Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová v televizní komedii o manželství a nevěře. Zneklidňující ironická komedie ze života manželského, v níž se setkávají dva přátelé z dob studií – zdánlivě spokojeně ženatý Jindřich a věčný stárnoucí donchuán Pavel. Po devíti letech šťastného manželství se pro Jindřicha a Magdu stane odjezd dětí na hory příležitostí podívat se na svůj vztah novýma očima. Šikovně nastražená situace Jindřichova dávného přítele je přinutí konfrontovat proklamované názory s realitou všedních dní. Konverzační komedie z roku 1981 z pera Jiřího Justa a v režii Václava Hudečka stojí na hereckých výkonech Ivy Janžurové, Františka Němce a Jiřího Bartošky. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pod vnější průměrností se skrývá poezie všedního dne i předlistopadová každodennost v organickém celku podrženém velmi dobrou režií a výborným hereckým obsazením. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jak si okořenit, nebo možná i překořenit manželství? Nevinná hra na manželskou nevěru, která má rozjasnit šedost manželských dnů. Výborní herci v průměrné televizní komedii. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se vám v devítiletém manželství Ivy Janžurové a Františka Němce, jež lze považovat za nekonfliktní, namane čtrnáct dnů bez dětí, je třeba nenápadně vyzkoušet morální manželský postoj a loajalitu. A roli náležitého svůdníka na dobu neurčitou zastane Jiří Bartoška. A zatěžkávací situace je na světě. Vesele i vážněji se divák pohybuje bytem manželů, bytem, kde se pořádá socialistický mejdan i ateliérem, který je bohémským hnízdem. Jiří Just má na svém kontě poměrně širokou a pozoruhodnou škálu scenáristických prací, k těm nejslavnějším se jednoznačně řadí divácky mimořádně oblíbená pohádka "S čerty nejsou žerty". A ačkoliv tenhle televizní počin se dá směle označit za méně provařený, jeho tvůrčí konverzační vzorec zabaví, i když diváka překvapí, jak je skoupý na přísun gagů. Komediálně mírně naladěný je jen Němec, Janžurová je nezvykle umírněná ve svém projevu a Bartoškovo "donchuánské" charisma plní účel. Dá se opodstatněně namítnout, že ve své podstatě filmu chybí typické lidové srandičky, prostě jen a pouze na bohapusté legraci to není založeno a neopírá se to o ni, je i přítomno koketování s psychologickými prvky, nicméně, ukázkový model manželství za socialismu, který je z dnešního pohledu úplně archaický, je (pří)nosný námět, co se dá analyzovat s dobrou hereckou sestavou bez větších problémů i dnes. 7/10 ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Němec má obrovskej komediální talent (viz hlavně Jak dostat tatínka do polepšovny), škoda že není více využíván. Zde je to lehce vynahrazeno, ačkoli více než o komedii jde o drama. 65% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Herci hráli skvěle,děj byl celkem průměrný. Dva spolužáci, jeden 9 let ženatý se dvěma syny, druhý stále svobodný, který se otočí za každou sukní. A děti odjely na dva týdny zimních prázdnin. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Klasická otázka, zda je před čtyřicítkou spokojený muž s manželkou a dvěma dětmi, nebo svobodný mládenec, užívající si večírků a kratších známostí. Nakonec je asi třeba do chomoutu. Průměrná utahaná komedie bez vtipu, ovšem s výborným obsazením. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Co se stane s rodinným štěstím, když děti odjedou na hory? Komedie plná vtipných scének, dramatických výstupů a zvratů. 35% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní konverzačka, jakých se natočilo v té době mraky. Nebýt výtečného obsazení v čele s příjemným Němcem, bylo by to podprůměrné, protože je to příliš dlouhé na to, aby divák udržel pozornost. Chybí silnější dějová linka, více vtipných scén, především Bartoškovy scény jsou hodně pomalé a nenápadné. Ale budiž, pobavil jsem se docela slušně. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Hlavně neudělejte stejnou chybu jako já a nenechte se zmást tím přídomkem komedie. Ve skutečnosti se jedná o jeden z nejdepresivnějších filmů o manželském soužití, jaký jsem kdy viděla. Kam se hrabe Nouzový východ. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Všechny manželství z nouze vydrží. Ti, co se brali z šílené lásky, jsou už dneska rozvedení..." Tahle komedie měla na víc, ale druhá půlka filmu už byla protknuta víceméně nudnými dialogy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bez hlavních hereckých es bych jednu hvězdu ubral. Film je totiž klasickým manželským rádoby dramatem, kdy si manželé po řadě let pokládají stále tytéž otázky. Jsou skutečně šťastní? Neměli by se jinde a s jiným/jinou lépe? Je jasné, a to jsem nebyl ženatý ani minutu, že po bůhví kolika letech nemohou do sebe být páry zamilované tak jako na začátku, ačkoli i tací se údajně najdou. Důležité ale je dojít ke stejnému výsledku, že to pořád ještě jde a že to mohlo být i horší. A někdy pomáhá i rozhlédnout se okolo. Právě Pavel tak trochu záměrně naruší Magdě klid, když ji přinutí přemýšlet, zda by ji manžel mohl být nevěrný. Takovéto zkoušky vedou obvykle do pekla. Manželka sama se navíc v závěru dostane do klinče, ale jen proto, že si toho její manžel nevšimne, spočívá veškerá vina na ní. Klasika. Ženy prostě umí být lstivější a muži jim to musí trpět. A hlavně chtějí vždy to, co nemohou mít. Když mají klid a spořádané manželství, vadí jim nuda, když je to naopak, oplývají depresemi z přílišného stresu. Závěrem dodám, že Iva Janžurová si stěžuje na totéž, co jí vadilo i v komedii „Já to tedy beru, šéfe...!“. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Má to slibný nástup, tedy po patnácti minutách, ale pak přicházejí pasáže kdy si scénárista hraje na psychologa a začíná rozebírání tamtoho i onoho. Takže dávám dvacet, protože ani páni herci se nepředřeli. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Tak je to tedy spise podprumerny pocin, nicméně již ponekolikate za sebou jsem v posledni době uzřel Ivu v roli femme fatal a nutno podotknouti, ze ji to dosti sekne, pěkná děvčica. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie o dvou vztazích, která však není tak zábavná, jak by mohla, spíše stojí za zamyšlení. Hodnocení: 55 % ()

Reklama

Reklama