Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 3
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Recenze (441)

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Už od dětství si pamatuji, že ten film údajně není nic moc.. Cože?!? Už jen za dějovou linii s "producentem" Petrm Čepkem si nominuji na Oskara!! :):) A vůbec! Šílenství a super!! Je kouzelné, že tohle jim soudruzi, co to měli na starosti dovolili natočit!!! :) ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě nic moc, až na dvě skutečnosti: výborné písničky a světový Petr Čepek v roli neurotického produkčního! ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Trhák jak se patří, hlášek jako naseto, hity, co člověk pak celý den nevyžene z hlavy. Zvlášť Smyslníky - to je text jak víno. Z herců zejména pak cholerický Petr Čepek, jehož hlášky jsou z nejukrutnějších. "Jak je ten film blbej, tak je drahej." - "Já ho zabiju." "To jste měl udělat před pohřem." - "Kdy se budou točit dožínky?" "Co to je?" ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

"Jak je ten film blbej, tak je drahej", říkal Petr Čepek, naštěstí však pouze o filmu, který pomáhal natáčet! Všech 5* je tedy především za Petra Čepka a písničky! Některý sou fakt super, ale pan produkční je nejlepší!!! :-) Bohužel, dnes ani zřejmě nikdy, něco takového nikdo nenatočí! ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Já, milovník filmů Svěrák Smoljak jsem nevěřícně kroutil hlavou, jak něco takového mohli napsat. Herecky to bylo od nich sice dobré, ale zbytek strašný. Sice klasicky spousta herců z DJC, dokonce i příběh je z jedné hry DJC což jsem nevěděl a byl mile překvapen, ale tohle je hrůza. Ty písničky, ta nuda, která mě provázela celým filmem. Jedno velké zklamání, které nedoporučuji žádnému obdivovateli Svěráka a Smoljaka. Slabých 40%. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Jestli takhle vypadá špatný scénář z pera Zdeňka Svěráka, pak si naše kinematografie může gratulovat. Je zde cítit zřetelně snaha o pokračování jáchymovsko-marečkovského stylu psaní. Ten sice při pokusu o crazy komedii z filmařského prostředí, není tak akurátní jak by se dalo čekat, nicméně mnohé nápady dotahuje režisér Podskalský. Také je zajímavé sledovat herce, kteří chvilku hrají sami sebe a následně i postavu v natáčené filmu. Vlastně i autorská dvojice Svěrák-Smoljak hraje svoje party ze života. Nesmrtelný pak film dělá především hudba. Texty některých písní už z lidověly. Vždyť mnozí, kteří si notují "Nech brouka žít..." už ani tento film neznají. A to samo o sobě svědčí o výborné práci všech zúčastněných. ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Ať se pan "deformovaný" Troška podívá jak se dělá úspěšná lidová divácká komedie .......... Kombinace muzikálu a komedie = prvotina z dílny S+S ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

TRHÁK v modrých číslech? Styďte se! Tolik fórů, figur a potenciálních dobových hitovek decentně zabalených do něžně jízlivé parodičnosti, to se přece jen tak nevidí. Nikdy nevím, jestli se mi víc líbí Čepek v roli prchlivého produkčního nebo šílený pilot Jiřího Korna, ovšem zcela nezapomenutelná je scéna ze střihání pohřbu pana Lukeše a následné "elegantní" řešení - podívejte se, jak je bratr nebožtíkovi podobný! Dokonce i napadá na levou nohu jako on! To je zvláštní... :) 90 % a od stovky to dělí jen pár zbytečně vložených čísel postrádajících vazbu na hlavní příběh (Tučný, Zagorová s prodlužkou k mikrofonu). ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů tuzemské komediální kinematografie, ostatně jako většina filmů z této doby, na nichž se námětem podíleli Smoljak se Svěrákem. Nabité hláškami doslova od první věty po poslední, výborné herecké výkony a příběh taky není špatný. Samozřejmě, ne každému musí nutně sednout hudební vložky, ale jak chcete udělat parodii na natáčení muzikálu bez písniček? Textaři naštěstí zřejmě úmyslně napsali texty tak stupidní, že když posloucháte i jejich obsah, tak se nakonec zasmějete i při nich (už jen třeba při geniálním rýmu "vždyť naše ves, tady je les"). 9/10 ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Podle mne je tento film zde dost nedoceněný. Komedie a parodie v jednom, i když nakonec bohužel myšlená Podskalským docela vážně. Bonusem jsou ovšem metafilmové úlety jako Čepkův tutlaný smích u "dožínek" (i Radka Fidlerová má v této scéně evidentně problém se nesmát). Ale všiml si vůbec někdo toho gagu (možná nechtěného), jak se po Kukurově otázce ("Není to blbý, říct, že nemám v hlavě nic?") spolu se Smoljakem rezignovaně a synchronizovaně skloní i kamera? :-) Nebo jak Smoljak, chvilku před Kukurovým dotazem na jeho střízlivost, vystupuje z evidentně stojícího auta? :-) ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Jako dobrý,ale na mě moc Zagorovský.Víc než Smoljako-Svěrákovský.Vyškrtnout tu hudební složku,máme v pokladnici další komediální triumf. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem ten film viděl po tolika letech a věděl jsem, že moje naivita z toho, jak je ten snímek úžasný půjde do háje, protože prostě nemám rád Zagorku. Sááákra, jak jsem se jen spletl. Nejen že jsem se u toho filmu bavil tak jako nikdy dříve, ale navíc je to jediný film, kde nemám chuť scény se Zagorovou přetáčet. Čím je film našlapaný: Známými herci a muzikanty, skvělým soundtrackem, úžasnými vtipy a pointami ze všech úhlů pohledu. Rád bych řekl, že by nezaškodila dvojka, ale když vezmu v potaz, jak pokusy o pokračování končí, tak ne.. Zprznili Sněženky a machry. Trhák ne ! Tento film je určen pro: milovníky Cimrmana, milovníky českých zpěváků, milovníky muzikálů a jistě i spousty dalších. 5* ()

Blenny 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně největší bizár dua SS. Po včerejším repete musím změnit ze dvou na plných pět. Asi se k tomu musí člověk probojovat, aby to docenil. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

"Co si sami zapálíme, to si taky uhasíme, ať se nám do toho nikdo neplete nebo škrtnem sirkou a bude repete"......Výborný film z dílny Smoljak/Svěrák, který si vlastně dělá legraci sám ze sebe, když nás provádí natáčením nového ČS filmu. Je tu spousta vtipných scének, které baví dodnes. Když se mluví, je to na absolutně plné hodnocení, jen když jsou tam prokládané písničky, tak to někdy trošku skřípne. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Tady se Svěrák se Smoljakem pustili opravdu na tenký led, i když kasovní propadák měli zaručený už tím superhvězdným obsazením. Jen asi Trhák v myslích většinových diváků a televizních dramaturgů tak dobře nezestárl, jelikož jej na rozdíl od ostatních filmů zmíněné autorské dvojice na televizních obrazovkách příliš nereprízují. Já na něj o Vánocích náhodou narazil a nemohl jsem se od něj odtrhnout. Trháku jistě v mých očích velmi pomáhá, že jsem v posledních dvou letech v blaženém zajetí Felliniho filmařiny v jeho postmoderní fázi, takže jsem možnou inspiraci Svěráka se Smoljakem právě ve Felliniho 8 & ½ či dalších jeho pozdních dílech, které se snažily narušovat čtvrtou stěnu, hrát si s divákovým očekáváním, přiznávat kulisovost záběrů a využívat pastiše a ironie, což je v Trháku nejlépe vidět v dokonale absurdní sekvenci ve strašidelném lese. Kromě vyprávěcího a režijního stylu, který jsem si naprosto zamiloval, jsou skvělá i nablblá hudební vystoupení, v nichž excelují Juraj Kukura, Jiří Korn, Jiří Schellinger, Waldemar Matuška, Michal Tučný či Hana Zagorová. Z těch se staly legendární hity, u nichž spousta lidí – troufnu si tvrdit – ani nezná jejich původ. Z herců dále exceluje Smoljak jako režisér, Petr Čepek jako „trháčnický“ producent nebo klapklapklapka Dáda Patrasová. Po prvním shlédnutí to bylo na silné 4, ale po necelém měsíci jsem si Trhák pustil znovu a naprosto mě to dostalo, když už jsem věděl, do čeho jdu. Úžasně dekadentní postmoderní film o postmoderním natáčení zdánlivě klasického filmu, z něhož se kvůli diletantismu a smůle stane postmoderní film… jsem nadšen. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jeden z podceňovaných filmů Smoljaka a Svěráka. Možná proto, že ho netočil žádný "jejich" režisér a hlavně byl psán narychlo a bez předchozího plánu. Přesto si myslím, že hudba se kupříkladu hudba se povedla. Co píseň to hit nebo hitový song. Ve filmu se objeví plejáda výborných herců a zpěváků, což je docela unikátní příležitost. Korna nebo Matušku vidíte v řadě rolí, ale Petr Spálený nebo Jiří Schelinger jsou exotika. Příběh je přitom neskutečně jednoduchý, ale jak už to u asi nejlepší komediální scénáristické dvojice v Česku chodí nebo chodilo chcete-li, opět se zde najde celá řada vtipů, gagů a hlavně parodií na tehdejší způsoby natáčení. Není to z nejlepších komedií, kterou kdy dělali, to je pravda, ale na druhé straně je to výborný hudební film s komediálními prvky, což také není k zahození. A i všechno průměrné, co ti dva udělali, je pořád ještě nad všemi ostatními nadprůměrné. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Poprvé mi vadily písničky a dosti dlouho mne dokonce rušily. Ale pak jsem si na ně nějak zvykl nebo co. V současnosti, tak jednou za rok za dva si to celé opět poslechnu. ()

Reklama

Reklama