Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ztotožnit s názorem, že druhý dil je lepší. Víc akce, víc střílení. Ano. Nervy drásající stupidní policie. Ano. Skvělá hudba - grandiózně dokreslující hmatatelné napětí. Ano. Provedení závěrečné scény - totálne - sice až trošku uměle filmařsky - napnutá a našponovaná, která si finálně řekla o mé plné hodnocení. Silná kvalita. Celkově beznadějně jedničkový akčňák - s jasnou evropskou stopou - z které srší nejenom rozumná a nepřeháněná akčnost, logika a i inteligence a kulturnost (oproti hollywoodským šílenostem). Z kina člověk odchází skutečně naplněn gangsterským a jako prák volným a namachrovaným životem. Člověk se alespoň na chvíli přeladí a vžije do kůže hlavního hrdiny a cítí se až trošku ppovýšen na páry s popkornem a kolou kráčející na Sněženky a machry či Den kdy se zastavila země. 9/10 ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Když jsem řekl o prvním díle, že byl skvělej, tak Epilog je ještě o třídu lepší. Nic se však nezměnilo nezměnilo na mém názoru, že Masrine byl normální magor, který se však díky médiím uměl prodat.. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Omnoho dospelejšie a ucelenejšie ako „Smrteľný inštinkt“...Vincent Cassel skladá hereckú maturitu na prvoligovom hereckom gymnáziu a nikoho nenecháva na pochybách, kto je teraz najväčší francúzsky herecký kápo...Mesrine v Epilógu pokračuje s pohŕdaním štátneho zriadenia a jeho zákonmi a naďalej si robí, čo sa mu zachce...Okráda banky, zabíja ľudí, pričom to však robí s jemu prirodzeným šarmom a gráciou, čím na seba nakláňa priazeň verejnosti, ktorá mu na jednej strane fandí, no na druhej má z neho a z jeho zverského cynizmu veľký strach...Jacques si dovoľuje čím ďalej tým viac, čo má však za následok jeho neodvratný koniec...Slučka sa pomaly sťahuje a už niet viac kam uniknúť...Cassel obidvom snímkom jednoznačne kraľuje, no v Epilógu dostáva konečne primeraného hereckého partnera, ktorým je objav francúzskeho filmu z posledného obdobia, Mathieu Amalric (Munich, Skafander a motýľ, Quantum of Solace)...Btw. Ludivine Sagnier? Yummy, Yummy! ()

Chosé85 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že budu fandit takovému lumpovi, ale stalo se. Nemohl jsem jednoduše odolat jeho charismatu (jestli opravdu byl takový i ve skutečnosti je věc jiná). Gangster, který vyloupil jednu banku, dojeli policajti a hned vyloupil druhou za rohem. Nebo vrah a lupič, který pokaždé utekl z vězení (myslím, že 3x) a dokonce ho ani do té věznice nestihli dostat (utekl ze soudní síně). Kdo by ho neobdivoval i přes ty zločiny co spáchal? Ale Mesrine postupem času začal přemýšlet a nakonec ze zločince, který systém vycucával, se stal revolucionář (osamělý). A to se mu stalo osudné. Prostě posledních 15 minut je tak atmosférických, napínavých a k posrání. Jak já jsem mu přál, aby přežil (opravdu zvláštní, že fandím zločinci). Parádní hudba.... ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Brilantní Vencent Cassel ve výtečné kriminálce. Oproti prvnímu dílu je Epilog ucelenější, čím dosahuje daleko lepší atmosféry. Mám jen jediný problém. nevím jak to bylo ve skutečnosti, ale zde se naznačuje, že Mesrine je považován za lupiče gentlemana - z celého filmu jsem nepochopil proč...? Že dá jednou jedné rodině peníze? Nevim. Dále se mi zdá, že se stal legendou hlavně díky , občas velmi naivní, neschopností francouzské policie. Každopádně film výborný. 9/10 ()

METHOD_ 

všechny recenze uživatele

Obidva diely celkom slusny akcnak :-) do 5* tomu predsa len trosicku este chyba, to ale nemeni nic na tom, ze su to kvalitne filmy po vsetkych strankach. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Síce som part1 nevidel ale nejako to neprekážalo a nemám pocit že by som o niečo prišiel. Na francúzov pomerne ambiciózny projekt s dobrým výberom hercov aj hudby. Mesrinov čierny humor do tohto filmu zapadol viac ako dobre a snímka tak pôsobí odľahčene bez nejakých výrazných dramatických momentov. Príde mi až neuveriteľné ako dlho ťahal políciu aj súdy za nos a robil si z nich prdel.... ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Charakter ani životopis skutečného Mesrina neznám, ale rád jsem se nechala nakrmit výborným old-schoolovým gangsterským opusem. A to platí i pro jedničku. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

V podstate by som dokázal pochváliť, respektíve vytknúť približne to isté a to samé, ako pri prvom dieli. Opäť vysoko kvalitná formálna stránka filmu - vizuál, kostýmy, dobovosť, atmosféra daných rokov, celková precíznosť. Avšak rovnako ako boli opätovne zvládnuté tieto aspekty, tak isto ako predtým, aj tentoraz som musel odpočítať percentá na základe iných. Tými sú čiastočná chaotickosť - niekedy som nemal páru, v akom časovom rozmedzí sa dané udalosti dejú, niektoré mi logicky ani nešli do hlavy, no skrátka mal som v tom miš-maš. Jasné, byť tak Francúzom, mal by som to pravdepodobne celé v malíčku, a teda by som sa nemal problém zorientovať, lenže takto, ako divák-neznalec, to mám značne skomplikované. Okrem toho sa našli aj chvíle, kedy som sa trošičku začínal nudiť - lúpeže, lúpeže a zasa lúpeže. Ešte šťastie, že obsadili do role Jacquesa Mesrina takého vynikajúceho herca, akým Cassel je - vďaka jeho hereckému výkonu, a úžasnému vcíteniu sa do postavy, som dokázal, pomerne bez ujmy, vydržať i tie slabšie pasáže, a nijak výrazne mi nepokazili celkový dojem. Ten mám, z oboch dielov približne rovnaký (i keď táto "dvojka" sa mi páčila predsalen o malý kúsok viac), a myslím si, že solídne 4 hviezdičky budú adekvátne. Pochádzať z tamtých končín, tak by som pravdepodobne bol z filmu nadšený ešte o poznanie viac. 80% ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Cassel tahne celou tuhle dvou dilnou gangesterku, sice ve druhem dile ma dva prihravce (Sagnier a Almaric), jenze ty se jen mihnou ve dvojce. Jinak rezier to zvladl vyborne, protoze dvojka ma stavu. Skoda, ze jsem se nedozvedel na konci, co se stalo z jeho komplicem (Almaric) a milenkou (Sagnier). ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Velmi precizní film, můžu i pochopit proč tolik násilí-násilí zjevně k Merinovi patřilo, jistě byl fascinující postavou a film asi nešlo natočit lépe. Ale vlastně je to velmi smutný příběh člověka na cestě násilí a zločinu, který si celý život namlouvá, že se tak narodil a že toto k němu patří a nikdy nenajde sílu (až na krátké zaváhání po narození dcery) se z takového života vymanit. Nemohu nevidět pozůstalé obětí Merinova řádění, nemohu zapomenout hlubokou scénu u otce v nemocnici, kdy mu asi došlo, ža ač si celý život tvrdí opak, vlastně život promrhal. Smutný film. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Monotónnější než první část, neotřelost přechází místy v bezradnost. Závěr je očekáváný, což by tolik nevadilo, kdyby nebyl zabit stupidními dialogy a nevýustil spíše ve frašku. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Excelentní dovršení příběhu o tomto francouzském gangsterském esu, kterého se Francie zárověň bála a zároveň ho milovala. ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

O něco akčnější, o něco surovější, o něco krvavějši, už je toho trochu moc, ale nakonec zase 4* když už za nic jinýho tak za brilantně natočenou poslední desetiminutovku ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Znovu skvělá Richetova režie a také Cassel a spol. byli bezchybní. Navíc se podařilo skvěle navázat na jedničku a ještě vystupňovat už tak vysoké tempo. Oba dva díly dohromady si jasně zaslouží plné hodnocení. Opravdu brilantní životopisný film. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, který sice není můj šálek kávy, ale koukalo se na něj hezky. Nicméně já gangsterům nikdy moc nefandila, byť jsou ve filmech vykresleni vcelku pozitivně. Za mne tři hvězdy. ()

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

(náznaky SPOILERŮ) Toto duo filmů jsem měl už delší čas na svém seznamu žádaných filmů. Konečně jsem se teda odhodlal ke zhlédnutí nejdražší produkce v historii francouzského filmu. Před filmy si obvykle čtu všechny zajímavosti, takže jsem věděl, že film vychází z pera veřejného nepřítele č. 1, tedy že autorem je hlavní postava Jacques Mesrine (Vincent Cassel). Ovšem film pro mě dopadl dost katastrofálně, aspoň co se hodnocení týče. Mesrine se asi měl věnovat jen své úspěšné kriminální činnosti nebo případně svým častým útěkům z vězení a psaním svých memoárů pověřit někoho povolanějšího. Myslím, že to totiž moc není vina scénáře nebo režijního pojetí, ale prostě zoufalým pisálkem Mesrinem. Protože takto životopisný film rozhodně nevypadá. Proč třeba hned na začátku je vidět, že veřejný nepřítel č. 1 je zavražděn policií během jejich akce (i když pro nás je aspoň trochu uspokojivý fakt, že k tomu policajti použili náš řekl bych celkem slavný náklaďák Avii). Další velkou výtkou je pochopitelně nesmyslně dlouhá stopáž a tudíž nutnost rozdělení příběhu do dvou filmů, které jsou i tak moc dlouhé. Abych ovšem jen nekritizoval, tak zpracování některých akčních scén bylo na velmi vysoké technické úrovni. A v synopsi je napsáno, že Mesrine používal často převleky nebo před další akcí podstupoval plastické operace. Tady si však tvůrci vystačili pouze s tím, že měl občas třeba nějaké brýle nebo se falešně vydával za detektiva. Trochu překvapivě je tento epilog o chloupek lepší, a tak se (možná s trochou nadhodnocením) vyšplhal aspoň do průměru. Ale celkově je to velký paskvil a neúcta k památce největšího francouzského gangstera (je ale zajímavé, že jsem o něm v životě neslyšel, takže si myslím, že je známý kvůli tomu, že byl zavražděn policií - možná z důvodu, že nemělo moc cenu ho dávat do vězení, když jako první ve 111-ti leté historii jednoho francouzského vězení dokázal utéct (to bylo ovšem zavřeno, když vyšly najevo nehumánní praktiky vůči trestancům). Pro mě je Vincent Cassel mnohem lepší v roli Vidocqa, jiného francouzského kriminálníka z období napoleonských válek (Vládce Paříže, film měl například mnohem větší počet mrtvých než oba tyto filmy dohromady) a pochopitelně jako Zvíře, kde mu po boku jako Kráska stála Léa Seydoux (Kráska a zvíře, 2014). Velmi brzy na tuto hrůzu zapomenu a zhlédnutí rozhodně nedoporučuju, je to ztráta času. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama