Reklama

Reklama

Málokdo z nás má takovou odvahu jako Christopher McCandless (Emile Hirsch). Bylo mu dvacet dva, když dostudoval vysokou školu, ale místo toho, aby zaplul do civilizačního proudu, ukázal mu vztyčený prostředník a z naivního snílka se proměnil v symbol jedné generace Američanů. Každý krok jeho cesty z města do té nejsyrovější divočiny sledoval slavný herec Sean Penn, který se tentokrát spokojil s rolí režiséra a scenáristy. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (48)

  • Režisér Sean Penn vzpomínal, jak si ho kniha Jona Krakauera, mapující dramatické putování Chrise McCandlesse, v knihkupectví sama přitáhla jako magnet: „Když jsem si ji pak přinesl domů, přečetl jsem ji ještě ten večer: A ne jednou, ale dvakrát. Ráno jsem vstal a okamžitě začal na všechny strany zjišťovat, jestli bych mohl sehnat filmová práva.“ (Pumiiix)
  • Sean Penn oslovil frontmana skupiny Pearl Jam Eddieho Veddera, zda by pro film nevytvořil veškerou hudební složku. Ten okamžitě souhlasil, aniž by si o filmu cokoliv zjistil. Rozhodnutí litovat určitě nemusel, protože skladba „Guaranteed“ získala vedle nominace na cenu Grammy prestižní Zlatý glóbus pro nejlepší filmovou píseň. Porazila tak irsko-českou dvojici Glen Hansard / Markéta Irglová, nominovanou za skladbu „Falling Slowly“ ze snímku Once (2007); ti se ovšem těšili ze sošky Oscara. (DaViD´82)
  • Takřka současně s Útěkem do divočiny vytvořil Ron Lamothe snímek The Call of the Wild, rovněž mapující McCandlessovy osudy. V tomto případě se však jedná o ryzí dokument. (DaViD´82)
  • Christopher McCandless (Emile Hirsch) ve skutečnosti sepsal jiný vzkaz (prosbu o pomoc); připíchl ji na opuštěný fairbankský autobus číslo 142. Filmový apel je původně "pouze" jednou z jeho poznámek z provizorních deníků. Psal na vše, co mu přišlo pod ruku: od sešitů, kůry stromů, vnitřku autobusu až po poznámky na okraji knih a příruček, které měl sebou. Většinou jako podpisu užíval své alter ego Alex Supertramp. (DaViD´82)
  • Jim Gallien představuje ve filmu sebe sama. Zastaví na Aljašce stopujícímu McCandlessovi (Emile Hirsch) a odveze ho až na začátek stezky Stampede. (DaViD´82)
  • Favoritem Seana Penna pro postavu Chrise McCandlesse byl Leonardo DiCaprio. K Pennově smůle jeho vysněný herec nabídku role odmítl. V roce 2007 se z velkého tlaku na svou osobu psychicky zhroutil, celý rok věnoval zotavení a v tomto období nepracoval na žádném filmu. (DaViD´82)
  • Emile Hirsch točil všechny scény sám, včetně velmi náročných kaskadérských výstupů. (DaViD´82)
  • Celé pátrání Jona Krakauera po osudech, motivacích a pnutích Chrise McCandlesse odstartoval jeho článek "Death of an Innocent" (Smrt nevinného) zveřejněný v časopisu Outside (leden 1993). Nakonec svou snahu korunoval sepsáním knihy "Into The Wild" (1996), kterou v češtině vydalo nakladatelství Columbus (Útěk do divočiny, 2007). (DaViD´82)
  • Reálnou stezku Stampede nahradili filmaři okolím aljašského městečka Cantwell, které je přibližně pětašedesát kilometrů jihovýchodně od skutečného místa, které si McCandless vybral pro svůj pobyt v divočině. (DaViD´82)
  • Poslednou knihou, ktorú skutočný Chris McCandless prečítal, bol „Doktor Živago“. (Lucjen)
  • Okolie, kde sa autobus nachádzal, sa podľa aljašských merítok len ťažko dá považovať za skutočnú divočinu. Iba 16 míľ (25,75 km) južne sa nachádza Park Denali, ktorý navštevujú stovky turistov. (Lucjen)
  • Organizácia OXFAM America, ktorej Chris daroval 25-tisíc dolárov, sa venuje boju proti hladomoru. (Lucjen)
  • Chrisov odkaz na autobuse znel v skutočnosti nasledovne:
    „S.O.S. Potrebujem vašu pomoc. Som zranený, na pokraji smrti a príliš slabý na to, aby som sa odtiaľto dostal. Som tu úplne sám. Nejedná sa o vtip. V mene Božom Vás prosím, zostaňte a zachráňte ma. Zbieram neďaleko odtiaľto lesné plody a vrátim sa dnes večer. Ďakujem. Chris McCandless."
    "August?“ (Lucjen)
  • V dobe, keď Eddie Vedder skladal hudbu k filmu, jeho mladší brat, zhodou okolností tiež menom Chris, odišiel dumať do Afriky a už dva mesiace o ňom nik nepočul… (PeterJon)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama