Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

Rssa 

všechny recenze uživatele

Pro mne o trochu horší než prolog, méně vtahující do děje a trochu zdlouhavější. Cassel pořád parádní, Almaric nevhodně obsazený. Celkově filmy patří mezi to lepší v žánru, ale na špičku nemají ani náhodou. Poctivých 75 % ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Epilóg sa mi páčil viac a aj Jacques Mesrine ma bavil oveľa viac, hoci to podľa mňa bol riadny bambus. Filmu nie je po kvalitatívnej stránke nič vytknúť, herecké výkony sú bezchybné, bezchybný je aj Vincent Cassel, ktorý sa stal hercom zrejme preto, aby mohol stvárniť práve túto rolu. Na filmy o gangstroch sa mi nepozerá dobre, nemám totiž rada, keď sa zločinci pretvárajú na hrdinov. Oceňujem, že tento film sa o to nesnaží a zrejme nám podáva Mesrinov obraz v skutočnej podobe zo všetkou brutálnosťou a nevypočítateľnosťou. Smutné je, že spôsob akým ho nakoniec dostali (hoci iné východisko zrejme nebolo) z neho v očiach niektorých toho hrdinu naozaj spravil. Systém, ktorý proti nemu bojoval, tak nakoniec prehral a urobil ho nesmrteľným. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Epilog mi připadal stejně kvalitní jako první část dvojfilmu. Změna se týká hlavní postavy-Mesrina, který se nechá zkorumpovat svou slávou a čistý charakter "čestného gangstera" je odkloněn na cestu ješitnosti a sebelásky. (To jen potvrzuje mé přesvědčení, že moc a sláva nejvíc křiví člověka). Neznám předlohu, nevím, nakolik je film věrný, ale postavu Jacqua Mesrina vykreslil uvěřitelně a velmi barvitě. A musím znovu opakovat, že Vincent Cassel je jedinečný. ()

Kevadros 

všechny recenze uživatele

První částí jsem byl nadšený, ale když jsem dokoukal Epilog zjistil jsem, že to jenom Richet a Cassel otevřeli oponu pro tu opravdovou hru. Napovrch se to možná nezdá, každý z těch filmů je jiný, každý má trochu jiné kouzlo. Společné mají hodně věcí, to jistě, ale druhá část zobrazuje Jacquese v trochu jiném světle- jako egoistického snílka, dost arogantního, ale přesto jaksi "lidského". Rozhodně nechci hájit ani se nijak zastávat či hodnotit skutečného Jacquese Mesrina, ale jako postava byl dokonale pochopitelný a všechna jeho rozhodnutí mi dávala naprostý smysl, což je mimo jiné výborným scénářem. --- Epilog se také nesnaží rozptylovat jako první díl, je v něm o poznání míň scén s holkama a vůbec zábavou. Vrhá diváka rovnou k Mesrinovi, aby tělo na tělo sledoval a cítil co dělá, popř co se mu honí hlavou. --- Technické zpracování je od kamery po střih přímo dokonalé, akce naprosto přehledná...a věřte-je na co se dívat. Pro mne první film Nového roku a s jistotou jeden z nejlepších :) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Zatímco první díl na mě působil jako jeden z nejlepších gangsterských filmů, tak v Epilogu je všechno jinak. Sledujeme Mesrina a jeho někdy legrační převleky a zmatené názory. Přišlo mi, že to co dělá je jen z důvodu, aby o sobě četl v novinách. Navíc tady nebyla žádná scéna, u které bych vysloveně lapal po dechu (narozdíl od první části, kde jich bylo habakuk). 65% ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Skoro stejně dobré krmivo pro chlapy jako Prolog a interakce "Mesrine versus lid francouzský" (rodinný výlet s lumpy, pragmatický dědeček) jsou vyloženě eňo ňuňo, stejně jako Mesrinovy obličejové a váhové proměny. Gérard Depardieu mi zase po hodně hodně dlouhé době připomněl, jaké to je, setkat se ve filmu s dvojrolema. Nebejt toho dementního spoileru na začátku Prologu a vlastně i na coveru filmu, tak je ten natahovanej konec snad i napínavej. Takhle nechápu, co ty režiséry vede k tomu, vyžvanit to ven po 30ti sekundách. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Druhý díl se nese ve stejném duchu jako první. Přibývá politiská motivace, jak jinak levicová, to nby nemohla být Francie. Podle mě by to mohlo být tak o půl hodiny kratší, místy to bylo s menším tempem. Film je sice o jednom jedinci, ale mohly být více vysvětleny motivace ostatních postav. Každopádně dobře natočeno i zahráno. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo o trošku více, než Veřejný nepřítel č. 1, ale opravdu jen o trošku. Spíše si myslím, že jsou tak na stejné úrovni, takže takových 60%. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Mistr převleků v dlouhodobém hledáčku policie musel být pošuk s velkým P. Jeho exhibice byly na hraně hry kočky s myší. Místy novodobý bojovník, co bohatým bere a pak si nechává na své rozmary. Každopadně ješitný. Smrt ho zastihla nečekaně. V. Cassel skvělý, M. Amalric příjemně překvapil v odlišné poloze (viz Skafandr a motýl). ()

Hadriel 

všechny recenze uživatele

Oba díly jsem viděl jako jeden, spojím tedy komentář dohromady. Další z francouzských skvostů. Skvěle natočené a zpracované. Tvůrci si dali opravdu záležet. Tyhle filmy o skutečných gangsterech opravdu můžu. A zvlášť když jsou takhle dobře zpracované. Všechny části jsou dobře rozložené. Nikdy není nějaká delší nudná pasáž. Přeskakování mezi roky nevadí. Atmosféra daných let přímo dýchá z obrazovky. Herci podávají super výkony. Zvláště Cassel. A k tomu ještě ta jeho fyzická proměna. Skvělé charizma jako Mesrine, skoro bych byl rád kdybych mohl dělat rukojmí. Spousta napětí. Skvělé útěky, přehledná akce. Prostě 10 z 10 francouzských četníků doporučuje. + "Because I don't like laws. I don't like the laws and I don't want to be a slave of the alarm clock my whole life. I don't want to spend my entire life dreaming. I don't want to always think how I have to work half a year just so I could buy some thing." ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Epilóg za prvým dielom zaostáva. Nechali ma chladným vážnejšie scény ako lúčenie s otcom, alebo rozhovor s dcérkou a v momente kedy sa hlavná postava začne politicky angažovať čoby revolucionár, filmu mierne dochádza dych. Rovnako mi nešla do hlavy bezradnosť majiteľov väzníc, ktorým sľubuje ďalší útek, aký aj bez väčších starostí a s noblesou uskutoční. Netuším či boli aj v skutočnosti takí hlúpi alebo len vo filmovom scenári. Vygradovanému záveru tiež uškodilo prezradenie veľkej časti ešte z úvodu prvého filmu. Dôležité klady ale stále prítomné sú, počnúc brilantnou réžiou a končiac skvelým Casselom, ktorí si rovnako ako prvý diel tak i pokračovanie opäť ukradli pre seba. ()

Bennyman 

všechny recenze uživatele

Profesionalně natočeno, to bez debat. Ale je to dosti zdlouhavé, tím pádem místy nudné. Podle mě si film nezaslouží více jak 80%. Oproti první časti kupodivu lepší. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Najväčší francúzsky gangster v histórii. Takýto príbeh by si zaslúžil oveľa lepšie spracovanie. Osobne ma prológ ani epilóg extra nezaujal a zapadá do filmovej priemernosti. Ozaj neviem, kde francúzska produkcia minula tých 80 miliónov eur, ktorým sa oháňa pri rozpočte. Som si istý, že americkí či britskí režiséri typu bratov Scottovcov, či Manna by si s témou poradili oveľa lepšie, aj keď rozpočet by sa určite navýšil. Ale aspoň by to stálo za to! ()

Mírouš 

všechny recenze uživatele

Skouknul jsem oba díly jedním vrzem a bylo to úchvatný. Podle mě nejlepší Casselova role všech dob. Byl naprosto špičkovej. Z jeho převleků by si komisař Clouseau mohl brát příklad :-) Tenhle druhej díl působil hrozně autenticky, jako by byl fakt natočenej v 70.letech a ne loni. Nedivím se, že to je nejdražčí francouzskej biják... ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Mesrine je Casselova životní role. Nevím kam až chtěl Mesrine ve svých činnech dojít, ale byl to šílenec který občas také nevěděl, co vůbec chce. Na plakátu jsem viděl Ježíše, než Mesrina. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ztotožnit s názorem, že druhý dil je lepší. Víc akce, víc střílení. Ano. Nervy drásající stupidní policie. Ano. Skvělá hudba - grandiózně dokreslující hmatatelné napětí. Ano. Provedení závěrečné scény - totálne - sice až trošku uměle filmařsky - napnutá a našponovaná, která si finálně řekla o mé plné hodnocení. Silná kvalita. Celkově beznadějně jedničkový akčňák - s jasnou evropskou stopou - z které srší nejenom rozumná a nepřeháněná akčnost, logika a i inteligence a kulturnost (oproti hollywoodským šílenostem). Z kina člověk odchází skutečně naplněn gangsterským a jako prák volným a namachrovaným životem. Člověk se alespoň na chvíli přeladí a vžije do kůže hlavního hrdiny a cítí se až trošku ppovýšen na páry s popkornem a kolou kráčející na Sněženky a machry či Den kdy se zastavila země. 9/10 ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama