Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že tenkrát Sověti zrovna dvakrát nespěchali s obsáhlými informacemi pro svět co se vlastně stalo. Zhruba o měsíc později jsem byl na jihu čech. Chodil na houby, chytal ryby a opaloval jsem se. Během jednoho dne jsem se spálil. Všichni si dělali srandu " to je z Černobylu, teď nám tu bude teplejc". Tenkrát jsem se tomu smál i já. Obávám se, že kdybychom viděli tento dokument a znal ty strašné následky jaderného výbuchu v Černobylu, nejen že by nikdo nežertoval, ale asi by si nechodilo ani na houby, nechytali by se ani ryby a opalovat se - tak to už vůbec ne ! Je to vlastně první dokument, který jsem o této katastrofě viděl. Koukat na lidskou omezenost v podobě jediného člověka, která způsobí naprostou katastrofu je opravdu strašný. Neškodil by však ještě jeden dokument o tom jak se chovala Sovětská vláda těsně po katastrofě a jak neskutečně stateční / neznalí ? / byli všichni ti lidé co pomáhali katastrofu odstranit. Černobyl je pro mě synonymum pro slovo smrt ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Věda není všechno. To Vám dokáže tento dokument o nejhorší jaderné katastrofě jakou kdy Svět postihla. Surově natočený dokument o události, která zamíchala dějinami a nejen jimi. Sledujete jak se pár minut před explozí baví dva inženýři o tom že svého Moskviče prodal, aby si koupil fungl nového Žigulika a najednou skok a v zemi je díra, kterou zaznamenává řada vojáků, letců, ale i obyčejných lidí, přitom netuší co je do budoucna čeká. Nic víc nelze dodat než, to že mi tento dokument absolutně vyrazil dech, což se opravdu často nestává. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pomalu ale jistě se ze mě stává nepřítel hraných dokumentů. Mají tendenci si domýšlet, ba vymýšlet nezaznamenané události, hlavně dialogy. Netíhnou tak sice nutně k zásadním nepřesnostem, leč jejich informační hodnota se snižuje tím, jak usilují o vtažení diváka do děje. Mám to raději po technicku, i kdyby sebesušeji. Nedělám si iluze, že bych dík tomu byl s většinou na jedné lodi. Spoustu lidí otravuje už jen připomínání, že v reaktoru se nachází nějaké ty regulační tyče, má nějaký výkon, při kterém je nebezpečné jej provozovat, obsahuje grafit (ale ne každý) atd. Osobně si myslím, že lze divákovi snadno vysvětlit, proč tomu tak je. Strach z jeho usnutí snad velel odhodit technologickou hantýrku, jejíž použití pro technologický problém zavání trapnou neoriginalitou, a nahradit ji jazykem beletrizujícím a hledáním "hlubších" souvislostí? Neuznávám beletrii plnou spojení: "Ďatlov se střetl s reaktorem v souboji síly," či: "Prosadit svou vůli proti jaderné energii, která ho připravila o syna," zvláště když se nekonal žádný souboj síly a vůle se sice prosazovala, leč docela jinak. Hůř, plačící potomek zaměstnance elektrárny (jakoby) věští osudnou havárii a neblaze znamenitá konvice opaří jeho nebohou manželku. Konečně jednostranorežimní vina, ač reálná, se rozšiřuje absurdně i tam, kde jiné režimy by nebyly lepší. Oprávněné výtky jdou směrem k utajování podstatných informací, ale nikdo mi nanemluví, že strach z propuštění či možnost povýšení nedeformuje chování zaměstanců v jakémkoliv existujícím systému, rudá nerudá. Na koho chcete hodit nejhorší průmyslovou havárii v dějinách, tzv. Bhopálskou katastrofu? Na kapitalismus? Na globalizaci? Na americký či indický patriotismus? Dokument není dobrý jen proto, že správně říká, kdy se zmáčklo jaké tlačítko, zvedly se tyče, rostl či klesal výkon a kdo tomu velel. Ale ani špatný není - říká totiž správně, kdy se zmáčklo jaké tlačítko, zvedly se tyče, rostl či klesal výkon a kdo tomu velel. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších skvělých dokumentů podobně jako třeba před týdnem Hirošima, opět s katastrofálními dopady a následky které mnozí z nás ostatně pociťují dodnes. Neuvěřitelně silné na emociální pocity člověka s výpovědí jednoho s přeživších Anatolije Juščenka. Hodina po hodině, minuta po minutě, vteřina po vteřině tedy přibližná a stručná rekonstrukce oněch kritických minut zbývajících do výbuchu tohoto jaderného monstra..Mimořádně depresivní podívaná která bere za dech, stejně tak dobře jako nějaký solidní horor. Zajímavý komentář : Pshimi. недопустимый риск впридачу жизнеопасно. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zdramatizované dokumenty s hranými pasážemi vždy v sobě skrývají potenciální riziko manipulace, nicméně "Černobyl - nultá hodina" patří k tomu výrazně lepšímu, co se kdy o černobylské havárii natočilo. Umím si samozřejmě představit střízlivější a informačně nabitější dokument, je nicméně jasné, že tvůrci chtějí oslovit co největší diváckou obec a suchá vědecká a technická fakta bez emotivní omáčky by řadu diváků odradila. Snad jen pro dokreslení - zkoušky se obvykle provádí v noci, kdy je nejmenší poptávka po elektřině, v tom prováděný test nebyl výjimkou. Na nehodě se ze všeho nejvíc podepsalo politické a kulturní prostředí v Sovětském svazu - v tom uhodil "Černobyl - nultá hodina" hřebíček nah lavičku. Celkový dojem: 70 %. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Slušná rekonstrukce osudného večera, která se dala natočit lépe, jelikož mě strašně vadily zbytečné epizodky pracovníků, které jsou špatně zahrané a dialogy jsou ještě horší… ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Zero Hour: Disaster at Chernobyl" je dokumentárna rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli ku výbuchu štvrtého reaktora v atómovej elektrárni Černobyl pri ukrajinskom meste Pripjať, ktoré bolo súčasťou vtedajšieho Sovietskeho Zväzu. Stalo sa to v noci dvadsiateho šiesteho apríla roku 1986 o 01:23 hod. Tvorcom filmu "Černobyl - nultá hodina" sa podarilo prehľadne, podrobne a zrozumiteľne rozanalyzovať poslednú hodinu predchádzajúcu tejto jadrovej katastrofe. **** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce černobylské havárie. Zkušenosti operátorů nezabránily zkáze, přes nepochopitelné rozhodování hlavního vedoucího směny. Jaké drastické by mohly být následky si nikdo předem neuvědomoval. Nestabilita při nízkém zatížení se nakonec stala osudná. Zátěžové testy se nezdařily a krátce nato nastala po půlnoci jaderná exploze, která za sebou nechala neuvěřitelnou zkázu. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Proto maj některé žáby tři oči... Je to nechutnost, která se neměla nikdy stát. Bohužel se to ještě může stát. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, ktorý odhaľuje minútu po minúte príčinu výbuchu. Nechýbajú ani výpovede tých čo prežili, či autentické zábery. Po tomto dokumente musím ešte viac vyzdvihnúť seriál, ktorý je skutočne výborne natočený, tak ako aj tento dokument. 85% - 4* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rekonštrukcia udalostí, ktoré predchádzali výbuchu - posledných šesťdesiat minút. __ Zero Hour ponúka jasné odpovede na nezodpovedané otázky ohľadom technického problému katastrofy a akýsi kúsok zo života pracujúcich inžinierov - v skratke - všetko čo potrebuje bežný laik vedieť. Dúfam sa už nikdy nič podobného (a či horšieho) nezopakuje. Brr! ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Dokument provede událostmi, které se staly hodinu před výbuchem na 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny Černobyl. Havárie byla způsobena souhrou špatných rozhodnutí při přípravách na test, který vedl provozní zástupce hlavního inženýra Anatolij Stepanovič Djatlov a technickými nedostatky (špatnou konstrukci reaktoru), které vznikly při stavbě. Test začal v sobotu 26. dubna 1986 v 1:23:04 a do exploze mnoho času nezbývalo. 01:23:49 je poslední údaj z řídícího počítače. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Tak ako nič prevratné to nebolo čo sa týka samotného dokumentu ale určite to bolo aspoň zaujímavé. Možno by som si to radšej prečítala, pretože všetci boli tak strašne nesympatickí. Samozrejme, je mi jasné, že išlo o to aby sa herci podobali ale tak aj tak. Tomu s čiernymi očnými linkami by som rada capla lopatou po čele. Mal ich snáď vytetované, že mu ich nechali? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o černobylské havárii v rove 1986 na Ukrajině. Je to opravdu drsné, kolik bezpečnostních opatření zanedbali. Bylo to jak z důvodu selhání lidského faktoru, tak i použití nekvalitních materiálů. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Velice podařený dokument o snad největší katastrofě pro celou Evropu od 2. světové války. Přesně vystihuje systém komunistů, kteří místo aby vyslali do světa varování, tak událost raději zatajili a z této strašné rány se Evropa ještě dodnes nevzpamatovala a ještě dlouho nevzpamatuje. ()

Reklama

Reklama