Reklama

Reklama

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek cyklistiky všeobecně,mě tohle spíše zklamalo.Nevím proč,ale já tam ty emoce nedostal z filmu ani náhodou.J.L.Miller bude lepší v Trainspottingu,než v tomhle.Vcelku nuda,příšerný závěr,kdy ani nebylo vidět poslední kolo toho rekordu,to už bylo na pováženou,kdy je to ještě místama divně kamerováno.Silný příběh by byl,kdyby se uměl lépe natočit a nejhorší je,že u mě vyprchal hned po vypnutí. ()

 

všechny recenze uživatele

Film jsem objevila náhodou na čsfd. Kdybych si předem nepřečetla, že to bylo podle skutečné události, označila bych to za průměrný slaďák, sledovat to s vědomím, že něco takového se skutečně stalo, pro mne byl úplně jiný zážitek, třeba podpora manželky byla opravdu nečekaná. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh skotského cyklisty Graema Obreeho, který se díky vůli a vytrvalosti dostal až na úplný sportovní vrchol, a to i přes značnou nepřízeň vysoce postavených činitelů mezinárodní cyklistické unie. Obree byl svéráznou postavou cyklistické historie a sportu vůbec. Na výsluní se dostal jako ryzí amatér, odmítal vymoženosti, které se nabízely a své první vítězné kolo si sestavil sám z kovového šrotu a součástek ze staré pračky. Hezký film o touze něco dokázat a taky o lidské škodolibosti a snaze škodit. Bohužel, z nějakého důvodu ve mne nezanechal hlubší stopy. 60%. ()

Fun_Thomas 

všechny recenze uživatele

Za mě tedy docela zklamání, kam se hrabe na takové "Kolo Ghislaina Lamberta ". Film vůbec nemá šťávu a hlavní hrdina vypadá někdy dost směšně (včetně jeho závodního speciálu)... ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Dráma z reálneho života v dobrom prevedení. Uveriteľné stvárnenie charakterov. Slabšia prezentácia a duševné postihnutie len okrajovo naznačené na drastický dopad Obreeho psychického stavu. Opäť kde je možné natankovať trochu odhodlania a bojovnosti (samozrejme sám so sebou). ()

lvi_psouk 

všechny recenze uživatele

Graem byl srdcař, člověk zapálenej do cyklistiky tak, že mu nic nemohlo bránit v cestě uskutečnit svůj sen. A toto je krásná připomínka tehdejších dní... ()

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Příběhově mě tento film nějak zvlášť nenadchl. Prostě u hlavního hrdiny trocha vnitřních běsů, trocha tréninků, trocha závodů .... nic moc chvění a napětí, které mě obejme při (pro mě) zajímavějších a lepších filmech. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Překvapivě poutavé vyprávění skutečného příběhu o cyklistovi, který se nevzdává. Filmů o sportu, které by byly záživné, není mnoho. ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

Hned z několika důvodů musím filmu udělit celých pět hvězdiček. Za prvé, přezdívka hlavního herce, The Flying Scotsman, je totožná s mým oblíbeným skotským profesionálním šipkařem Gary Andersonem. Za druhé, po dlouhé době jsem viděl na obrazovce herce Billyho Boyda, tedy jednoho z hobitů z legendární ságy o Středozemi. Za třetí, až neuvěřitelný se zdá být příběh o tomto cyklistovi, který celý život bojuje nejen s cyklistickými funkcionáři, ale i sám se sebou. Film je hlavně svědectvím o neskonalé touze pokořit limity a dojít až k samotným hranicím sportovního výkonu. ()

Kacaba4 

všechny recenze uživatele

komorní obsazení i výprava, téma z oblasti špičkového sportu, které mně v podstatě moc nezajímá, ale pěkně se na to dívalo, hlavní postava je mi relativně dost nesympatická svým - podle mně - přílišným individualismem ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Pěkné zpracování skutečného příběhu. Je to téměř ze současnosti a pamatuju to on-line. Člověk nevěděl o tom, jak ho dusila cyklistická federace, A už vůbec ne o jeho psychických potížích. Příběh je to úžasný, k dokonalosti chybí - podle mne - lepší scénář a s tím související propracování cyklistických scén. Včetně toho, že - jinak výborný - Jonny Lee Miller nemá zrovna cyklistickou postavu. ()

Reklama

Reklama