Reklama

Reklama

Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka

(seriál)
Loutkový / Pohádka / Rodinný / Komedie
Československo, 1972, 1 h 44 min (Minutáž: 8 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Příběhy Spejbla a Hurvínka znají děti skoro na celém světě. Veselé příběhy taťuldy Spejbla, který všechno zná a umí, ale nikdy jeho počínání nekončí bez komplikací. Jeho "vzorného" synka Hurvínka, kamarádky Máničky a její bábinky - paní Kateřiny a chlupatého psa Žeryka. Černobílý seriál.

Názvy jednotlivých epizod :
1. Skok do neznáma
2. Žerykovo cvičení
3. Zlatý dřevák
4. Žerykovi k narozeninám
5. Mikuláš
6. Příliš Štědrý večer
7. Co je to halekačka
8. Zemětřesení
9. Si pořádně zařádit aneb není nad duet
10. Udobření
11. Spejblovi k narozeninám
12. Hurvínek zas jednou šaškuje
13. Vysvědčení (Karlos80)

(více)

Recenze (44)

type_B 

všechny recenze uživatele

Návrat archaických forem IV: V tomto seriálu se vlivem jeho stáří (rozuměj stáří loutek a celé dvojky) splétá staré s novým a nelze ho proto zpětně asociovat s vlastní minulostí, neb minulost ústřední dvojice tu minulost osobní přebíjí. Koncepce rodiny, která funguje i přes absenci matky, je pro mě nepochopitelná, rozbíjí tradiční model a nahrazuje klasický model matka-otec-děti zesíleným vztahem otec-děcko, potažmo dokonce otec-syn v prostředí prvorepublikové chudoby. Taťuldy a jeho utrápené lysé hlavy mi bylo vždycky neskonale líto. ()

greymon 

všechny recenze uživatele

Ani černobílý Spejbl a Hurvínek mě neodradil od shlédnutí a musím přiznat, že to stálo zato. Opět jsem s zasmál a pobavil a nemám výhrad. Spejbl a Hurvínek jsou prostě dokonalé loutkové postavy, které pobaví snad každého. Myslím, že je to takto: Američané mají Simpsonovi, my Češi máme Spejbla a Hurvínka, (Tak si to myslím já.) Ještě dokonalý hlasy Miloše Kirschnera a ostatních mluvících za loutky jsou prostě úžasné. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První večerníčkovský seriál loutkové dvojice S+H, velmi vydařené především díky perfektní interpretaci Miloše Kirschnera. I když je fakt, že oproti o dva roky pozdějšímu seriálu Znovu u Spejbla a Hurvínka jsou zde jednotlivé díly o něco méně vtipné, přece jenom je tu znát absence scénáře Kirschnera nebo Gryma, jenž se podílel na scénářích nejslavnějších LP desek S+H, jako např. Hurvínkova strašidýlka nebo Hurvínek a lupiči. Přesto se ale pořád jedná o vysoce nadprůměrné dílo. Některé epizody jsou předělávkou původně rozhlasových scének vydaných na LP, jako např. Žerykovi k narozeninám, Spejblovi k narozeninám, Vysvědčení nebo Udobření, což ale vůbec nevadí, ve verzi převedené na plátno byly dialogy na mnoha místech pozměněny. Za nejvtipnější díl považuji Hurvínek zas jednou šaškuje, pohodovou sváteční atmosféru navozuje díl Příliš Štědrý večer. Trochu je škoda, že tento seriál nebyl natočen barevně, i tak ale dávám lepší 4 * a 85%. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Černobílá klasika,kterou v té době miovali snad všechny děti(mě nevyjímaje) a jeden z nejlepších večerníčků vůbec.Skvěle napsané(typický a klasický český humor opět vítězí),skvěle namluvené a neuvěřitelně zábavné.Takhle má vypadat loutková groteska pro celou rodinu.Je to opravdu jedna velká loutková nádhera a jasných 100%. ()

IvoP 

všechny recenze uživatele

Mánička s původní vizáží a stará znělka, do série "Znovu u Spejbla a Hurvínka" složili novou znělku a upravili vzhled Máničky (drobná úprava fiziognomie, dlouhé vlasy a brýle). V novém tisiciletí jsem nezaznamelal, že by tento seriál dávali. Já ho pamatuji, že běžel např. v druhé polovině května 1987, v první polovině srpna 1992 a 1994 a květen/červen 1997. 31.5.1997 jsem tehdy naposledy v TV viděl epizodu Skok do neznáma, kde si Mánička myslí, že se bude Hurvínek stěhovat. Ten jí řekne, ýže jede na hory. A Mánička řekne: "To tam pojedeš i s tím žehlicím prknem"? Hurvínek : "Kdepak, ty bláhová, to tu mám kvůli tréninku". ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Postava Hurvínka vznikla v roce 1926. (M.B)
  • Spejbl se křestním jménem jmenuje Josef. (M.B)
  • Zásluhou M. Kirschnera promluvili Spejbl s Hurvínkem osmnácti světovými jazky ve třiceti zemích čtyř světových kontinentů. (Arrietty)

Reklama

Reklama