Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Diskuze

cicolably

cicolably (hodnocení, recenze)

ano je to celkovo konina , ale super film , naražky na system, perfekné hlašky , dvojzmysli , no a herci a speváci , ešte aj tie deti boli ako profíci, plus kočky zo Zlatej brány ked som zbadal , heh , nostalgia

všetko to boli páni herci a herečki , aj páni speváci a speváčky

ked sa pozriem na terajšiu kinematografiu ,filmy, či seriály tak to je z 95% des a bes , umele skoro retardovane dialogy, toporný herci , o hraný a improvizacii sa im može zdať, čo im nepovedia neurobia samy, asi ako to povedal Zdenek Izer vo svojom vtipe "stoj ko..t drevený"

dawsoo

dawsoo (hodnocení, recenze)

...bez Podskalskýho by si slavní S&S ani neuprdli, těžká nostalgie a pro mě dlouhodobě top1 CZ, bez jakýkoliv diskuse,viděl jsem to poprvý jako malej kluk někdy v 83roce a už tehdy to byl pro mě zážitek, hlášky i dialogy znám nazpaměť a je to asi poslední záležitost kde byli opravdu skoro všichni a ještě živí.... výprava i obsazení bylo excelentní.

charles3

charles3 (hodnocení, recenze)

ESAva

Ptákovině? Trhák je kultovní sofistikovaná parodie na budovatelské a normalizační filmy, bez níž by filmografie pánů Smoljaka a Svěráka rozhodně nebyla kompletní. A Matuška mohl dopadnout i tak, že by jeho poslední filmovou rolí byly Talíře nad Velkým Malíkovem. Moc nechybělo!

Saturny

Saturny (hodnocení, recenze)

Neví se náhodou proč to tenkrát Goťák odmítl? Díky za jakékoliv info

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

charles3

charles3 (hodnocení, recenze)

Ano, dodnes plně nedoceněný film. Spousta diváků širokého věkového spektra nějak nepobrala, že Trhák důmyslně a na svou dobu i docela odvážně ukazuje, jak a proč se u nás v 50. letech a potom znovu za normalizace točily blbé filmy. Naštěstí tento více či méně skrytý záměr nepobrali ani tehdejší schvalovatelé a film "prošel" do kin :-) K něčemu podobnému se potom odvážil až o 8 let později Vorel se sklepáckou parodií Na brigádě z Pražské pětky. Hodnotím plným počtem už jenom za tu přehlídku tehdejších hereckých a pěveckých hvězd, z nichž polovina dnes už nežije a třeba Schellinger nebo Lohniský si tam zahráli jedny ze svých posledních rolí. A taky za písně, z nichž dobrá polovina brzy zlidověla. Za dobrý nápad považuji i angažování více textařů, skladatelů a hudebních skupin než je v "normálních" muzikálech obvyklé.

vasosak

vasosak (hodnocení, recenze)

Nevíte prosím někdo, kde je možné sehnat oficiální soundtrack k tomuto filmu? Údajně byl vydán někdy po roce 2000.

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

U mě jasných 5* - Jestli tě vyberou, ty zkusíš :-)  Kukura je tam boží - ještě, že to Karel nevzal. A ty scény z návsi se sledujícím Abrhámem (celý v bílém přijel rozstřelovat hnůj) - no co dodat. Nedoceněný film. 

hanul.s

hanul.s (hodnocení, recenze)

Pro mě asi nejhorší film, jaký jsem kdy viděla, který mi trvale paralyzoval mozek. Absolutně o ničem a bez děje. Jediné, co za něco stojí, jsou písničky, z nichž stejně víc jak polovina má absolutně příšerný text. Trhák je moje noční můra! 

na příspěvěk reagoval Hraboshka

Uživatel eLeR smazal svůj příspěvek.

ESAva

ESAva (hodnocení, recenze)

Jestlipak víte, aspoň vy starší, že roli Juraje Kukury měl hrát původně Gilbert Bécaud, aspoň se to tehdy v dobovém tisku objevilo. Ale nevím, jestli to neměl být taky jeden z vtípků pp Smoljaka-Svěráka. V každém případě je dobře, že to G.B. nevzal, to by si nezasloužil. Mrzí mě, že v této ptákovině se ve své poslední filmové roli objevil Waldemar Matuška.

na příspěvěk reagoval charles3

IvoP

IvoP (hodnocení, recenze)

Podíleli se i další autoři, např. Karel Vágner, ale také Petr Skoumal Směs písní "Muzikál na návsi" - jde prakticky o 2 skupiny navzájem zaměnitelných písní po stránce rytmu, že by skoro šlo obměňovat texty mezi písněmi, neboť se písně sobě podobají jak vejce vejci. Do jedné skupiny patří pomalejší písně v rytmu valčíku : My jsme holky krev a mlíko/Já jsem tady inkognito/Já bysch si rád zadudal a do druhé skupiny písně svižné My do peřin si nehajnem/Choď si hochu se svým benžem/Když dítě škrtne zápalkou. Ovšem píseň "Jednou já, jednou ty" do té druhé nezapadá (nepodobá se ani jedné), stejně tak sbor ově zpívená píseň (kde dominuje hlas Aleny Karešové). Ale píseň "My do peřin si nehajnem" tématicky navazuje na píseň "Naše pole, naše lidi", nebo'ť se tam příslušné verše opakují.

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

nudné ,nevím proč tento film je tak vysoce hodnocen.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Desiree: Vítězslav Hádl. Ovšem na písních se podílelo autorů daleko více ;)

Desiree

Desiree (hodnocení, recenze)

mohl by mi prosím někdo sdělit, kdo k tomuto extra kousku složil hudbu? díky moc.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

BradleyT

BradleyT (hodnocení, recenze)

Kdyz jsem videl v autobuse na videu, musel jsem se na to dokoukat a jeste ted me to nekdy strasi, neco tak strasnyho jsem v zivote jeste nevidel, kam se hrabou všechny horory.

Reklama

Reklama