Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scénář Lucie Konášové (podle stejnojmenného textu Jiřího Hanibala) je netradičním pohledem na osudové setkání velkého německého básníka Johanna Wolfganga Goetheho a mladičké Ulriky von Levetzow v Mariánských Lázních. Už téměř dvě stě let je tato dvojice symbolem vzplanutí citu mezi starým mužem a mladou dívkou. Je to tudíž téma, které asi nikdy nezestárne. Film však není jen příběhem těchto dvou konkrétních lidí, ale jeho záměrem je postižení obecného a nikdy nekončícího střetu mládí a stáří, o to viditelnějšího, jde-li o vzplanutí citů mezi tak rozdílnými generacemi.
Lucii Konášové i režisérovi Milanu Cieslarovi se podařilo spolu s herci vytvořit silný a emocionálně působivý příběh, který je sice svébytnou, ale o nic méně zajímavou interpretací této už legendární lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Podobné salónní tanečky mě zrovna neberou. Jinak musím uznat, že je tahle inscenace zajímavě obsazená. Zejména, když už jsem zvyklý, že v televizních filmech u nás hraje pouze ta samá hrstka lidí. Na druhou stranu, Milan Kňažko v hlavní roli byl zřejmě castingový přehmat. A režisér nepříjemně překvapil tím, jak výsledek vypadá tuctově, bezinvenčně. ()

Alchemilla 

všechny recenze uživatele

Vztah Ulriky a Goetha vyvolává vášně i po skoro 200 letech - někdo se pohoršuje, někdo sní, někdo nechápavě kroutí hlavou, někdo Goetha považuje za borce. Ulrika von Lewetzov se nikdy nevdala a den před svou smrtí spálila všechny Goethovi dopisy na stříbrném podnose. Celá tato událost podněcuje fantazii a člověk se ptá, co mezi nimi opravdu bylo? Milan Cieslar mohl natočit nezapomenutelný snímek. Mohl, ale nenatočil. To horké léto v Marienbadu mne zanechalo poněkud chladnou, ba dá se říct i znuděnou - v půlce jsem totiž vytáhla noťas a začala číst e-mailovou korespondenci. Nepomohlo ani to, že se natáčelo na zámku Kynžvart a já se ve filmu na 10 vteřin objevila jako komparz. Oceňuji snahu o autentičnost, jenže k tomu, aby třeba kostýmy vypadaly jako z počátku 19. stol. nestačí jen si otevřít knížku, byť byla o historii odívání. ()

Reklama

LucMosss 

všechny recenze uživatele

No, odkud začít? Kromě prvotního zděšení z toho, jak náš drahý Goethe ve filmu vlastně vypadá se z toho vyklubal docela příjemný film. Jedna hvězdička za zpracování, ta druhá za to, co tento film přinesl do našich školních hodin češtiny. Tak především oddech. (Jinak, k podání a ztvárnění některých osob a tím nyní nemyslím jen Goetheho se raději vyjadřovat nebudu...) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Toľko osudových lások slávnych ľudí bolo sfilmovaných... Určite aj láska Goetheho k mladej Ulrike mala svoje čaro a náboj. To sa však nedá povedať o tejto televíznej romanci, kde ani Milan Kňažko ( Goethe ), ani Evženie Nízká ( Ulrika ) nechytili diváka za srdce. Určite si zaslúžia uznanie predstavitelia vedľajších úloh Igor Bareš ( Goetheho syn ) a hlavne Wanda Károlyi-Konečná ( v úlohe Ulrikinej matky madam von Levetzow ). ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Snad bych hodnotil lépe, kdybych se hned po shlédnutí toho snímku nepodíval na Stvořeni pro lásku - v mnoha směrech podobný film, avšak o tolik tříd výš. Jinak je to ale docela slušné. Nesedlo mi především vedení představitelů hlavních postav a celá poslední třetina, přestože zde film začínal konečně vykazovat jakési pnutí. Pěkná kamera. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo se na zámku Krásný dvůr, v obci Podbořany, v Kynžvartu a Františkových lázních. (M.B)

Reklama

Reklama