Reklama

Reklama

Hlavní účetní Wesley Gibson je mladý sympatický muž, jen se mu v životě příliš nedaří. Deptá ho tlustá šéfová, přítelkyně je mu nevěrná, a navíc trpí záchvaty panického strachu, kdykoli se dostane do stresové situace. Jednoho dne se za dramatických okolností Wesley od tajemné Fox dozví, že je synem jednoho z nejlepších zabijáků tajného bratrstva bojujícího za vyšší dobro. Shodou okolností ho ale nedávno někdo zavraždil. Wesley svého otce nikdy neviděl a historce o tom, čím se zabýval, zpočátku moc nevěří. Okolnosti a působení krásné a tajemné Fox jsou ale silnější. Vstupuje tedy do řad prastaré organizace Fraternity, vedené záhadným Sloanem, který Wesleyho přesvědčí, že je zrozen k tomu, aby byl jedním z nich. Absolvuje náročný a naturalisticky pojatý výcvik, při kterém se přehlížený beránek změní ve vlka, který v něm vždycky číhal. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (1 739)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.9/10] | me: Pár rokov dozadu by šlo o totálny prepadák,... vďaka za efekty v dnešnej dobe, ktoré urobili z tejto hlúposti aspoň niečo čo je fajn na oko. Inak nič. Slabý dej, totálne absurdné scény, proste rozprávka pre deti doplnená detailnými zábermi guľky vrtajúcej hlavy. Totálne nereálne a smiešne. Ak by nebolo efektov, nahej Angeliny vychádzajúcej z kryoregenerátora a Morgana Freemana bol by to totálny bordel,... Dokonca aj McAvoy je ako turbovrah nepresvedčivý. Je mi ľúto. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Čím je Wanted zajímavý? Je zajímavý tím, že přestože jde lineárně z bodu A do bodu B, nabízí několikeré čtení. 1, Scenáristické čtení: McAvoy totiž není jen onen profláknutý symbol nudného života. McAvoy zde zastupuje samotného scénáristu (autora komiksu), který napsal film v podobné kancelářské kóji, i jemu zahýbala holka, i on vedl totálně loserovskou a všední existenci. A skrze scénář to všem natřel. Je to čisté autorství. 2, Politické čtení: Politicky jde Wanted z neo-konzervativních hodnot k liberalitě, ovšem nepokračuje k anarchii, ale naopak zpět k fašismu. Hrdina se sice těsně před koncem filmu dotýká Frankfurtské školy Nové levice, kdy odmítá jakoukoliv moc (protože na levici a pravici nezáleží, moc jako moc, establishment jako establishment), ale v závěru se vrací k extrémní pravici, protože McAvoy je v jistých scénách bezprecedentním záporákem, sic filmem líčen jako klaďas. 3, Sociologické čtení: Wanted je filmem o typické frustrovanosti a klidně by mohl skončit jako evropský art. Jenže hollywoodská stylizovanost ho povýšila a „evropské“ hrdiny zasadila do fiktivního světa, rozpustila je v něm a nakonec jim dovolila, aby ho ovládli. Můžeme mluvit o tendenci „supermanů z lidu", viz třeba Neo, Kulhánkův Noční klub, Michael Angarano ze Zakázaného království nebo Shia z Transformerů. 4, Ideologické čtení: McAvoy jako Nietzscheho nadčlověk nám říká něco ve stylu: Vemte osud do svých rukou, přičemž neustále rozbíjená zrcadla značí ono rozhraní mezi společností a geny. Ideologické vyznění a poselství filmu je tedy dost problematické a nelze ho brát na lehkou váhu. 5, Sémantické čtení: Spoilerovský zvrat Wanted dovoluje číst všechny znaky před tímto zvratem jinak, dovoluje na ně přikládat druhou (a tentokráte správnou) kódovou mřížku. A i to je důvod, proč Wanted, byť hollywoodsky čitelný spektákl, dovoluje, ba dokonce vyžaduje, dvojité zhlédnutí. 6, Etické čtení: Zatímco mrav či obyčej dovoluje rozlišit, kdo je vychovaný a kdo nevychovaný, v morálce už jde o rozlišení vážnější, totiž individuální: co je správné a co je špatné. Mrav vyžaduje, abych něco dělal nebo nedělal, ale neptá se proč. V morálce se tomuto rozlišení vyhnout nelze. Proto i McAvoy musí řešit, zda má právo zabíjet. 7, Noetické čtení: Neboli filozofie poznání, tedy zjištění a nahlédnutí pravého stavu věcí. Ovšem spíše než otázku apriorního rozumu a aposteriorní zkušenosti („zahýbající kulky") tematizuje film skryté hranice člověka. ____ P:S. Hlavní kameraman pracoval na MI3, Mizerové, Bourne, Piráti z Karibiku a v prvé řadě on dokázal zachránit nižší rozpočet. ____ P:S.S. Předloha od Marka Millara je mnohem komiksovější, drsnější, motherfuckerovější a obsáhlejší než film, který celou řadu věcí změnil a pominul. Doporučuji ji. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Skvělí herci, dobrá akce, zdaleka ne tak blbý scénář, jak se čekalo a především vydatná porce režijních nápadů. Škoda nižšího rozpočtu a tím i nenápadité výpravy a možná až příliš zběsile natočených rvaček. Každopádně sympaticky anarchistická divočina, která se s tím nepáře. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wanted je jako obří lesklá bublina, která poutá pozornost a funguje jako pouťová atrakce, jenže její životnost je strašně krátká a nezůstává po ní nic hodnotného. Efektní akční scény nemůžou zastřít, že myšlenkově je film strašně plytký a nevytváří žádný funkční fantasy svět, který by diváka pohltil. O to víc pak vyniknou hlouposti typu zahýbajících kulek nebo superzabijáků skákajících z jednoho mrakodrapu na druhý. Ne, že by se v současné kinematografii zejména to druhé v hojné míře nevyskytovalo, ale tady je všechno podřízené vizuálu a akci, takže ve výsledku se to u mě míjí účinkem. Celkový dojem: 15 %. Je to přesně ten druh akčního filmu, který mě velkým obloukem míjí a v praxi spíš vadí, protože obrovské množství energie a finančních prostředků by se dalo ve filmové branži využít smysluplněji... ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nová krev v hollywoodských žilách - jev stálé vzácnější, neboť originalita není v poslední době žádaným zbožím (viz. neúspěch Speed Racera). O to víc potěší, když dostane šanci režisér-vizionář, který své představy zrealizuje i za cenu sníženého rozpočtu, zato s Angelinou, Morganem a Jamesem McAvoyem v hlavních rolích! Wanted je ostrá, politicky nekorektní, eRková a z řetězu utržená jízda, kterou si nejlépe užije Čech znuděný současnou mainstreamovou produkcí. Vždyť kde jinde najdete takový gejzír geniálních nápadů (namátkou přelet auta nad autem za zvuků duetu Time to Say Goodbye nebo klávesnice zformovaná do podoby Fuck you, kde poslední písmeno nahrazuje zubní stolička), rámovaný fyzikální zákony popírající akcí a nečekaně přehledným dějem. McAvoy je sympaťák už jako "největší nula 21.století", Angelina je... prostě Angelina a ani Freeman neslevuje ze svého standardu. Jedinou výtku směřuji k prostřední části filmu, resp. praktickému využití schopností hlavního hrdiny - evidentně chyběly peníze, tudíž akční vrchol(y) nejsou tak strhující, jak by se slušelo, ale to už bych chtěl moc... Teď se jen modlím, aby to vydělalo a já se mohl těšit na druhý díl, nejlépe s dalším českým politikem (Václav Klaus zde visí na plakátě v Pendolinu). 90% ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • V roce 2009 vyšla jako pokračování filmu hra „Wanted: Weapons Of Fate“. (asdfasdf)
  • Když padá Pendolino z mostu, začíná pád zadním vagónem. V následujícím záběru ale probíhá od prostřední části vlaku. (Globus_Jirka)
  • Mark Millar, autor pôvodného komiksu, po prečítaní prvého scenára nebol spokojný. Podľa jeho slov bol príliš krotký a príliš zaváňal americkou kultúrou. (Greenpeacak)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Matthew Vaughn v tajných službách

Matthew Vaughn v tajných službách

28.03.2013

Poté, co nečekaně přenechal režii X-Men: Days of Future Past Bryanu Singerovi, spekulovalo se o skutečných důvodech tohoto kroku. Jedna verze jej spojovala se Star Wars: Epizodou VII, ale jak už… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Reklama

Reklama