Reklama

Reklama

Bolest

  • Thajsko Colic: dek hen pee (více)
všechny plakáty
Trailer
Horor / Mysteriózní
Thajsko, 2006, 90 min

Obsahy(1)

Poté co se Pear-Ploy a Pongpop přestěhovali na venkov, představovali si, že to bude nejšťastnější období jejich života. Chtěli mít klid pro sebe a hlavně pro výchovu svého ještě nenarozeného potomka. Novorozeně ale bez přestání křičí a místní lékař určí chlapcovu diagnózu jako dětskou koliku. Matka má však silné tušení, že je to něco mnohem děsivějšího. Zlé síly se vydaly na pochod a ona se obává, že její syn je v jejich moci. Měsíce plynou a chlapcův křik stále neustává. Navíc se v jeho blízkosti pořád častěji vykytují různé náhodné a nevysvětlitelné nehody. Pear-Ploy a její nejlepší přítelkyně Jean se rozhodují, že je čas přijít záhadě na kloub a začínají hledat příčiny těchto událostí. Pátrání je dovede až k hrůznému zjištění a také k tragickému konci jejich krátkých životů... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

tombac 

všechny recenze uživatele

Když se mladý pár nastěhuje v horroru do nového domu, nevěští to nic dobrého. Především pokud je něžná polovička těhotná. Miminko trpící několikaměsíční kolikou (tj. křečovité stavy, doprovázené častým pláčem) totiž může přitahovat i někoho jiného... Thajci si zápletku se strašidelným barákem ohmatali už v The Ghost of Mae Nak, který doplácel na statickou digitální vlasatici. Kdežto Colic se klasické horrorové premise trochu vymyká a má jednu přednost: duch v něm není v podstatě vidět. Jeho příchod poznáme jen podle zvlněného vzduchu. Úmrtí proto připomínají americký Final Destination. To též znamená málo lekaček a soustředění se na příjemně mrazivou atmosféru a budování napětí, což se Thajcům víceméně povedlo. Jen škoda té laciné scény s rukou v bazénu. 7/10 ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Neděsí mě duchové a zombie, svědectví šílených žen, zlé sny jen, když se zdají, za to v sobě bez problémů najdu pochopení pro rodiče, kteří se bojí o zdraví a život svého syna. Chápu i jejich psychický rozklad pod náporem mnohaměsíčního dětského pláče, jehož příčinu ne a ne odhalit. Takové téma volá po propracované komorní psychologii, pro diváka-Subjektiva je sdostatek nové a vůbec se jeví skýtat spousty možností. Bohužel jsou to až druhé housle, kterých se psychologický aspekt tématu chopil - v podstatě degraduje na pár nepříliš originálních střípků zachycujících proměny nálady v rodině s kumulujícím se stresem a frustrací z bezmocnosti a nevědomosti. V druhé půli směrem k závěru i těchto pár momentek ustupuje krvavému běsnění neznámého zla. Je zřejmě údělem většiny či alespoň mnoha hororů přicházet se zajímavými tématy a tato témata pak degradovat lacinými strašidelnými prvky, odvádět pozornost duchy a trhat myšlenky krví. Ale co, mnohdy si ve filmu více ceníme leknutí než filozofování. Žel i to dokáže Bolest přinést jen zřídka, protože zejména zpočátku je každá potenciální lekačka neomylně dopředu ohlášena dětským pláčem. Nebýt však hloupý závěr, ** by byly jisté. Následují SPOILERY. V něm se dozvídáme, že utrpení dítěte není nic jiného než trest za zločiny spáchané v minulém životě, za které se zřejmě bude muset po zbytek toho nynějšího kát. Na první pohled to vypadá jako převeliké moudro, protože vysvětluje zdánlivou nespravedlnost světa. Pokud tomu věříte. Já osobně však takovou myšlenku vidím v některých případech jako skoro až zrůdnou. Přikládat trpícímu k jeho trápení nálož viny, neboť jde vlastně o spravedlivý trest, je prostě krutost. Snahu zlepšit svůj život lze pak chápat jako snahu o odvrácení tohoto spravedlivého trestu, což se samozřejmě nedělá a tak je člověk fatalisticky ve svém svrabu konzervován. Fatalismus a pocit vinny - bůhvíproč (a já, myslím, vím též), ale mnoho náboženství v lidech tyto věci pěstuje. Ale budiž, třebas to jako přízemní ateista jen špatně chápu. Film však není konzistentní ani s touto svojí jednoduchou myšlenkou. Proviněné je sice dítě, umírají však úplně jiní a zřejmě nevinní lidé. Závěrem si neodpustím jednu uštěpačnou poznámku. Kdo si myslí, že se listy ventilátorů brousí? Pokud si chcete dopřát kvalitní horor, kde významnou roli hraje rodičovství, zkuste raději španělský Sirotčinec. To můžu směle říct i já, neznalec hororu. Silná *. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Bolest“ tak rozhodně ukazuje, že thajská kinematografie má co nabídnout, pouze je potřeba jí dát prostor a možnost se prezentovat. Některé zážitky z thajských filmů pak rozhodně stojí za to a vy máte skutečně většinu času pocit, že sledujete horor a nikoli něco, co si na něj hraje. Deprese na vás padá od začátku až do konce, což je jedna věc, která se mi na thajských hororech velmi líbí. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +těžko najít nějaké výrazné pozitivum, snad jen inspirace (podoba) v Nezvratém Osudu, dobré efekty, později atmosféra -celej film to děcko jen křičí, pláče, tedy nic pro vaše uši, občas je to fakt nesnesitelný, má to dlouhý rozjezd, dlouho se nic neděje, "nehod" mohlo být klidně víc a mohli přijít dřív/// Tohle je pro mě jedna z prvních zkušeností s Thajským hororem. A díky obálce jsem na tento film byl dost natěšen. Bohužel první snímek ve mě spíše vyvolal pochybnosti: že by Thajci uměli jen nudné duchařiny? To doufám že ne. Tenhle film se měl spíš jmenovat Křik, bylo by to pravdivější a výstižnější. A dost se stotožnuji s Jossie a jejím komentářem. Nejlepší na tomhle filmu je, že jako horor může docela dobře fungovat, jenže nebýt tam toho chlapce. Kdyby ho tam úplně vynechali tak by film šel o 20% nahoru. Jak sem zmínil podobá se to filmu Nezvratný osud a to je pro mě jedině pozitivní. V konečném součtu je to bohužel spíš otrava a to lepší příjde až v poslední půlhodině./// Celkem 52%/// ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No, a oplatí sa mať dieťa? Ak sa na vás nevyseri€ samotný, štátny sociálny systém ( teda pokiaľ nieste z jednej nemenovanej etnickej skupiny, vtedy vás zasypú zlatom ), tak sa s vašim malým pohrá nadprirodzená sila. To, čo takmer počas celého filmu tvorcovia zanedbali, exploduje v záverečných minútach a vylepšuje skóre. Nejde o tradičnú ducharinu, ale zase na druhú stranu ani nič inovatívne. A s tým potomkom by som si to stále predsa len rozmyslel. ()

Zajímavosti (1)

  • Na obalu filmu je uvedeno, že film je nevhodný pro těhotné ženy. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama