Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Recenze (441)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Z filmu mám hodně rozporuplné pocity. Na jednu stranu obsahuje výborné dialogy, které vás zaručeně rozesmějí, na druhou stranu má spoustu hluchých míst, která nudí. Musím říct, že jsem se nudil většinu filmu. Muzikály pro mě nejsou a parodie taky ne. Jejich spojení je pro mě většinou neúnosné. Tady to nezachrání ani Smoljak se Svěrákem. Vlastně zachrání, díky nim se film udržím na dvou hvězdách, jinak by to hrozilo odpadem. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem to nemusel, ale tehdy jsem neměl šanci pochopit tu nadsázku. Jako dospělák a dnes už i svým způsobem pamětník žasnu, jakou diverzi se Svěrákovi se Smoljakem podařilo do Trháku propašovat. Tohle je jeden velkej výsměch socialistické filmové tvorbě. V zajímavostech se píše, že pan Svěrák ten film nerad. Asi mu to nevymluvím, ale podle mě si může opět gratulovat. Je to proklatě chytrý a vtipný. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Dokonalý pohled do zákulisí tvorby normalizačního blockbusteru!!! Vtipný scénář, herci co si své malé i velké role užívají a absolutně dokonalé hity ze 70tých let, jenž parodují tehdejší pop music- v nich Svěrák dokonale využil češtinu a vymačkal z ní maximum. Postě, počtvrté a naposled, dokonalé a jak vydím i nedoceněné. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch místy až trapných hudebních čísel (těch podařených bylo jen pár - doslova), tak by zbyla parádní komedie a z Trháku by byl další veleúspěšný zářez dvojice Svěrák & Smoljak. 6/10 ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Skládanka písniček, "legračních" situací a gagů, ve které se toulá jakýsi příběh, který vám ale do konce nebude vůbec jasný. To je Trhák se Zagorkou v hlavní roli. Kdo to neviděl, o nic nepřišel. ()

papushka 

všechny recenze uživatele

Ač se nejedná o úplně nejlepší smoljakovsko-svěrákovský kousek, má zcela bezkonkurenčně místo v mých nejoblíbenějších českých filmech. Stále je tu spousta "předcimrmanovského" humoru, na tehdejší dobu i dost satiry a parodie, skvělé až geniálně připitomělé písničky, co jen tak nedostanete z hlavy, švihlé postavy z (ne)tradiční české vesnice a, co bych chtěla nejvíc vyzdvihnout, je extrémně božská role košilového likvidátora Petra Čepka! Myslím, že je film neprávem podceňovaný. Vůbec to není debilní paskvil, i když se had nepřiplazil včas, berušky dělaly labutě, pan Lukeš šel na vlastní pohřeb a před hájovnou stál zaražený pilot. Měj brouka rád, i já ho mám! ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Tezko hodnotit jako celek. Film hodne spatny, spousta hluchych mist. Ani povedenych vtipnych momentu tu moc neni, i pres Divadlo Jary Cimrmana. Ale ta hudba je skvela s temi nejlepsimi predstaviteli tehdejsi doby krom Gotta. Cepek jiste cni nad ostatnimi 'ja ho zabiju / to jste mel udelat pred pohrbem', naopak Kukura neskutecne nudi. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

"Já jsem tady inkognito, neb kraviček je mi líto. Já se nijak nejmenuju. Já tady jen inseminuju.".....kašlu na umění. tohle je prostě sranda ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Skvělý hudební film s nezapomenutelnými texty písní a hláškami. Navíc kde jinde uvidíte tolik českých herců a zpěváků, i když tam většinou mají jen "štěknutí". ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu slabé a neustálé zpívánky jsou více než otravné. Jedna hvězda za Petra Čepka, který opět hraje sám sebe a jedna za Svěrákovo: "Kdy se budou točit dožínky?" Mimochodem, při této scéně prý Čepek vždy dostal strašný záchvat smíchu, a tak v samotném filmu se jakoby v depresi musí zabalit do sebe, aby nebylo vidět, jak se tlemí :-) ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Kravina na kvadrát! Debilní paskvil! Ale skvostný Svěrákův scénárista, Čepkův produkční a především Smoljakův režisér. Písničky z Trháku mám rád, jsou správně... trhlý. Jen ke konci film trochu ubere z tempa, ale i tak - klasika. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

perfektní film o filmu...:) Oscara by si za svůj výkon zasloužil Petr Čepek! KDE JSOU BERUŠKY?BERUŠKY ODJELY DO PRAHY.A CO DĚLAJ BERUŠKY V PRAZE? LABUTĚ....:o) ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Další komedie z dílny Svěráka a Smoljaka. Slovní humor odpovídající trošku Divadlu J. Cimrmana. Skvělé písničky a ještě lepší texty písniček....jen malinko horší než klasiky z výše uvedené dílny, proto "jen" 80% ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

buď 2* nebo 4* .. je fajn si z toho udělat takhle bžundu jenže horší že některé ty "filmové" části byli tak dlouho že jsem v nich trpěl ()

Reklama

Reklama