Reklama

Reklama

Losangeleský hasič Gordy Brewer jde na schůzku s milovanou manželkou a synkem, kteří na něj čekají v kavárně. Přímo před jeho očima je smete mohutná exploze. Gordy si uvědomí, že s atentátníkem, převlečeným za amerického policistu, krátce před výbuchem mluvil. Agent FBI Brant ho odbude slibem, že kolumbijského teroristu Perriniho, přezdívaného Vlk, dopadnou, ale vinou politických tlaků je zatím vyšetřování odloženo. Gordy vidí v televizi prohlášení maskovaného teroristy, a protože se dlouho nic neděje, rozhodne se pomstít smrt svých blízkých. Odjede do Kolumbie, ale netuší, že po prvním střetu s partyzány se mu dostal na stopu nejen agent Brandt, ale také Vlk. V malém městečku zachrání Selenu a jejího adoptovaného hluchoněmého chlapce Maura. Po zásahu policie však skončí ve vězení. Tady se seznámí s mechanikem Seanem, jenž pracoval na partyzánském území. Partyzáni vězení napadnou, Gordy sebere Seanovy dokumenty a uteče. S jejich pomocí pronikne do partyzánské zóny a dostane se k překupníkovi Felixi Ramirezovi. Zničí jeho kokainovou farmu a připraví na Vlka smrtící past. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (268)

lekr 

všechny recenze uživatele

Arnold se zde evidentně snažil o comeback ( pro mě jeho comebeckem byly stoprocentně filmy Konec světa a 6. Den ) ve stylu slavného Komanda ale nijak zvlášť se mu to nepovedlo. Pár dobrých momentů se určitě najde ( například jak Arnie jednomu vzbouřenci ukousne ucho ) ale jinak to moc nebylo. Na Arnieho zoufale málo mrtvých a příběh se houpe na pomezí akčního filmu a sociálního dramatu. Jediné štěstí, že ten závěr, ve kterém je konečně pořádná kopa špičkové akce, to vylepšil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válka se kvůli krokům Američanů v Kolumbii přenesla na americkou půdu. Arnoldův syn a manželka to při teroristickém útoku schytají, Arniemu na čas zvlhnou oči, aby mu vzápětí zrudla tvář, když se dozví, že úřady s tím momentálně nehodlají nic dělat. Vyšetřování utichne a rozbolavělý otec a manžel bere spravedlnost do svých rukou. Tentokrát tenhle staromódní titán přestřelil. Vybrat si tak pitomou roli, to chce talent. Hodně nevyrovnaný režisér Andrew Davis místy vypadá, že své řemeslo úplně zapomněl. Zejména po bombovém útoku absolutně nezvládá dialogové sekvence, postrádá smysl pro rytmus a zabije i potencionálně silné scény. A ani po přesunu do Kolumbie se to moc nezlepší (hodně mizerně natočený úprk přes vodopád). Arnold se dostane všude, oklame drogové bosse i armádu teroristů a ani u toho nebude muset vystřelit jedinou kulku. Je to hloupé, je to bez přidané hodnoty a divák jen smutně vzpomíná na Davisovy pecky typu Uprchlík, Dokonalá vražda nebo (svým způsobem i) Přepadení v Pacifiku. Děravý scénář je pak jednou velkou kapitolou. Zdrcený hasič zlikviduje sám kolumbijské živly? Nejsme v osmdesátých letech, proboha. Mimochodem John Turturro se představí jen na pár minut, ale Arnolda a spol. spolehlivě přehrává. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Arnold príde o rodinu a o pár záberov na to hrá ako keby ani o tom nevedel. Možno točil viac filmov naraz a zrovna sa nevedel rozpamätať v ktorom akurát je. Curtisovi naopak jeho obsesiu veríme, zrejme je tento Novozélanďan lepší herec. Téma motivácie teroru má potenciál, ale mala byť využitá v tejto podobe v ambicióznejšom filme. V tomto akčňáku aj ten záverečný zvrat je iba z dramaturgických príčin, pričom mohlo ísť o pekne psychologicky zmotivovaný moment. Čo ale film skutočne potápa, je absencia akejkoľvek atmosféry. Davis je proste v podstate one hit wonder a je mu súdené im aj zostať. ()

kinej odpad!

všechny recenze uživatele

Film Protiúder je na to, že má celkem slušné herecké obsazení až pozoruhodně špatný. Když pominu Arnolda, který zde předvádí něco co místy i připomíná herecký výkon, obejvují se ve filmu herci jako Turturro, Koteas, Leguizamo, Curtis což rozhodně nejsou herci druhé kategorie. Přesto má Protiúder punc obyčejného béčkového televizního filmu. Díky unylé režii a minimálnímu výskytu akce se stává ze sledování tohoto filmu takřka utrpení a chvílemi jsem je dokonce už přetáčel, protože jinak už ot prostě nešlo a to se mi snad ještě nikdy nestalo. Takovému Commandu se dnes člověk alespoň zasměje, ale tady ani není čemu se smát. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že podobně dementní akční film stejného ražení už jsem dlouho neviděl, možná tím, že jsem stejně jinak na cestě mezi Brnem a Prahou neměl co dělat, ale docela jsem se bavil a nuda mě dostihla jen párkrát. Ten film je průměrný snad ve všech oblastech, co se dají najít, ale podprůměrný jen čas od času... A možná právě proto, že mi zpříjemnil cestu, se nakonec jazýček vah mého hodnocení přiklonil ke třem hvězdičkám. I když by nejspíš neměl. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Ve svém životopise Arnold Schwarzenegger uvádí, že film byl v souvislosti s 11. zářím zcela přestřihán a scény, které by evokovali atentát na dvojčata, byly vystřihány úplně. Odstraněna byla například scéna únosu letadla. (sator)
  • V pôvodnom scenári bol dej filmu situovaný do Lýbie a Gordy Brewe (Arnold Schwarzenegger) mal pátrať po arabských teroristoch, ktorí zabili jeho rodinu. Režisér Andrew Davis sa však rozhodol dej filmu zasadiť do Kolumbie. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama