Reklama

Reklama

Líbám Tě a miluji

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2006, 52 min

Režie:

Jan Šikl

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdrojem pro vyprávění životního příběhu jsou privátní filmové archivy rodiny Šechtlů. Marie a Josef se spolu seznámili na gymnásiu v Táboře. Josef byl synem známého táborského fotografa Šechtla a Marie se tak sblížila s prostředím jejich rodinného ateliéru. Fotografování a filmování pozvolna vstoupilo do jejího života. Zamilovaný vztah Josefa a Marie je vidět od prvních filmových záběrů, které si oba pořizovali. Druhá polovina 40. let byl pro Josefa a Marii obdobím budováním rodinné fotografické živnosti, kterou převzali po otci. Do ní patřila i péče o veliký fotografický archiv. K pracovním setkáním patřily i návštěvy u prezidenta Beneše, který měl v nedalekém Sezimově Ústí svoji vilu. Josef i Marie měli tehdy pocit, že mají štěstí ve svých rukách. Ještě první léta po komunistickém převratu byl vzájemný vztah Josefa a Marie silnější, než politická doba ve které žili a kterou dokázali ze svého života vytěsnit. Ta však nakonec dostihla i je dva. Nejprve znárodněním jejich firmy. Později inscenovaným procesem proti Josefovi, protože komunisté předpokládali v rodinnému fotografickému archivu kompromitující materiály. Z kriminálu, ve kterém se Josef ocitl, také pochází láskyplná korespondence, která jejich příběh provází. Je vzdorem k nesmyslné době, kterou Josef a Marie museli žít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Spíše než o osudy rodiny jde o vykreslení závistivých, kolektivistických, krutých komunistů a ducha doby. Taková soft verze sovětského Ruska, kde život jednotlivce neměl cenu. Stalin industrializoval zemi pomocí milionů otroků a 700 tisíc obyvatel nechal jen tak prostřílet, protože měl heslo "Radši zabiju deset nevinných , když mezi nimi bude jeden nepřítel". Jen nepatrně je vykreslován vztah dvojice, kde ona zachránila rodinné úspory před měnovou reformou koupí domu. Všichni komunisté v kraji měli špatné spaní , jaké kompromitující materiály z války na ně rodina fotografů má. Závěr je až v hollywoodském stylu. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

poslední z cyklu dokumentů "soukromé století", které jsem měla možnost vidět.. a opravdu doufám, že brzy navážou další příběhy obyčejně neobyčejných českých lidí a já budu smět opět nahlédnou onou "klíčovou dirkou"..:) ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivý příběh Marie a Josefa Šechtlových, kteří se stali obětmi komunistického režimu..je smutné slyšet osudy lidí, jejichž talenty a píle skončili pod rukama těch, kteří jim nesahali ani po kolena. Lidé, kteří jak jsme ve snímku slyšeli, hajlovali, aby pak převlíkli kabát a na schůzích bouřili nad lidmi, kteří něco dokázali, ale nešli jako ovce v jedné řadě. ()

Reklama

Reklama