Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

Jacob23 

všechny recenze uživatele

O fous lepsi nez prvni cast-reziser ma rozhodne talent a Cassel naprosto exceluje za doprovodu vytecne hudby.Kvuli trochu slabsi 2. pulce(2.casti)nejdu na 5* ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit oba dva díly odděleně, takže je můj komentář společný. Perfektní záležitost, dobře odvedená filmařina, super herecké výkony a vynikající atmosféra. Kladů je hodně a asi bych se opakoval po ostatních. Drobný nedostatek vidím v občasné zkratkovitosti (i přes to že je filmy mají dohromady cca 4 hodinovou stopáž) a místy podivných scénáristických skocích. Živější jednička se mi líbila možná více, než napínavější a dramatičtější dvojka. Výsledný efekt tak na 4,5 hvězdy, ale přimhouříme oči a budeme zaokrouhlovat nahoru. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Velkoryse (z hlediska vyhrazeného času) pojatá rekonstrukce života a smrti notorického bankovního lupiče, gangstera a z pouhé vizáže revolucionáře Jacquesa Mesrinea. V druhé části plně konzistentního díla je divák doslova zahlcen lineárně branými etapami Mesrineovi kariéri a sleduje s jakou neuvěřitelnou drzostí skládá jeden kriminální čin za druhým. Poctivé filmařské práci dominuje výkon Vincenta Cassela, kterému role sedne jako prdel na hrnec a kdy společně vzato s prvním filmem vytvořil dokonalý obraz člověka, v jehož blízkosti necítil by se bezpečný nikdo, ani kdyby jej dělily tlusté mříže a neprůstřelné sklo. 80% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ačkoli nám hned na začátku je jasný,jak to dopadne,tak jsem přecijen doufal, že to bude jinak:-) Posledních 15 minut je naprosto dokonale natočených. Cassel svého padoucha hraje skvěle a roli si evidentně užíval. Opravdu moc pěkná krimi. Od Války policajtů jsem snad lepší neviděl. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Ve druhé části ságy stupňuje Vincent Cassel svůj výkon až k naprosté dokonalosti a vytvořil tak podle mě nejpozoruhodnějšího desperáta v dějinách kinematografie. Škoda, že dějově film v obou částech trochu přešlapuje na místě (nebo se spíš neustále točí v kruzích přepadení-vězení-útěk-žena-přepadení...), což je na celkové čtyři hodiny filmového času trochu málo... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rovnako ako prvá časť, nevýrazná zlátanina, len o niečo viac akčná. Nesympatický hlavný hrdina absolútne bez charizmy, na ktorého je utrpenie sa pozerať a už vôbec nie chápať jeho činy a celkový vývoj filmu. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Mesrine byl borec a jen o něco menší je Vincent Cassel, který jeho charakter bravurně převedl na plátna kin. Kdo ví, o kolik zločinů mohl být snímek bohatší, kdyby Mesrina brutálně neoddělala francouzská policie. Nelze je označit jinak, než za zbabělce. Epilog, který se nemusí párat se seznamováním s postavami může tak přímo navázat na rozjetý konec předchůdce a z vysoce nastaveného tempa sleví až pří smutném konci. Epilog je, podle očekávání, které mi po shlédnutí jedničky dávali komentáře těch, co již pokračování viděli, o třídu lepší, než už tak na poměry evropských filmů výborný předchůdce. Epilog zkrátka šlape ve všech ohledech a je téměř dokonalý. Pokud už nějaký slabší moment nastane, je tu stále Vincent Cassel, který dá na pár nedostatků zapomenout. Bravo. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Já si vo tom Mesrinovi asi fakt budu muset něco nastudovat. Dost mě jako člověk zaujal. Druhá část filmu byla o něco lepší než ta první, ale přecejen to ohodnotim stejně. Vincent Cassel na mym žebříčku dost poskočil a šnekožroutská kinematografie dokázala, že umí i dobrý kousky. A Ludivine Sagnier je vážně kočka. :) ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Epičtější, drzejší, napínavější a krvavější - přesně tím vším je závěrečný díl Veřejného nepřítele č. 1 - jedničky současného evropského filmu, ve které Francouzi dokazují, že prostě umí. Doufám, že na další takový počin nebudeme muset čekat dlouho.... ()

silent cut 

všechny recenze uživatele

SUPER NABÍDKA!!! TŘI FILMY ZA CENU DVOU!!! 15 Minut bez Rodena paralelně roztažených na délku jednoho životopisného masakru o dvou dějstvích a Epilog je v tomto případě EPILOGEM se vším všudy a nemohu než ocenit zvolnění tempa. Tam, kde v jedničce Mesrine své pokroucené a černobílé vidění světa víceméně ukrývá pod elegantním kabátem, ve dvojce začíná svým exhibicionismem tlačit na pilu a oboum filmům vlastně dává právo nejen na život, ale především na nesmrtelnost. Jedničkou se totiž Mesrine pouze prostřílel. Ve dvojce začíná sám sebe vnímat a své chování ovlivňovat ve spirále rostoucí závislosti na tom, jak se o něm vyjadřují, popřípadě nevyjadřují média a chová začíná se chovat jako Tony Montany s nosem zabořeným v hoře kokainu, kterým se pro něj ke sklonku života stala publicita, která dala jeho dvojrozměrnému a svým způsobem primitivnímu způsobu života nový rozměr. Můžeme se ptát, jestli je v tomto případě o co stát, ale jako divák si nedovedu odpovědět jinak než ano. ()

ssfan 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený epilog, který se mi líbil hlavně díky skvělému tempu a akci, která se plynule střidal s kecacími momenty. Vincent Cassel vynikající, stejně jako ostatní herci, takže silné 4 hvězdy. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech lepší, než první polovina. Atmosféra je vynikající, hlavně počáteční scéna z úvodního filmu zde působí neskutečně intenzivním dojmem, on vůbec závěr Veřejného nepřítele č.1 Epilogu je neskutečně našlapaný emocemi. Dílo se podařilo a právem patří mezi nejlepší krimi roku 2oo8. Konečně se Mesrin rozvinul v opravdu zajímavou osobnost a složitost jeho povahy se naplno projevila. Trochu pózér, levičák a neschopnost si udržet blízké přátele a rodinu. Vyjímkou, potvzující pravidlo je scéna v nemocnici s otcem. Cassel a jeho vizuální proměny mi daly připomenout jednoho policistu pod taktovkou p. Lumeta :). Podobnost v jedné scéně s adorovanou ikonou křesťanství je "čistě náhodná". Velmi silný nadprůměr. Celou ságu bych přirovnal s vynikající souloži s počátečním pomalejším rozjezdem zato však dechberoucím finále a nezapomenutelnou konečnou "malou smrtí". ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedená věc ! První díl vykresluje charakter Mesrina, druhý díl jeho skutky a konec... Film udělaný tak, že Mesrinovi nedržíte palce, to se mně osobně líbilo...palec nahoru :) ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Posledních 6 let života největšího franzouzského zloducha druhé poloviny 20. století. Nabral na profesionalitě, respektu, známosti i váze. Děj má větší tempo a méně postav, Cassel opět nepustí na plátno nikoho kromě sebe a Amalric není tak zdatný přihrávač jako Depardieu. Ženy Vincentovi podléhají jedna za druhou (vím že Mesrin rád využíval vypravěčskou licensi, ale když vidíte Cassela jak "uklidní" dvě studentky...) a banky bere pro jistotu po dvou. Zatímco 1.část nám představuje převážně růst průměrného zločince, 2. se soustředí na portrét Mesrina jako osobnosti,který mimochodem úspěšně vykrádá banky a unáší miliardáře, co si namlouvá, jak se ovládá apod. Celé dílo je postaveno na dokonalé řemeslnosti, vycházející ze staré francouzské školy, žádné pc triky, žádné naznačení, vždy nasyrovo a jako Mesrine (čti Merine!!:-)... na 100% ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Dokonalé..má poklona..jak jsem již psal v Part 1 tak Epilog mě rozebral úplně!Vincent Cassel ve svojí životní roli a poklona též režiji..kameře zvuku...celkově úžasný film! ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu! Plným počtom hviezd hodnotím oba filmy o J.Mesrinovi. Musím uznať že frantici si svojho "Jánošika" uctili tým najlepším možným spôsobom. Tým ktorý sa podielal na tvorbe tejto minisérie sa trafil snáď úplne do všetkého! Od maximálne vhodného výberu hercov až po úplne detaily. Vytvorili 240 min. plných strávitelnej akcie, scény mali zmysel, žiadna vata, všetko čo sa tu pohlo,povedalo urobilo bolo podstatné malo svoj zmysel. Bolo to proste 240 geniálnych minút ktoré ste si užívali, boli aj scény kedy padla sánka. Absolútnou čerešničkou na torte však bola postava Jacqa Mesrina. Vincent Cassel dostal životnú príležitosť a skvele sa jej chopil. Jacques Mesrine bol za 240 min. podaný tým najdelikátnejším spôsobom, boly vám naservírované všetky pohnútky a dôvody jeho činov, s postavou ste žili, sledovali ste ako sa formuje jej osobnosť, dá sa povedať že za tie 4 hodiny ste dokonale spoznali Jacqa Mesrina, jeho povahu,pohnútky,myslenie, boli vám predostreté všetky charakteristické črty jeho osobnosti, všetko pekne postupne vyložené a to rozhodne najmä zásluhou Vincenta Cassela. Cassel zahral svoju životnú rolu,ak ho odteraz uvidím v nejakom filme budem si ho spájať s menom Mesrine a nie Cassel, tak silné a charizmatické bolo jeho podanie, on sa proste pre túto rolu narodil. Dalo by sa rozkecávať ešte dlho ale aj tak tu už väčšina odznela, proste velmi vydarené dielo, dovolím si tvrdiť že schopné niesť nálepku "nesmrtelné". Navyše peniaze bolo cítiť, scény premakané do detailu, rekvizity stopercentné, komparz taktiež,jednoducho dielo na aké sa nezabúda a u mňa osobne rozhodne jeden s kandidátov na najlepší film aký som v tomto roku videl(aj keď sme len na začiatku). Žasnem. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Oproti jedničce se mi tohle líbilo o kousek víc, ale ne zase o hvězdu víc. Fakt parádní sou ty vizážové úpravy hlavního hajzlíka. To je na filmu asi to uplně nejzajímavější. A při tom taková blbost. Líbí se mi, jak si dycky našel nějakýho svýho kámoše, kterýho buď vodpráskli nebo zavřeli. Klobouk dolů před jeho 4 zdařilými úprky z vězení, kam se na něj hrabe naše šatlavská sereblita Kájínek :o). Nakonec to dopadlo neodvratně, bengoši se s ním vůbec nemazali, no ještě aby jo. Je to prostě dobrá kriminálka, která má spoustu zajímavejch úseků a je to podle pravdy. Se divím, že si takovej náš Radovánek v JARu taky nepřebarví třeba vlasy a nevodstěhuje se někam do ústraní. Co se týče úprků z vězení, tak dneska už by to asi nebyla taková sranda, když už lítaj vrtulníky. Ty vole, píšu uplnej shit :o) ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama