Reklama

Reklama

Vexille 2077

  • Japonsko Vexille: 2077 Nihon sakoku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 2077. Uběhlo 10 let od doby, kdy se Japonsko rozhodlo opustit řady OSN. Celý ostrov je nyní obklopen ultramagnetickým polem, které brání vstupu do země. Špionážní služba USA náhle získává znepokojivou informaci, že Japonsko pracuje na ultimátní zbrani, jenž může představovat smrtelnou hrozbu pro celý svět. Je rozhodnuto vyslat k průzkumu zvláštní vojenskou jednotku SWORD, které velí dívka jménem VEXILLE a její milenec LEON. Členové SWORDu se vydávají za splněním úkolu na nebezpečnou misi do neznáma... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to není zas tak anime jak jsem čekal, protože ruku v kreslení zde nahradila grafika počítačová a taky to tak nakonec je v samotném filmu hodně znát. Samotný příběh jako další silný možný bod také není žádný zázrak. Nic závratného se prostě neděje a spolu s tím, že počítačová grafika není nijak vynikavá se docela shoduji se zdejšími hodnocením. Co mě ale hodně překvapilo a potěšilo byla muzika a hlavně závěrečná scéna. To se musí nechat. Takže když si to sesumíruju je Vexille 2077 nerozhodný film, který se z jedné strany povedl a z druhé zas tolik ne. Nemám v takovýchto filmech tolik zkušeností. Je málo kolik jsem jich viděl, ale takový Final Fantasy: Esence života je oproti tomuto klasa, a že to je opravdu klasa. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zlá všemocná společnost Daiwa Industries, která již dlouho měla Japonsko v hrsti, ho před 10 lety naprosto uzavřela světu. Informace, kterých ven proniká zoufale málo, naznačují, že je třeba do Japonska vyrazit. Úkol to není lecjaký a tak se jeho provedení ujme speciální americká vojenská jednotka SWORD, jejímž členem je i vojanda Vexille. Těžko říct, co SWORD v Japonsku, které již dlouho vládlo robotickým technologiím, může čekat. Laskavé přivítání to zřejmě nebude... Vexille je další z řady filmů, který se snaží upozornit na nebezpečí zneužití technologie a moci. Z myšlenkového hlediska nepřináší film nic nového a staré nenabízí v příliš promyšlené podobě. Divák rozhodně nebude zmítán otázkami, vždyť hlavní záporák je mu představen jako šílenec a tudíž vše, co dělá je šílené a o šíleném je přeci marné a zbytečné přemýšlet. Divné je, že má tolik oddaných poskoků. Šílenství je laciné vysvětlení jeho motivací, které mohly být poměrně komplikované a zajímavé. Ovšem čekat takovou věc od filmu, který staví na akci v podobě různých honiček, úniků, vniků, přestřelek či výbuchů v CGI hávu, to by asi bylo zhůvěřilé. Akce je... no akční, není marná, ale je to jediné, co film táhne někam nad kategorii "špatný". A tak film o zneužití moderní technologie je dílem, které samo zneužívá moderní technologie k nenáročnému bavení nenáročného diváka. Ještě štěstí, že i takového diváka v sobě kus mám. Slabé ***. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Absurdně povrchní přehlídka patosu a blafování hloubky sází na to, že svým blyštivým vizuálem uhrane diváky, kteří pak zapomenou na permanentní prohřešky proti vnitřní logice a až campově zbytnělá klišé. Jediné, čím je film pozoruhodný, je vizuální stránka, kde se kombinuje počítačová animace 3D modelů, ale textury jsou stylizované jako kresba 2D animace. Jinak se jedná o tuctové popové anime, což znamená, že se rochní v povrchnosti a sází na primární líbivost a rádoby zdání přesahu, za nímž se skrývá pouze frázovité floskule. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dokonalý popkulturní produkt se vskutku fantastickou animací - zvláště v akčních scénách (viz třeba souboje buggin s jagy, to je prostě neskutečný nářez...), doslova strhující vizuální smršť s místy až neuvěřitelným využitím současných technických možností počítačové animace, která však bez programátorské fantazie a profesionálních schopností špičkových výtvarníků nikdy by sama o sobě jen díky komputerům nevznikla... Ano, příběh je myšlenkově poněkud jednoduchý, asi jak se na žánr patří - a přesto chvílemi člověk v ději i lehce ztrácí přehled, leč naštěstí je vždy vše (do)vysvětleno hlasem vypravěče... Trošku mi sice subjektivně(!) vadilo, že originální zvuková stopa není dvojjazyčná (prostě ti amíci měli d.m.s.n. mluvit anglicky), ale hrdinské postavičky svůj úkol s nadlidským ;-) úsilím splní, svět se zase nakonec jednou podaří před zloduchy z technologické korporace Daiwa (ejhle ten název ;-) na poslední chvíli zachránit a spasit... A co je nejdůležitější - tahle oddechovka vám prostě nedá oddechnout! . . . Docela uspokojivé zjištění po prvním zhlédnutí - a už teď vím, že tenhle film si s chutí s malým odstupem (a již poučen ;-) prostě někdy pustím znovu. - - - - - (Poprvé viděno 12.5.2008 na dvd, komentář zde jako pátý - 12.5.2008) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Slušné sci-fi, jenže podobně jako Appleseed postrádá onu šílenou genialitu, kvůli které anime milujeme. Prostě jen velmi slušné akční sci-fi, s velice zajímavou vizuální stránkou. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Další s povedených apokaliptických mechaanime filmů s překrásnou grafikou, která přišla s zase trošku jiným pohledem na Japonsko, nejvíce mě překvapila grafika, která je pastelizovaná a proto se i trochu více odlišuje . . . a to je jen dobře, grafici tím nic nezkazili a spíše i získali na jedinečnosti. Příběh a hudba má somozřejmě také co říci a je toho více než dost takže se rozhodně nudit nebudete. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný animovaný akčný sci-fi film. Má výborný a originálny príbeh o technologickom svete nie až tak vzdialenej budúcnosti, v ktorom sa rozmohla robotika a biotechnológie, ale po zákaze robotechnológií sa Japonsko úplne izolovalo a celý svet o ńom nič nevie, ale po získaní informácie o hrozbe z Japonska tam je vyslaná špeciálna jednotka SWORD, aby zistila pravdu. Prvá polovica je zameraná hlavne na výborný príbeh, ktorý je plný zaujímavých situácií, ale druhá polovica, v ktorej sa už ukáže celá pravda je podľa mńa ešte lepšia, síce zmizne nepredvídateľnosť a divák už vie, na čom je, ale priebeh tejto polovice je perfektný, dokonca je tu viacero krásnych a emocionálne silných scén, čo by som teda v tomto type filmu vôbec nečakal. Po vizuálnej stránke filmu nemám vôbec čo vytknúť, postavy, rôzne stroje, ale aj prostredie je skvelo premyslené, celý čas je na to radosť pozerať. Akcie tu nie je málo, je nápaditá, po vizuálnej stránke dokonalá a nechýbajú ani výborné spomaľovačky, či už sa jedná o prestrelky alebo rôzne naháńačky. Nesklamú tu ani postavy, sú zaujímavé a vôbec nie je problém si k nim vytvoriť vzťah. Ale viac ako hlavná hrdinka ma tu zaujala jej nová spolubojovníčka, to je podľa mńa najlepšia postava filmu. Veľmi musím pochváliť aj šrotové tvory, ktoré sú aj skvelo využité. A nakoniec hudba, ktorá je perfektne zvolená, či už v akcii alebo mimo nej. Vexille 2077 je najlepší animovaný film, aký som kedy videl. Po všetkých stránkach je na vysokej úrovni, nemá žiadne výraznejšie negatívum a zaujal ma aj po stránkach, od ktorých by som to nečakal. Som veľmi spokojný. 85% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak dokonalé grafické spracovanie a jedinečný soundtrack boli použité vo filme s tak slabým príbehom. Ten totiž značne zaostával, síce sa snaží byť veľmi jedinečný a originálny ale v podstate nič nové a prevratné neprináša. Ja už len čakám, kedy s podobným formátom prídu aj z americkej strany, pochlapia sa a natočia viac, než len ďalší sladký animák. 75%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tradicny japonsky osudovy robo pribeh o konci/zachrane sveta vystavany tak, aby v nom bolo co najviac scen, kde si divaci mozu vychutnat animaciu a velkolepe akcne sceny. Podobne ako starsi Appleseed nicim neprekvapi, no predsa len je zrucnejsie zrezirovany a zanecha silnejsie pocity. Doba kedy 3d animacia vyrazala kazdemu dych je uz za nami, a coraz viac je ocividne, ze narozdiel od animacie kreslenej ma ta 3d svoje hranice. Nech je CGI akokolvek dokonale, nezanecha po sebe tak silny pocit ako poctive anime. To je fakt, a pochybujem, ze sa na tom (minimalne na poli japonskych filmov) v buducnosti nieco zmeni. (7.3/10) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Existují desítky filmů o oběti - většinou ve spojení s dramatem. Vexille na to jde jinak, a ponouká divákovi povedené scénky o obětování v kontextu s akcí. Upřímně jsem nečekal, že mě při zběsilé akční scéně dokáže něco dojmout, a navíc to během 110 minut nebylo zdaleka naposledy. Tolik k inovacím. Je pak škoda, že film jako celek působí příliš plasticky a jaksi nedodělaně, Oakenfoldova hudba na celou stopáž se také neukázala být zrovna výhrou... Po umělecké stránce jde téměř o precizní dílo, které má co sdělit, bohužel technická nedodělanost a sem tam nějaká černá díra ve scénáři dost sráží finální verdikt. Příště to chce více mlátiček, orchestrální hudby, a také výkonnější mašiny ve filmovém studiu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Budu-li brát Vexille jako anime, tak musím konstatovat, že se řadí spíše mezi slabší kousky. Je-li tento film zamýšlen převážně jako akční, tak je slabý, protože akce je proklatě málo. V tomto ohledu byl nejslibnější úvod filmu i když ani ten není nic světoborného. A závěr? Průlet tunelem tu byl již mnohokrát, a tentokráte opravdu není o co stát. Místo souboje s úhlavním nepřítelem se pak dočkáme pouze nudného rozuzlení. Jako sci-fi je příběh Vexille průměrný, nudný. Viděl jsem spoustu mnohem vydařenějších anime. Pokud bych měl porovnávat s těmi počítačovými, tak Final Fantasy i Appleseed jsou mnohem zajímavější. Nevím kolik peněz mohl takový projket stát, ale já být producentem bych do toho nešel. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Pokus o kyberpunk ve stylu Ghost in the Shell, který přes svoji nadupanou obrazovou stránku poněkud ztrácí dech. Tempo vyprávění je typické spíše pro nealternativní mainstreamovou SF produkci ve stylu Terminátora, včetně řady nekonzistencí a logických nedotažeností. Lze zde najít řadu zajímavých nápadů, ze kterými se ovšem nepracuje moc do hloubky. Estetika zdejšího fikčního světa láká k dalšímu poznávání, které se v povrchním vyprávěním nenaplní, což zavdává příčinu k diváckým frustracím. O alternativě ke GITS nemůže být řeč. ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Bože, tá galéria vyzerá úžasne. Veľmi som sa tešil na túto snímku. Milujem tento štýl animácie a aj snímky z budúcnosti, práve okolo roku 2070. A práve preto som sa asi tešil viac, než som mal. Vôbec som sa do toho nedostal. Japonský animovaný sci-fi snímok s radom adrenalínových akčných sekvencií pracuje s typickou vedeckou otázkou, na koľko sa ľudia odlišujú od strojov. V popredí filmu však stojí jeho dokonalé technologické vyhotovenie, ktoré spája klasický kresbový štýl japonských komiksov, poťažmo animovaných filmov a seriálov s počítačovou technológiou. Tunajšie postavy tak majú telá vytvorená ako 3D modely, ale na nich sú textúry pripomínajúce klasickú kresbu. Réžie sa ujal Fumihiko Sori, ktorý svojimi filmami posúva hranice špeciálnych efektov a počítačovej grafiky. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Začať by som mohol dvoma spôsobmi - buďto za a) poviem jednoducho dve slová: nevyužitý potenciál, alebo za b) poviem, že niečo také ako béčka alebo guilty pleasure v rámci anime takmer absolútne netolerujem, pretože tu hľadám len skutočné klenoty a špičkové tituly. Ale pekne poporiadku. Vexille 2077 je viac menej klasickou akčnou sci-fi, ktorá stavia na nápaditej a veľmi zaujímavej zápletke. V roku 2077 je Japonsko už 10 rokov dokonale izolované od zvyšku sveta, bez možnosti akéhokoľvek prieniku na jeho územie, alebo získania informácií či satelitných snímkov. Biotechnologický pokrok a úspechy v oblasti armádnej robotiky spravili z krajiny najvplyvnejšiu zbrojársku veľmoc, ovládajúcu svetový trh, a japonskú ekonomiku riadi gigantická korporácia Daiwa. Za účelom získania informácií o dianí v krajine je tajne vyslaná jednotka SWORD, ktorá sa z politických dôvodov dištancuje od americkej vlády, pre ktorú predtým pracovala. Mladej žene Vexille sa so skupinou vojakov podarí infiltrovať na japonskú pôdu... a odhalia niečo, čo si nedokázali predstaviť ani vo svojej najhoršej nočnej more. Potiaľ dobré, základná premisa je, mj. v bode týkajúcom sa izolácie a "rádiového ticha" (teda dokonalého permanentného informačného embarga), veľmi atraktívna. Lenže Vexille zlyháva, v čom sa dá. Už v úvode mi udrela do očí ohyzdná cellshadingová animácia s častým presvetlením scény a hnusnými farebnými filtrami; našťastie, keď to človek prežije, od titulkovej sekvencie sa to markantne zlepší, ale zázrak sa nekoná. Že hudbu skomponoval Paul Oakenfold (ako sa honosí dvd obal, autor časti hudby druhého Matrixu) je síce pekné, ale je to nanič, keď približne 50% skladieb k daným pasážam vôbec nesedí a pôsobí divne. Takže Audiovizuálny orgazmus sa nekoná. Príbeh je jednoduchý a prostý, ako sa len dá (síce sa sem tam objaví nejaká tá zaujímavejšia, ale o to neoriginálnejšia myšlienka), neskôr sa vynorí aj pár nelogickostí a divných scén, a tak už zostáva len akcia. Tá je dynamická... a to je asi tak všetko. Navyše obsahuje druhá polovica filmu nejednu silne patetickú scénu, z ktorej mi prišlo zle. Kto sa nad to všetko dokáže povzniesť a baviť, má reálnu šancu, že sa mu to aj podarí. Mne teda nie. 30% ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Od dob Final Fantasy: Spirits Within jsem marně čekal na další opravdu úchvatný CG film, tedy obrazem, smyslem i dějem, a trvalo dlouhých 6 let, než byly mé tužby vyslyšeny. Marná práce, všechny ty superprázdné Appleseedy a nesledovatelní Edvent Čildrnové nemohli u mě způsobit to, co tenhle skvost; ač podstatou anime, ani to mu neubralo. Vizuální stránka je prostě boží, technika nerealistického vykreslování jen podtrhuje scény - které jsou narozdíl od kolegů totálně přehledné a je opravdu radost je sledovat. Budoucnost, kterou nám zde autoři líčí, je zcela... svým způsobem přirozená a přijatelná, přitom zároveň zdrcující. Čímž jsem u smyslu filmu a děje, které jsou podlíčeny jistou dávkou filozofie a nakonec... No proč to brát odtud, vezmu to od lesa. Co je na tomhle filmu špatně? Nic. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Slabší 3* - a to jen díky visuálu. Ne že by animace byla nějaká ultrapřevratná, ale vypadá opravdu dobře, zejména v akčních scénách. Cthulhužel Vexille obsahuje i spoustu zcela neakčních a dosti nezajímavých situací. [SPOILER] Vždycky jsem tušila, že Japonci jsou roboti! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

I když manga či jak se to jmenuje nemusím, tak musím uznat že tohle scífko bylo výborné. Animace se mi mco líbila a trochu mi připomínala viea ze hry XIII:-). Akce byla výborná i když jí mohlo být více, třeba začátek byl velmy dobrý. I když délka 109 minut je dlouhá stopáž, tak v tomhle případě bych snesl i delší, přišlo mi pár věcí nejasných. Další plus si rozhodně zaslouží příběh, s kterým si tvůrci celkem vyhráli. To samé zvuky, zvuky byly opravdu výborné, jen škoda že jsem neviděl Aj verzi, přeci jenom nemám Japonštinu moc rád(BTW Taky my celkem vadilo, že nějaké Američany dabovaly též Japonci, ale to už je věc názoru) a když jsem u těch zvuků, musím zmínit velmy dobrou a dobře zvolenou hudbu, ač jde o The prodigy či Dead can dance, tak daná hudba perfektně pasovala ve scénách. Jsem celkem nadšen, dal bych možná i 5*, ale pár menších neduhů a uklouznutí bohužel nemůžu přehlednout, každopádně doporučuji každému kdo nezná nebo nemá rád manga, možná se mu to zalíbí. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Japonská filmová tvorba se v mnoha případech vyznačuje silným emotivním příběhem a v některých případech utrousíme i nějakou tu slzu. Něco podobného jsem očekával i od tohoto animovaného díla, ale kýžený výsledek se nedostavil. Neopak, více než často se mi dostavovaly pocity nudy. Spousty děr v příběhu nezachrání ani železní červi a povedené akční pasáže. No a když už se jedná o Japonsko, tak vizuální stránka si jistě zaslouží pochvalu. Váhy kladů a záporů jsou přibližně na stejné úrovni, ale na obojí se rychle zapomene...:-(HUDBA: Paul Oakenfold 40% ()

Reklama

Reklama