Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Recenze (441)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jak je ten film blbej, tak je drahej!!! :-) Petr Čepek je tady pro mě jasná jednička a vůbec ho považuju za jednoho z nejlepších herců u nás a vůbec ve světě. Nicméně film nedosahuje takových kvalit jako Vesnička nebo Blesk a i celkové hodnocení to potvrzuje. *** 2011 - musim ale říct, že ten film mám pořád radši! ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Trhák má originální úvodní titulky, velmi dobré herecké obsazení a řadu známých, chytlavých písniček (moje oblíbená je Píseň hajného a dcer). Bez písniček však zbude pouze holá povídka o překroucení filmového scénáře a hrůzná Zagorová. Jednotlivé úseky pobaví, ale jako celek to nudí. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

..............kedysi to bol  pomerne populárny film... mňa nikdy extra nebavil a moc sa na tom nezmenilo......populárne osobnosti tej doby niečo málo zahrali a zaspievali a....nič....skôr v dnešnej dobe cením pre obsadenie hercov, spevákov,kt.už nie sú medzi nami-taká spomienka ..... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Takovych filmu jako je Trhak je jak asi tak jako vlasu na hlave deda Vseveda. Je to skoda. Posledni takovy film byl od Rence-Rebelove. Chtelo by to pridat s tema muzikalovyma filmama. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Naprostý trhák, ketrý mě natolik dostal, že jsem si to pouštěl 5x za týden. Kvalitní scény, tipičtí čeští herci (Pepa Abrhám, Ladislav Smoljak, Zděněk Svěrák), slušně povedené písně. Celkový dojem:Prostě nemá chybu.95% // Slaava: Nevíš, co je to hudba! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 2* tahle hudební komedie mě nikdy k srdci nepřirostla a snad nikdy jsem ji neviděl v jednom kuse. A i když má nezapomenutelné scénky plné hlášek, tak já ji nedokážu dát ani tři hvězdičky. Do reprízy se nejspíš už nedokopu a pro mě za mě mohla v tom trezoru i zůstat ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělá sonda do zákulisí natáčení filmu. Velmi mě potěšily především role pánů Smoljaka, Svěráka a Petra Čepka. Jinak se zde objevují i další herci divalda JC. "Nech brouka žít..." Plno skvělých hlášek, gagů a absurdit, neboli povedená parodie "Proč tady zatloukáte ten kůl do země? Protože je to ve scénáři!" Nejvíce mě ale vždy pobaví casting...Kukura, Spálený, Hrušínský... ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Taková herecká a pěvecká elita po hromadě by měla být zárukou úspěchu. Uhlíř, Vágner, Hádl i Skoumal připravili jednoduché a "vlezlé" písničky, což ale mělo úspěch neboť se dobře pamatují. Film jsem viděl několikrát, ale poprvé v 10-ti letech mi hned zůstalo v hlavě . "když dítě škrtne zápalkou co se nestane, oheň zaplane".. Film má skvělé dialogy a výborní herci je ještě vyšperkovali. Takový "kliďas" produkční Petr Čepek je přeci fantastický. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jedinečný český skvost se scénářem promyšleným do detailu. A o textech písní ani nemluvě. Jak Svěráka se Smoljakem mohlo něco takového napadnout... Scéna, kdy Zagorová po výbuchu na polích přizná lásku svému idolovi Abrhámovi a na Kukuru spadne hnůj je geniální. -"Vidíte? Ono se to lehko píše. Ale dělat to!" ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vynimocne ujety pribeh, ktoremu napisali scenar Smoljak a Sverak. Natocil to reziser Zdenek Podskalsky. A mne sa to aj po vyse 30 rokoch paci. 80 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

docela šílená" slátanina",ale kupodivu i celkem vtipná,se spoustou známých herců a zpěváků! hodí se to na sobotní či nedělní odpoledne. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

"Tak pane scénáristo, přečetli jsme si váš scénář a realizace bude. Tedy nebude to přesně podle vašeho scénáře, ale to vesnické prostředí jsme vám tam nechali. Že vám šlo hlavně o vykreslení vesnického života? To tam určitě také bude. Za moderními písněmi, explozemi a tancováním. Prostě idylický život na vesnici. A vy toto vše zaštiťujete jako scénárista. Že je to úplně jiný film, než který jste napsal? To nechte být. Přece jste si nemyslel, že my natáčíme podle scénáře." Trhák patří dnes ke klasice. Komedie v níž se přehledně střídá realizační fáze natáčení filmu a to, co daná práce vyprodukuje. Je to hudební, je to občas nesourodé a ne tolik vtipné, jak jsme u Svěráka a Smoljaka zvyklí. Ovšem funguje to, humoru i tak není málo a rozhodně nejde o špatný film. Je průměrný, prostě běžný trhák. 65% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Některých dnes už kultovních hlášek a scén mi bylo líto, jelikož by si zasloužily lepší film než ten, ve kterém se objevily. Písničky a hlavně hudba byly až nepříjemně chytlavé a na můj vkus jich bylo i na muzikál moc. Jinak samotné filmování bylo krásně meta, ale dokázalo jenom to, abych se nenudil, na to, abych se souvisle bavil, to však nestačilo. ()

ad 

všechny recenze uživatele

"Kde jsou berušky?" "V Ostravě." "Co dělaj berušky v Ostravě?" "Labutě." "Berušky, labutě, hadi... dostanu já normální film?!!!!" ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další lehká komedie se zpěvy. Zpívá se hodně a zpívá tam opravdu hodně tehdejších populárních zpěváků. Ale z písní zaujme snad jen Nech brouka žít. Hodně ironická parodie na natáčení filmů. Vynikající postavy jsou především režisér Kohoutek (skvělý Ladislav Smoljak) a produkční (skvělý Petr Čepek). Z ostatních rolí je potřeba jmenovat pyrotechnika v zemědělství Ticháčka (Josef Abrhám), hrabě Lenský (Juraj Kukura), ze kterého se vyklubal strašpytel a řezník, scénarista Jíša (Zdeněk Svěrák) a osobní režisérova klapka (Dagmar Patrasová). Ale těch postav je tam dost a dost. Má to vynikající potenciál na výbornou parodii, ale tak trochu se rozplynul. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Čas ukáže, jestli nadhodnocuji nebo ne, ale film se mi až nečekaně líbil. Ze začátku jsem si říkal "co to je?" a hodnotil bych nejspíš třemi hvězdami, ale potom mě ta smrtící dávka sebeironie tak dostala, že jsem se nakonec rozhodl pro absolutorium. Především kvůli té parodické části - někoho by možná přehlídka normalizačního výkvětu mohla odradit (původně jsem čekal, že i mě), nicméně většina tehdejších hvězd tu má své místo a dokáže si ze sebe udělat legraci (vyzdvihl bych především z jednotlivců Zagorovou a Matušku, nejlepší v tomto ohledu byli ovšem Fešáci), bohužel občas mi přišlo, že se sem cpe až moc osobností (a navíc na Kratochvílovou jen tak názor nezměním) - což je v podstatě jediná výtka, například mi styl humoru přišel spíše ve stylu Svěráka a Smoljaka, a ne režiséra Podskalského, který notně zošklivil Světáky či Kulový blesk. Jde to třeba poznat podle svěrákovské hry s jazykem, s dvojsmysly, atp. Kdybych měl vybrat asi ten opravdu nejlepší gag, tak bych zmínil ten nepřímý výzkum veřejného mínění - co si Češi o takových filmech myslí, a že tam kolikrát hledají i to, co tam není. V podstatě se ta scéna týká i zdejších komentářů, které se zčásti nesetkaly s úplným pochopením díla, což ale nechci nikomu brát. Ovšem nechtěl bych nějak zatratit strašidelný les, na kterém se mi líbilo, jak byl natočen ve stylu Eda Wooda (nastříhání druhých filmů do scény)... Z herců bych asi mimo zmíněných zpěváků vypíchl Petra Čepka, jenž je jako producent plně uvěřitelný. Sice pozapomenutý, o to však, jak je mým zvykem, více ceněný rubín české komedie. ()

Reklama

Reklama