Reklama

Reklama

Mávnutí motýlích křídel

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2005, 52 min

Režie:

Jan Šikl

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdrojem pro vyprávění životního příběhu jsou privátní filmové archivy rodiny Felixů. Citový vztah Václava k otci i matce byl neobyčejně silný. Otec mu byl velkým vzorem, ke kterému se chtěl přiblížit, matka ochranitelkou, u které hledal pochopení. Jeho dětství se v ničem nelišilo od jeho vrstevníků. Osobní život Václava se však od roku 1948 se začal utvářet ve spojení s politickým vývojem v Československu. Václav se plně ztotožnil s ideologií komunistické strany. Jeho sympatie k straně ovlivňovaly i jeho důvěrná osobní rozhodnutí. Těmi byla např. volba jeho životní partnerky nebo ochladnutí vztahu s otcem, kterého komunisté zavřeli do kriminálu. Politická ideologie ovlivnila i hudební tvorbu, kterou si Václav vybral za svoji profesi. Rozpory, ve kterých žil, na Václava stále silněji dotíraly. Útěchu nacházel ve svém koníčku, kterým bylo sbírání motýlů. Životní peripetie dávají možnost sledovat, z jakých kořenů vychází Václavův životní světonázor a důvody, proč na svém přesvědčení setrval. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Každý dokument z cyklu Soukromé století od Jana Šikla je specifický v něčem jiném..tento pojednává o mladém Václavu Felixovi, který byl přesvědčený komunista, ale jeho životem provázela hlavně láska k hudbě a k motýlům. Se svými rodiči si rozuměl, jen politika do jejich života hodně zasahovala..zatímco on režimu věřil, jeho otce pro satiru na komunismus, kterou napsal, zavřeli. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Závidím takto bohatý rodinný archiv. V úvodu vtipné postřehy ze života. Hrdina se rozešel s katoličkou a vzal si komunistku. Chyběl mi zde ten nakažlivý kolektivismus, nebo se opravdu rodina s nikým nestýkala? Co je cenné, že hrdinovi vydrželo celý život manželství. ()

Reklama

Reklama