Reklama

Reklama

Hlavní účetní Wesley Gibson je mladý sympatický muž, jen se mu v životě příliš nedaří. Deptá ho tlustá šéfová, přítelkyně je mu nevěrná, a navíc trpí záchvaty panického strachu, kdykoli se dostane do stresové situace. Jednoho dne se za dramatických okolností Wesley od tajemné Fox dozví, že je synem jednoho z nejlepších zabijáků tajného bratrstva bojujícího za vyšší dobro. Shodou okolností ho ale nedávno někdo zavraždil. Wesley svého otce nikdy neviděl a historce o tom, čím se zabýval, zpočátku moc nevěří. Okolnosti a působení krásné a tajemné Fox jsou ale silnější. Vstupuje tedy do řad prastaré organizace Fraternity, vedené záhadným Sloanem, který Wesleyho přesvědčí, že je zrozen k tomu, aby byl jedním z nich. Absolvuje náročný a naturalisticky pojatý výcvik, při kterém se přehlížený beránek změní ve vlka, který v něm vždycky číhal. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 739)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to pořádně přitažený za pyje. Akce je místy zbytečně přehnaná (vzájemné srážení kulek není cool) a celý se to tváří hrozně drsně. Příběh s tkalcema je neuvěřitelně debilní, ale ke konci to začne bejt aspoň pořádná jízda. Přestřelka v sídle bratrstva je nejlepší z celýho filmu, právě protože tam nejsou ty přehnaný věci, jako kulky co lítaj obloukem atd. McAvoy je dobrej, ale bez Angeliny by ten film vůbec nemohl existovat. Sekne jí to a tu drsňačku jí věříte. Není to vyloženě špatný film, ale pro mě další důvod proč nemít rád Timura Bekmambetova. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Čím je Wanted zajímavý? Je zajímavý tím, že přestože jde lineárně z bodu A do bodu B, nabízí několikeré čtení. 1, Scenáristické čtení: McAvoy totiž není jen onen profláknutý symbol nudného života. McAvoy zde zastupuje samotného scénáristu (autora komiksu), který napsal film v podobné kancelářské kóji, i jemu zahýbala holka, i on vedl totálně loserovskou a všední existenci. A skrze scénář to všem natřel. Je to čisté autorství. 2, Politické čtení: Politicky jde Wanted z neo-konzervativních hodnot k liberalitě, ovšem nepokračuje k anarchii, ale naopak zpět k fašismu. Hrdina se sice těsně před koncem filmu dotýká Frankfurtské školy Nové levice, kdy odmítá jakoukoliv moc (protože na levici a pravici nezáleží, moc jako moc, establishment jako establishment), ale v závěru se vrací k extrémní pravici, protože McAvoy je v jistých scénách bezprecedentním záporákem, sic filmem líčen jako klaďas. 3, Sociologické čtení: Wanted je filmem o typické frustrovanosti a klidně by mohl skončit jako evropský art. Jenže hollywoodská stylizovanost ho povýšila a „evropské“ hrdiny zasadila do fiktivního světa, rozpustila je v něm a nakonec jim dovolila, aby ho ovládli. Můžeme mluvit o tendenci „supermanů z lidu", viz třeba Neo, Kulhánkův Noční klub, Michael Angarano ze Zakázaného království nebo Shia z Transformerů. 4, Ideologické čtení: McAvoy jako Nietzscheho nadčlověk nám říká něco ve stylu: Vemte osud do svých rukou, přičemž neustále rozbíjená zrcadla značí ono rozhraní mezi společností a geny. Ideologické vyznění a poselství filmu je tedy dost problematické a nelze ho brát na lehkou váhu. 5, Sémantické čtení: Spoilerovský zvrat Wanted dovoluje číst všechny znaky před tímto zvratem jinak, dovoluje na ně přikládat druhou (a tentokráte správnou) kódovou mřížku. A i to je důvod, proč Wanted, byť hollywoodsky čitelný spektákl, dovoluje, ba dokonce vyžaduje, dvojité zhlédnutí. 6, Etické čtení: Zatímco mrav či obyčej dovoluje rozlišit, kdo je vychovaný a kdo nevychovaný, v morálce už jde o rozlišení vážnější, totiž individuální: co je správné a co je špatné. Mrav vyžaduje, abych něco dělal nebo nedělal, ale neptá se proč. V morálce se tomuto rozlišení vyhnout nelze. Proto i McAvoy musí řešit, zda má právo zabíjet. 7, Noetické čtení: Neboli filozofie poznání, tedy zjištění a nahlédnutí pravého stavu věcí. Ovšem spíše než otázku apriorního rozumu a aposteriorní zkušenosti („zahýbající kulky") tematizuje film skryté hranice člověka. ____ P:S. Hlavní kameraman pracoval na MI3, Mizerové, Bourne, Piráti z Karibiku a v prvé řadě on dokázal zachránit nižší rozpočet. ____ P:S.S. Předloha od Marka Millara je mnohem komiksovější, drsnější, motherfuckerovější a obsáhlejší než film, který celou řadu věcí změnil a pominul. Doporučuji ji. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jízda. Ještě nikdo snad nenatočil originálnější, šílenější, (dů)vtipnější akční záběry/scény než magor Bekmambetov (sri Matrix). Člověk si říká, že hlouběji se do sedačky zarvat už prostě nejde - ale postupně zjišťuje, že uklízeči budou mít práci nejen s jeho vytlačenou siluetou, ale i s tím, co tam zanechá jeho povolený svěrač. "Drobný" kaz filmu je ten, že jeho děj by se dal graficky znázornit jako "U" - začátek epic, střed plný více či méně směšných, patetických, nesmyslných dialogů/scén, závěr epic. Nejsem objektivní a chci ještě. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pecka o síle tisíci bombami ověšených krys (pochopíte, až uvidíte), která přebírá konceptuální model z KLUBu RVÁČů (ironické glosy hlavního hrdiny mimo obraz, zcizovací prkvy v podobě promluv do publika...) a MATRIXu (míchání východních a západních vlivů, teorie o nadčlověku přenesená ale do našeho světa...) . Bekmambetov se svou schopností bravurně rytmizovat akční scény (když začínají, průměrná deĺka záběru se pohybuje kolem 8-6 sekund, vrcholí kolem dnešního standardu 1-2), zakomponovat do světa podvratně reklamu glosující dění a ironicky přistupovat k žánru prokazuje, že ne vždy Kazachstánec rovná se Borat. S WANTED mám ale drobnější problém týkající se toho, že nám tahle adaptace nesmírně fašistického komiksu (kterého se naštěstí drží minimálně) říká, že se staneme Vyvolenými, pokud jsme na to geneticky předurčeni a osvobodíme se tím, že začneme zabíjet lidí, což je prozentováno jako hrozně cool. Tahle fašistická ideologie, která se cudně kryje za levicový fíkový lísteček s kritikou současné společnosti toužící po IKEA stolečku, je ale omluvitelná, protože WANTED obsahuje nesčetné množství zcizovacích prvků a dovoluje nám se dívat na danou scénu z více úhlů pohledu, protože se přefokalizovává z postavy na postavu. Je to fašistické, ale boží a sexy. Podvratné ve své podvratnosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Chcete abych zabil?“ ,,Já ne! Osud!“…. Po 5ti minutách chci zařvat ,,ku.va, to je nářez!!! Ale sedím, ani nedutám. Při takovéto akci se to nesluší! Sestřelit mouchám křídla, střílet za roh či mít před sebou položenou A. Jolie…. to už vyžaduje trochu fantasie. A tak, jak Wesley Gibson přebírá vládu nad svým osudem, já doufám, že osud T. Bekmambetova je již nadobro spjat s akcí. Do hajzlu! PROMIŇTE !!!! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Timur a jeho parta... Viděla jsem jen jednu Noční hlídku. Rembrandtovu. V Amsterdamu. Na Wanted mě nalákaly řízné trailery, zvědavost na akčního McAvoye, zpotvoření matičky Prahy a Adrianovo nakažlivé nadšení. Odcházela jsem se zkarbovanou lahví Coly, kterou jsem v rockových pasážích třepala do rytmu, bolavým pozadím od nadskakování v sesadle a naspeedovaná jak veverka předávkovaná Redbullem. Ano, Wanted je čistě fyzická lahůdka, ve které nedbáte na stupiditu scenáře, protože slouží jako odrazový můstek pro režijní salta, veletoče, zvedačky, lekačky, obracečky, vracečky a skákačky. Pod velením Matky Angeliny se úderná jednotka amorfních zabijáků zábavně probíjí stopáží za pomocí hlášek, ruských zlepšováků, českých lokací a změn tempa, skoro mi to připomínalo Brownův pohyb částic. Jen Morgan Freeman jakoby zabloudil z Božského Bruce a jeho sakrování je k smíchu. Ústřední myšlenku chápu jako spor determinismus vs voluntarismus. Koumák Bekmambetov prezentuje hravost, drzost i styl- z mého akčnělaického pohledu dopadla sovětská invaze na půdu amerického comicsu na výbornou, v koncovce takový hloupější Crank.Wanted se nebere vážně. Ale v Hollywoodu teď Jamese McAvoye vážně brát budou. 70% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. The Little Things ,2. Success Montage ,3. Fraternity Suite ,4. Wesley's Office Life ,5. The Scheme ,6. Fox In Control ,7. Welcome To The Fraternity ,8. Fox's Story ,9. Exterminator Beat ,10. Rats ,11. The Train ,12. Revenge ,13. Fox's Decision ,14. Breaking The Code ,15. Fate, ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

tak tenhle film ohodnotit mi dává hodně zabrat.. nevím jestli ho mám brát jako úplnou hovadinu.. nebo považovat za skvělé dílko.. vidím to asi tak.. že akční krimi thriller to není.. ale jako fantasy akční kriminální komedie je perfektní.. možná z toho nejsem tak nadšená, protože po traileru jsem se na to strašně těšila.. a když se těším.. většinou jsem zklamaná.. ale já zase nejsem až tolik zklamaná :) já jsem se u toho bavila.. možná by jsem neměla.. ale co :) přišlo mi to jako pěkná pohádka pro dospělé :) měla jsem v plánu dát 4* ale zatím dám jen 3.. nechám to uležet.. a za nějaký čas juknu znova.. na první dojem se nemá dávat :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I přes vůbec ne hloupý nápad, který se skrývá v ústřední zápletce, je to právě scénář, který je zřejmě nejslabším místem celého filmu. Jen si to považte, tajemné bratrstvo odpravující s důvěrou pro nepoznané Vyšší Dobro naprosto neznámé lidi. Pro vlastní rozum tu není místo, pochyby jsou hřích, slepá víra v tkalcovský stav je nejvyšší ctnost. Vnímate tu podobu, byť vzdálenou, se Svatou inkvizicí či asasíny Starce z Hory? Maximálně se tkalcovské ctnosti koncentrují v postavě Fox (Angelina Jolie) a tak bych, pravda zpětně, očekával, že Wesley, náš hlavní hrdina, bude protipólem plným pochyb a váhání. Žel i jeho pochyby hned v zápětí odvalí příběh Fox, ač by si snadno mohl říct: "Ále, jedna Prsa povídala..." Takový tam byl potenciál jít do hloubky a nakopnout k přemýšlení. Nu což, Wanted byl přeci natočen jako akční film, ne jako podobenství o víře... Tak jak to tedy s tou akcí je? Vizuálně nápaditě a působivě, rychle, strhujícně, fantasycky magicky... zvláště v počátku a na konci. Prostředek je však poněkud hluchý: výcvikové sekvence s postupně se zlepšujícím cvičencem, který konečně stane na roveň svým učitelům jsou už okoukané, zde snad i odkoukané. Stejně jako proměna Wesleyho z nulovatosti k aroganci pramenící z jeho nově nabyté moci, jež je nám filmem překvapivě vnucována jako nově nabyté sebevědomí, což je změna (prý) skrz naskr pozitivní. Přiznám se k vnímání, že ona změna v sobě přeci jen možná nějakou hloubku skrývá, žel se mi její zpracování tak nějak hnusí - právě pro svůj apel na diváka: "Dělejte to také tak, tak je to dobře.". Ostatně Wesley je pro mně osobně vůbec figura velmi nesympatická, od vzhledu přes hlas až k povaze, figura po hříchu plochá, což je kvalita vlastní i jeho soupeřům a souputníkům... Ale co, tu akci jsem si vcelku užil a být jí film plnější, jistě bych hodnotil lépe, dokonce snad i o dost. Slabší ***. BTW - V 68. minutě lze na nápisech zjistiti, že Američané si neumí nainstalovat do kompu české fonty. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nechte si zvýšit tep na 400, nechte se políbit Angelinou a hlavně nechte všechno ležet ladem. Protože je to stejně jenom marné hemžení odnikud nikam. Svéráznější druh cesty za duševní obrodou hned tak nenajdete. Zakruťte cestu kulkám, splňte poslání a nebo si to jenom parádně užijte. Protože nad vámi bdí James McAvoy jako Bůh Chaosu a dává zapomenout na to, že zápletka o tkaném poselství je vlastně jeden velký nesmysl. Takže teď už mi můžete říct, proč jste tady...? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Uvažoval si o našom rozhovore?“ – „Nie.“ Hoci som sa snažil, aby sa mi NOČNÁ HLIADKA hyperaktívneho Rusa Bekmambetova nepáčila, minimálne po audiovizuálnej stránke to bolo mäso za 80%. Komiks WANTED je zhruba o tom istom: po technickej stránke bravúrne a k tomu ťažká akčná, krvavá tonáž a cynické videnie sveta (medziľudské vzťahy, slovník postáv). Tentokrát však nechýba ani atmosféra, ani zaujímavý scenár o (anti?)hrdinoch, ignorujúcich fyzikálne (a iné) zákony. Plus sympatický kasting (najmä James McAvoy, ktorý sa do tohto typu filmu natoľko nehodí, až sa hodí). Mini-revolúcia na poli bullet time, veľká óda na fyzické násilie (za áčkarské peniaze) a po AMERICKEJ KRÁSE a KLUBE BITKÁROV tretia najlepšia výpoveď z pracovného pomeru v dejinách kinematografie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto giganticka ultra rezba, od zacatku do konce desne adrenalinova zalezitost. Ale poporade. Nebudu tu tvrdit, ze pribeh je zas nejak extra super originalni a slozitej, tajemno okolo Bratrstva je sice fajn, ale je to sfoukly desne rychle, nicmene pribeh je stoprocentne dostacujici, protoze dava prostor pro akci, navic se zdarne vyhne par klise, dokaze i prekvapit a je tu jeden necekanej zvrat a docela originalni konec, kterej zaroven dava prostor pro pripadny pokracovani. No a co se tyce akce, samozrejme hodne nadsazena, misty skoro az do sci-fi (tohle se netyka jen akce, viz treba regeneracni lazne atd.), ale neskutecne cool, naprosto dokonaly napady, krvi a fuck se nesetri a ani jednou me nenapadlo, ze uz jsem to nekde videl. Navic podbarvena naprosto uzasnou hudbou a triky naprosto bezchybny. A do toho vseho padaj paradni hlasky a neni nouze o vtipny momenty, ktery prijemne odlehcujou dej. A kdyz uz si clovek mysli, ze je po paradni akci a bude konec filmu, pride jeste zaverecna giga vyrubavacka. No a co se tyce hercu, Angelina spravne sexy, McAvoy, ackoliv na to nevypadal, spravnej akcni borec a i ostatni dojem nijak nekazi. Ted to podle komentare vypada jak nejvetsi akcni rezba vsech dob, to ale zase ne, svy mouchy film ma. Ze zacatku mi prislo, ze Timur nemuze najit rovnovahu mezi akci a humorem, coz se ale rychle srovnalo, obcas, jak uz jsem psal, je to silne prehnany a takovy maly minus, Angelina tu ma jen jednu kratickou odvaznejsi scenu, kde neni skoro nic videt. Nicmene jedna z nejvetsich akcnich rezeb tohohle roku urcite. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Wanted posouvá hranice akčních scén (nikoliv akčního filmu) o řád výše. Akce, kamera to je o co tu jde ... naprostá špička a bomba. Plus perfektní nápady, vtip (z klávesnice jsem nechápal), perfektní vývoj hlavního hrdiny, prostě bomba v oblasti oddechových akčňáků moderní doby. Bohužel herectví, které (ne)předvedla jak Angelina, tak Morgan Freeman je až překvapivě prkenné a slabé, ale prostě jim to odpustím. V kině jako celek opravdu špička. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem viděl obě Hlídky, chvilku mi trvalo, než jsem si tomuto snímku přivykl. Automobily sice točí horizontální vruty, ale efektnější moto-triky vybalil Bekmambetov již v Denní Hlídce. Vystřelené kulky zahýbají ve slow-motion záběrech stejně neuvěřitelně jako míč roteiro vypálený Robertem Carlosem z 15-ti metrového náběhu. Ale jak říkám, v první půli se vyskytlo několik okamžiků, kdy jsem si uvědomoval svoje těžknoucí oční víčka. Jakmile se ale hlavní hrdina stane cestujícím pendolina, začíná neskutečně nabušená druhá část. Vlaková souprava penetrovaná žigulíkem se po částech řítí do hluboké rokle, nastupují nečekané příběhové zvraty a hlavně McAvoy se stává nabuzeným killerem. V okamžiku, kdy se rozbíhá k finálnímu infernu a na krku mu naběhnou pletence tepen a žil, řekl jsem si, hergot, on je fakt hustej akční týpek! Paráda! Finále znovu překvapivé, opravdu povedené, kamerové záběry okouzlující. Po dlouhé době skvělý písničkový soundtrack. McAvoy stoprocentní, Jolie snesitelnější než v Laře Croft (ale pořád mi do role zabijáka nesedí), Freeman tradičně dobrý. Nejlepší nápad: bezpochyby letící písmenka klávesnice plus jeden zoubek... Při odpolední cestě vlakem z Českých Budějovic nás po souběžně vedené silnici dojel červenej žigul. Za volantem ale seděl snad osmdesátiletej dědula. Uf, ještě že tak... 75 miliónů dolarů(rozpočet)/342 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/96 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Vynikající svěží akčňák, který jsem už tak dlouhou dobu postrádal. Angelina Jolie je velmi sexy a ve své roli působí na výbornou. U Jamese McAvoye je zajímavé sledovat jeho proměnu, které působí stylem, že byste se chtěli ocitnout na jeho místě. O herectví Morgana Freemana se nemusím rozepisovat. Samozřejmě záleží co od Wanted očekávát? Já jsem se chtěl jen skvěle pobavit a toho se mi dostalo vrchovatě. Nejvíce se mi líbilo zakřivení drah kulek, to působilo opravdu cool :). Timur Bekmambetov nám jasně ukázal, že za málo peněz se dají udělat velké věci. Doporučuji ovšem jít na film do kina, neboť doma si akční scény plně nevychutnáte...... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mně je jedno, že náboje zahýbají případně dokážou opsat pěkný kruh a že podobných technických věcí je tady dost a dost, protože Wanted je zatraceně zábavný a plný nádherných akčních scén. Mimochodem, ty metody výuky nového zabijáka mi přišly od začátku podezřelé a nakonec jsem měla pravdu. Vše není tak, jak se zdálo na začátku a sovy nejsou tím, čím se zdají být. Ještě pár takových filmů a Bekmambetov si to zamíří do mé TOP režisérů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Asi byste mi měli něco vysvětlit. Samozřejmě nic o tom nevím, ale ... pletete svetry nebo zabíjíte lidi?" Ja bych taky chtěl něco vysvětlit, ale asi to není úplně nutný ve světě, kde jsou hodní ti zlí, mrtví tátové žijou a není problém ustřelit mouchám křídla. Pro mě to byl novej svět, kterej mě bavil, ale střílení za roh mě neokouzlilo. Umím to totiž už dlouho a je to dáno spíš mojí nešikovností než nějakým soustředěním. Přesto jsem se tentokrát hodně naučil - dělat salta přes policejní zátaras, nastupovat Žigulem do Pendolina a tkát ve dvojkový soustavě. A i když mi utrápenej Wesley k srdci moc nepřirostl, tak jeho zúčtování s přítelkyní a nejlepším kámošem bylo prostě super. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Mám rád ironii Hollywoodu, který za těžké peníze točí anarchistické bijáky pro popcornové masy, s nimiž to ale paradoxně nic neudělá, ale naopak si žádají přídavky, ve velkém konzumují popcorn a loví sběratelské edice. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Svěží, sympaticky "rusky" ušmudlaná, lehce (zvlášť oproti zvrhle amorálnímu comicsu - a to už jsem viděl a četl ledasco) nekorektní zábava, která dokazuje, že Bekmambetov je chlap s gulama a úspěch v Americe si fakt zaslouží. Že se film od předlohy odchyluje je jen logické a správné, jen se bojím, že ten mystický tkalcovský stav nebylo zrovna nejlepší vylepšení. James McAvoy se snad prostřílí do první ligy (kam minimálně od Pokání rozhodně patří), Angelina je neskutečně sexy a Morgan Freeman jede na autopilota, ale naprosto to stačí. Je pěkné, že pan režisér nezapomněl na svého hrdinu z obou Hlídek, rolička Konstantina Chabenského potěšila. P.S. A málem bych zapomněl, velkou radost mi udělalo skvělé využití písničky Nine Inch Nails - Every Day Is Exactly The Same. ()

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Matthew Vaughn v tajných službách

Matthew Vaughn v tajných službách

28.03.2013

Poté, co nečekaně přenechal režii X-Men: Days of Future Past Bryanu Singerovi, spekulovalo se o skutečných důvodech tohoto kroku. Jedna verze jej spojovala se Star Wars: Epizodou VII, ale jak už… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Reklama

Reklama