Reklama

Reklama

Chicagský policajt Nico Toscani (Steven Seagal) je na stopě něčeho velkého. Podezřelí, zadržení při policejním protidrogovém zátahu, jsou propuštěni a Nico sám musí odevzdat policejní odznak. Možná, že ho postavili mimo službu – v akci mu ale zabránit nemohou. Pro Stevena Seagala je Nico senzačním filmovým debutem, který ho katapultoval přímo mezi největší akční hvězdy a vyslal ho po stopách bývalých agentů CIA, kteří pašují drogy... a plánují politický atentát. Jak se Nico a jeho partnerka Jax (Pam Grier) blíží k psychopatickému gangsterskému bossovi (Henry Silva), rozpoutává režisér Andrew Davis (Uprchlík) nad celým Chicagem doslova akční smršť... (Magic Box)

(více)

Recenze (268)

tron 

všechny recenze uživatele

"Vy si myslíte, že ste nad zákonom. Ale nado mnou nie ste." Úplný začiatok ostrých seagaloviek. Je sranda, že Seagala mnohí pokladajú za akčnú hviezdu 80-tych rokov, lebo v skutočnosti debutoval až tesne pred ich koncom. Nico zároveň predstavuje Seagalove prvé, a riadne drsné stretnutie s režisérom Davisom, s ktorým neskôr spráskali kultový trhák Prepadnutie v Pacifiku. Nico je stará škola so siláckymi dialógmi a neopozeranými, surovými, intenzívnymi akčnými scénami. Vysoké hodnotenie 4* udeľujem predovšetkým za to, že vtedy to bolo pre Seagala po prvý raz a tak to podľa mňa treba symbolicky odlíšiť od jeho neskorších snímok, z nich mnohé sa ponášajú jedna na druhú ako (hnilé) vajce (hnilému) vajcu. Treba ale dodať, že 4* si to s prižmúrenými očami fakt zaslúži, pretože akčných scén je veľa a sú skutočne vynikajúce. Dokonca tu Seagal beží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takovej nástup na "akční plac" neměli ani daleko známější akční kolegové /Arnold se motal v nesmyslech a Sly točil porno/. Za to Steven hned na začátku ukázal jak jít na věc, hezky tvrdě a bez okolků . Film díky bojovým kouskům z Aikida, a originality pohybu mistra Seagala přinesl svěží závan na pole akčních filmů. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nový filmový fenomén - Steven Seagal. Trochu zamyšlení neuškodí. Co je na tomto "herci" tak pozoruhodného? Proč ve všech filmech bezpochyby zastiňuje své zbývající kolegy? Myslím si, že je to způsobeno nebývalou upřímností jeho herectví a snad i civilního života. Jeho postavy samozřejmě nejsou jediné, které vždy přesně vědí koho, jak a proč odprásknout, ale přece jenom v jejich představitelích většinou zbyla troška herectví, aby jim přidali něco té obyčejné tuctovitosti a průměru, který je odsouvá z diváckého zájmu. To u Seagala to vypadá, jako by se bral, a asi se i tak bere, úplně vážně, jako by se považoval za novou naději lidstva, za nového supermana. A proto se nám líbí, jak Steven neuvěřitelně naturalisticky masakruje desítky neřádů, láme ruce i vazy jako stébla trávy, a dokonce i když se pustí do svého moralizování a osvětluje nám všechny možné světonázorové otázky. Seagal se totiž stylizuje(anebo jím dokonce je) do postavy knížete Myškina, u něhož je nebetyčná upřímnost tentokráte snad ještě přebita absolutní naivitou. My obyčejní, zkažení diváci tu proto podvědomě cítíme něco vyššího, ale jsme na hony vzdáleni tomu, abychom se Seagalovy neskutečné hloubky jednou dobrali bezezbytku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na tohle se jeste dalo divat a oproti Seagalovym pozdejsim filmu to je skvost. Seagal tu jeste neni tlustej jako prase a ma to jakysi dej. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Do akčního žánru vstoupil nepřímý potomek Moriheie Uešiby a představil nám harmonicky cirkulační pohyby, které se slučují v nejlepší bojové umění, co se efektu a zároveň hospodaření s energií týče. Seagal dohromady ve všech soubojích ve filmu (a že jich není málo) vypotil cca 3,5 kalorií. Všechnu namáhavou práci za něj odvedli protivníci. Navíc mu sekunduje poměrně zdatně Henry Silva s charizmatickým hlasem Jana Přeučila a mladá Sharon Stone. Příběh není nikterak složitý, spíše odpovídá nárokům akčního snímku, ale nabízí přesně to, co chce divák vidět: výborné souboje, přestřelky, i vtipné momenty (Buldok má ještě dnes z žaludku lívanec). Veliké osvěžení action movies v rámci osobních soubojů! 70% /Koordinátor kaskadérských scén: Mickey Gilbert/ Aikidó technika, která mě zaujala: Nico někde uprostřed filmu zavede asi čtyři soupeře do malého obchůdku. Vzápětí se strhne bitka a Nico se útoku dvou prvních soupeřů zbaví dvěma výtečně provedenými technikami - nejprve ultrarychlým rotačním hodem (kaitennage) a posléze následuje parádní hod výkrutem zápěstí (kotegaeši). 19 miliónů dolarů(výdělek v USA) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Toscani má víc trestně stíhanejch příbuznejch než jakýkoli jiný policajt v Chicagu." A taky porušuje zákony. A bije sprostý podezřelý. A nemá rád CIA za to, že svý operace financuje prodejem drog. Za to všechno je mi sympatickej. Ovšem nejsympatičtější je mi tím, jak razantně nechal vstoupit aikido do světa filmu. Nico je zkrátka béčkově nesmrtelnej jako správnej následovník japonský verze Udo Ješity. Bavil mě on, krutopřísnej záporák Zagon se svým komandem a vlastně celej ten svět zlomenejch kostí, vykloubenejch končetin a přeraženejch nosů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

První a zároveň jeden z úpně nejlepších filmů Stevena Seagala, samozřejmě, že je tady opět strašnej moralista a nedejbože aby se něco stalo čongovi, ale jinak je film celkem originální a zajímavej a co víc, Seagal je tady ještě fakt dobrej a bitkaří seč mu síly stačí a to se cení ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Ještě mladý a hubený ve svém prvním filmu, dal Steven Seagal vzniknout jedné z akčních legend mezi bojovými filmy, ale i začátek posměchů jeho B-čkových filmů. Jeden z těch lepších Seagalových filmů, kde na sebe akce nenechává dlouho čekat. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný akčňák zajímavý jen tím, že jde o Seagalův debut. Seagal s Davisem (a třemi scenáristy) film narýsovali podle předchozího Davisova kousku, Zákona mlčení s Chuckem Norrisem - v hlavní roli schopný kopáč-neúplatný polda, jako záporák Silva a pozadí tvoří Chicago, přičemž opět dojde i na skok na střechu jednokolejky. Seagal vyzařuje to správné sebevědomí, vypadá dobře a padouchy mlátí efektně, byť na můj vkus jsou rvačky dost krátké a žádná památná. Sharon Stone tu jen statuje a Rooker jen něco vykřikne ve scéně v baru. O pět let později si Seagal s Davisem spolupráci zopakovali u Přepadení v Pacifiku a to byla jiná palba. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„To bejvávaly se Stevenem časy / ráno se vlezl do trenek / padouchů zvládl dvacet, někdy stovku / a přepral by i Eiffelovku / údy všech grázlů - ze sirek…“ Teď jsem se konečně dovtípil. On u toho aikida vydával mnohem méně energie, než byl jeho kalorický příjem a proto vše dopadlo tak, jak dopadlo.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Seagal to rozbalil viac než sľubne, veľmi zábavne, drsne a priamočiaro. Znaky nasledujúcich typických seagaloviek sú jasné už v jeho prvom filme. Klasická zápletka, skvelá akcia, hlášky na vysokej úrovni. Čo viac si priať. Davis si aj s viditeľne slabým rozpočtom poradil zručne a doprial mi zaručenú porciu zábavy. 75%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo ostatní akční hrdinovia mali v počiatkoch svojej kariéry problémy, buď točili úplné nezmysly, alebo stvárňovali len vedľajšie úlohy v priemerných filmoch, Steven Seagal do sveta filmu nastúpil hneď, ako sa patrí a tak predstavil plnohodnotný akčný film a prakticky nový typ akčného hrdiny, ktorý spĺňal takmer všetky vlastnosti, ktoré si udržoval aj počas nasledujúcej kariéry. Ale predsa len zo všetkých jeho klasík sa podľa mňa jedná o jeho najslabší film, keďže vlastne všetky hlavné zložky za jeho nasledujúcim štandardom trochu zaostávajú. Úvodnú fázu mám veľmi rád, Seagal sa tu prezentuje, ako majster aikida, vojak v službách CIA počas vojny vo Vietname a následne ako nekompromisný policajt, ale inak mi tá hlavná zápletka až tak dobre nesadla, dej je síce prepracovanejší, než je u neho obvyklé, ale filmu to skôr škodí, jednoznačne uprednostňujem tie priamočiarejšie akčné zápletky, aké mal v nasledujúcich filmoch. Stále je to výborná žánrová zábava, ale už sa tu nájde aj pár slabších miest, napríklad tá rodinná línia, alebo scény z kostola, toto ma nebavilo. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, Steven Seagal je samozrejme perfektný, aj keď ako policajt sa tu občas zbytočne miešal do vecí, do ktorých nemal, ale inak sú vedľajšie postavy dosť priemerné, hlavne jeho partnerka Pam Grier a Sharon Stone ako jeho manželka ma zase nebavila vôbec. Henry Silva síce nie je zlý záporák, s takouto postavou má len predsa bohaté skúsenosti, ale chémia medzi ním a Seagalom nie je dostatočná, aj keď sa v priebehu filmu niekoľkokrát stretnú a tak som sa ani nemal potrebu tešiť na ich finálny stret. Čo sa týka akcie, tak na Seagalove pomery tej doby je to rozhodne podpriemer, chcelo by to hlavne nejakú dlhú a výraznú akčnú sekvenciu vyššej kvality, ako ponúkli nasledujúce filmy, ale inak samo o sebe a dokonca na debut je stále výborná. Aikido je tu prezentované tak, ako si zaslúži, takže sa tu nájde niekoľko výborne zvládnutých súbojov, ktoré už teraz obsahujú aj zlomeniny, k tomu pár slušných prestreliek a naháňačiek, ale chcelo by to údernejšie finále, toto bolo až príliš krátke. A najviac sa mi páči súboj v obchode, ktorý má najlepšiu choreografiu, takže na tie chvaty je tu radosť pozerať, úvod v telocvični alebo aj pešia naháňačka. A režijne je to len žánrový priemer, po tejto stránke film dosť pripomína nedávny Zákon mlčania s Chuckom Norrisom, dokonca aj prostredím, Andrew Davis v nasledujúcich rokoch predviedol aj lepšiu prácu. Takže celkovo uprednostňujem iné Seagalove klasiky, ktoré som aj videl skoršie, práve jeho prvý Nico-viac než zákon mi dlhé roky unikal, ale aj tak je to stále výborný akčný film, ktorý som už videl mnohokrát a na debut si to zaslúži mimoriadnu pochvalu. 85% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Na Seagalovi jsem vyrůstala, takže nic proti filmům, kde akorát dává "zlejm chlapům"na budku a příběh stojí za houby,nemám. Ale tenhle Nico mě nanejvýš zklamal, nic moc se tam celou dobu nedělo, pořádně jsme se v tom s přítelem ani nevyznali a dopadlo to tak, že jsem usnula, což se mi stává zřídkakdy.Souhlasím s tím, že Sharon Stone přehrává-akorát ne v tom,že by snad přehrávala Seagala,spíš si myslím,že hraje naprosto uměle a nevěřila jsem jí absolutně nic.Ztráta času. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Sympatický akční snímek, který v podstatě uzavírá zlatou éru osmdesátých let, ve kterých jsme mohli vidět stříbrné colty, naleštěné cadillacy a spoustu šílených dobových účesů. Nico je ovšem přece jen tak trochu odlišný. Je znát, že se částečně natáčelo i v Hong Kongu. Není to úplně ta čistá a nablýskaná "Amerika" a je to jedině dobře. Stejně tak neokoukaný Seagal byl něco naprosto nového. Jeho zásady a hrdost byla sympatická (nikoli však už po dvacáté) a jeho bojové umění naprosto strhující a především opravdové. Zabroušení do válečného konfliktu ve Vietnamu a celkové problematiky v militantních kruzích je podáno jednoduše a přehledně. Bohužel je však Nico až příliš jednoznačný, plochý a černobílý. Své kouzlo však dozajista má. Otázka je, jestli ho máme chuť hledat. ()

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama