Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh filmu KLOPKA (Past) se odehrává v Srbsku po pádu Slobodana Miloševiće. Mladen (Nebojša Glogovac) shání peníze na operaci vážně nemocného syna. Jako zázrak se jeví náhlá nabídka tajemného boháče (Miki Manojlović), ovšem jeho velkorysá pomoc má jistá úskalí... Režisér Srdan Golubović svůj snímek nazval balkánskou verzí Zločinu a trestu. (Ony)

(více)

Recenze (33)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film o tom, čo všetko je rodič ochotný urobiť pre záchranu života svojho dieťaťa. Chytiť sa ponúkanej šance vyriešiť danú situáciu, ako topiaci sa slamky, a potom už len čakať, ako vás postupne zožerie vlastné svedomie. Kvalitne natočený film s výbornou hudbou. Odporúčam! FILMOVÁ RULETA 2017 a Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2017) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Srdan Golubovic veľmi dobre napasoval drsný námet morálnej dilemy do sociálne ťaživého, neutešeného prostredia Srbska po páde Miloševičovho režimu. Všade samá dezilúzia, bieda, korupcia a priepastné rozdiely medzi bohatými a chudobnými... Dráma, ktorá v divákovi ešte aj dlho po skončení rezonuje... Situácia, do ktorej sa dostal Mladen ako otec rodiny by som teda neprial ani najväčšiemu nepriateľovi. Akokoľvek sa človek rozhodne všetko je aj tak zle, len ho to nadobro zmení... smerom dole, k ľudskej troske. Výborná záležitosť. 80/100 ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nebyť toľkých náhod a vecí, ktoré by sa možno dali riešiť inak, tak by som to hodnotil na plný počet, ale aj tak je to silný kriminálny thriller zo života s príbehom dosť reálnym, ktorý mi dodnes chodí po rozume. Fantastický výkon hlavnej postavy a zaujímavé myšlienky, naozaj veľmi dobrý film. Naozaj porozmýšľajte nad tým, či by zdravotná starostlivosť, hlavne v takýchto veciach nemala byť automaticky hradená z nejakých verejných zdrojov, lebo ceniť život na peniaze je jeden z najhorších hyenizmov. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Filmy ze Srbska a jiných balkánských zemí lze úspěšně používat jako argument proti všem apologetům české kinematografie, kteří se snaží tvrdit, že za její současnou bídnou úroveň muže především malý trh, nízké rozpočty a skutečnost, že se v českých reáliích údajně nejde vyhnout tomu, aby žánrové filmy nepůsobily směšně. Klopka si nehraje na Hollywood a přitom působí dostatečně "světově", je realistická, napínavá, dobře natočená a stav srbské společnosti se jí daří glosovat bez primitivní didaktičnosti a povrchnosti. Tedy až na tu scénu v bance - ta vypadá, jako by utekla z Ulovit miliardáře. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Příliš zobecňující společenský esej, než aby to byl svrchovaný filmový majstrštyk, co do pojednání tématu. Zpracování výjimečné je, zručná kamera, barvy, kompozice, promyšleně neklidný střih jsou jistě kladné devizy, stejně jako promyšlená stavba příběhu - dost chytrá, aby bylo možné ji ocenit, ne dost jedinečná, aby bylo možno zapomenout, že je to promyšlená, vyspekulovaná záležitost, která chce něco obecného sdělit o světě. Co však z tohoto snímku přeci jen činí nezapomenutelnou záležitost, je role hlavního hrdiny - všechny ostatní postavy jsou poměrně málo vykreslené, schematické a zaměnitelné, ale hlavní hrdina jedná, vyvíjí se a proměňuje, jako by mu nikdo ani neřekl, že je to film. Jím se tu nabízí možnost nechat se fascinovat. *** Humorný moment: není to ani zdaleka neobvyklé, když se předvádí, jak svůdnou vábničkou je zvonění mobilního telefonu, ale je to rozhodně báječný příspěvek do kytice takových dramatických scén - cokoli děláte, jakkoli závažné a osudové to je, stačí jedno zazvonění mobilu, aby vás od toho odlákalo, aby vám to dokázalo zhatit. Krutě banální usvědčení z toho, jak málo jsou lidé rozhodnutí i v těch nejosudovějších chvílích svých životů. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Film vyhral v roku 2007 na Art Film festivale v Trenčianskych Tepliciach cenu Modrého anjela za najlepší film. Na MFF v Sofii získal cenu Grand Prix. Taktiež vyhral cenu FIPRESCI za najlepší film na FF Wiesbaden goEast v Nemecku. V roku 2008 získal na FF v Terste cenu divákov za najlepší film. V San Jose v Kalifornii získal na FF Cinequest Srdan Golubović cenu za réžiu. Na MFF v Miláne získal Srdan Golubović cenu pre najlepšieho režiséra a Nebojša Glogovac cenu pre najlepšieho herca. (Marek1991)

Reklama

Reklama