Reklama

Reklama

Létající Skot

  • Velká Británie The Flying Scotsman (více)

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Ach D.Mackinnone. Dostat do rukou tak úžasný námět. Dostat do rukou šanci zfilmovat splněný "reálný" sen v tak vzrušujícím prostředí, jako je cyklistika a takhle se nechat "urvat" pomyslným pelotonem. Kde je detailní trénink a příprava hlavního hrdiny? Kde je vypíchnutí Graemova vztahu k cyklistice? Kde je kvalitní kamera a stříh, který by udělal z dráhařského šampionátu něco výjimečného, což bezesporu MS je? Celé to působí jako marná snaha ztvárnit něco ojedinělého a unikátního, kterou dostihl defekt v podobě prasklé galusky. *** za nápad a J.Lee.Millera, který zahrál skvěle. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné komorní, biografické drama ze sportovního protředí. Příběh, který ukazuje, že i sportovci v tzv. "malých sportech", komerčně nezajímavých si zaslouží naše uznání i přesto, že neplní přední strany bulvárních plátků a nevydělávají miliony měsíčně. Snímek, který ukazuje skutečnou cestu Graema Obreeho na vrhol ve "svém" sportu, dvojnásobnému titulu mistra světa a že ta cesta byla trnitá. Příběh, který se tentokrát netýká vzájemné rivality dvou sportovců(byl jsem mile překvapen vzájemnou úctou soupeřů k sobě samým), nýbrž hazením klacků pod nohy sportovcům od Mezinárodní cyklistické federace(zákazy, náhlé změny pravidel, diskvalifikace). Prostě nádherný malý snímek pojednávající o sportovci, který nejen, že překonal spoustu rekordů, ale i sám sebe(psychickou poruchu) a to pouze díky své vůli a pár svým nejbližším. Zručně natočené, solidně zahrané, především bych za sebe vyzdvihl výkon mé oblíbenkyně Laury Fraser(proč mám v poslední době pocit, že evropské herečky svým přirozeným pojetím své zámořské kolegyně válcují) v roli oddané Obreeho manželky. A navíc po Statečném srdci, druhý snímek ze kterého sálá skotský patriotizmus "Pokud mě chcete vidět šíleného, tak mě ještě jednou nazvěte Angličanem":).. 75% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Opět můj šálek kávy :o) Boj člověka s limity a vlastními ambicemi, navíc podložený reálnou historií, to jsem si opravdu opět užil. Postavit speciál s domácích "komponentů" včetně ložiska z pračky :o) a na tomhle kole lámat letité světově rekordy, to byla fakt celkem jízda. Boj s osobním démonem a klacky pod nohy, ze strany cyklistické federace, nic z toho ho nepoložilo a svůj cíl dotáhnul až ke hvězdám! Silný a neuvěřitelný příběh. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)

Reklama

Reklama