešte len ako malý chlapec vyšiel zo súboja s nemŕtvym zabijakom Jasonom víťazne. Prešiel nejaký ten rok a z Tommyho sa stal dospelý muž, ktorý však nedokáže zabudnúť na traumu, čo prežil. Znova musí čeliť hrôze, ktorá mu zničila detstvo. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vidím, že skalní fanoušky série tenhle díl docela rozdělil. Pro mě je, ale pětka určitě o něco lepší než nudná a děsně nezáživná čtyřka. Ano tuším co většinu lidí sere. Myslím si, že nemusím psát ani SPOILER když uvedu, že tu nezabíjí Jason a nutno uznat, že podle nejrůznějších detailů si toho pozorný divák všimne dřív než na konci filmu, ale mě to zase tolik nevadí. Představitel Tommyho je tu správně psychopatickej a ty vraždy by mohl klidně spáchat sám rozhodně se mi však tenhle Tommy líbil ze všech tří dílů kde se jeho postava objevila nejvíc. Bodycount je víc než solidní navíc pár vražd je opět celkem vtipných (hlavně smrt na hajzlu) Atmosféra je sice definitivně fuč, ale jak už jsem napsal oproti nijaký čtyřce je tohle standartní průměr.55% ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Jason má koule, dokonce i jeho máma měla koule. Ale nějaký magor v masce vydávající se za Jasona nemá ani ptáka. Naprosto dementní, naprosto zbytečné pokračování. Tempo je pomalé, vraždy nudí. A nezachrání to ani Melanie Kinnaman s motorovou pilou. Tak tohle je teda opravdu Nový začátek... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Táto časť vynikajúco balancuje na hrane horor/komédia. Tvorcovia sa s divákom pekne pohrali, nadviazali na koniec predchádzajúcej časti a vyšli z neho celkom prefíkane, aby sa k nemu mohli v závere vrátiť. Po hroznej štvorke ma tento diel milo prekvapil. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nepovedený díl, kterému zcela chybí atmosféra. Navíc zde ani nevraždí Jason, ale nějaký Roy, který zvládne 17, což je opravdu hodně, takže vraždy jsou úplně bez nápadu. Jason zvládne jen dva, ale je to ve snu, takže nevím jestli se to počítá. A jeden tlustý pitomec si o smrt prakticky řekne sám. Takže to máme celkem 20 obětí. Tommy je navíc pěkně zvláštní hlavní postavou. Jediné plus vidím, v tom že se kolem náhodou potloukaly 3 holky, které studem rozhodně netrpěly. 40% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Co asi čeká divák od dlouhé řady pátků 13.? Vyvražďovačku, jinak nejspíše nic. Vražděního je opravdu dosti, jenže vše je jaksi tuctové. Když už chybí gore, jeden by myslel, že tvůrci předvedou alespoň zajímavé vraždy. Jenže magor s mačetou s ní jen mává, občas se chopí sekery či jiného bodnořezného nástroje a bez kouska fantazie setne či probodne další oběť. S blížícím se závěrem dochází k proměně ve vydařenou komedii, kdy je vskutku velmi těžké ubránit se trvalému záchvatu smíchu. Při výkřicích údivu (zjm. v závěru u auta s podříznutým policistou) jsem si nechtěně vzpomněl na výbornou parodii Rocky Horror Picture Show. Jedna hvězda za trojí prsa (+ 1x miss mokré tričko) druhá za song His Eyes od Pseudo Echo (připomněli mi Ultravox). Toť vše... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak od čtvrtého dílu se mohlo zdát, že tato série konečně jde trochu kupředu, jenomže se tento vzestup opět zastavil hned u pátého pokračování, které je totální fiasko. Nenabízí totiž nic, co by stálo za zmínku. Vraždy jsou neskutečně nudné a opakující se. Kladný hrdina svým chováním vůbec sympatický není a příběh jakoby byl sesmolen za deštivého večera... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V princípe nemám problém s tým, že s výnimkou vízií a flashbackov tu nie je Jason (to spoiler nie je, je to jasné už z toho, ako sú rámcované scény), pravdou ale je, že kvôli tomu tu pravdaže chýba mystika okolo Jasona a kempu pri Crystal Lake, čo je riadne mínus na atmosfére. Kľúčovým problémom je, že scenár je taký odfláknutý a postavy také debilné, že je to ešte otravnejšie než v trojke. Vraždy, sex i debilita postáv je tu úplne úmyselne hnaná až na úroveň "too much of a good thing". Okrem toho je tu Tommy Jarvis úplne zbytočný (a riadne dementne zahraný) a s výnimkou úplného záveru film nijako nenadväzuje na koniec štvorky. PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

Reklama

Reklama