Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

ZsuZska 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle mé natěšení poněkud opadlo, a tak mi asi bylo dopřáno, aby se mi druhý díl líbil o něco více než první. Je pravda, že tenhle film už nebyl tolik dějově rozsekaný, dával víc smysl, jednotlivé příběhy byly ukázány celé, a ne jen nastíněné. Vincent tu byl ještě lepší než v prvním filmu:).. Ale přesto mé zklamání po shlédnuti jedničky tenhle film moc nepřebil, takže velmi smutná, ale dávám také tři hvězdy. ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Videl som, prespal som, zomrel som?! No z každého niečo. Proste nuda s veľkým N. vincent ma nepresvedčil o jeho roli a tvorcovia ma zase presvedčili že sa dá natočiť film aj za asi 100 euro. Totiž výprava a technická realizácia si viacej nezaslúži. Veľký schodok oproti jednotke. 31% ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Tam kde končí jednička, je tu skvělá dvojka, která nabídne opět perfektní děj, skvělou akci, skvělé prostředí, detaily a vězení. Nové kamarády a především kupu vynikajících převleků, ve kterých je Mesrine k nepoznání (téměř). Film beru jako celek, tj. oba díly dokupy a je to perfektní. Brilantně zobrazena doba let 70 - 80. Tenhle film je obrovské překvapení a já za něj velmi děkuji. Víc takovýchto filmů. Jsem nadšen! Francouzský film se vytáhl a to teda pořádně! A vůbec jsem se ani chvilku ani v první ani ve druhé části nenudil a to je co říct. Tenhle film se prostě pamatuje! ()

Modus 

všechny recenze uživatele

Nářez, nářez a ještě jednou nářez…Vincent Cassel je opravdu francouzský frajer…Tempo filmu se hned od první minuty zdá neuvěřitelně rychlé skoro jako závody Nascar...Bohužel mám pocit že druhý díl nenavazuje přímo na první díl ale je tam rozdíl pár let a to není zase to pravé ořechové…Na Casselovi to muselo být vidět, a taky že je…Pro roli Mesrineho přibral několik kil a hned se to na jeho postavě podepsalo, ten pupek byl neuvěřitelný…Bohužel jak film postupně graduje tak čekáte na nějakou neuvěřitelnou scénu která se vám vryje do paměti, bohužel žádná taková nepřichází, ba co hůř grády pomalu ale jistě ustupují, na konci toho všeho se vyskytne malinká trhlinka při které vám tuhne krev v žilách, ale jelikož už víte jak Mesri dopadne tak to „velkolepé finále“ není tak velkolepé jak se může na první pohled zdát…Zásadní problém je ve scénáři…Zatímco první část shrnuje poměrně velký časový úsek kdy se pořád děje něco jiného a postava Mesrina se vyvíjí, v této části se v příběhu moc pitvá a operuje…Je tam to co v části první, ale 4x nataženější… Škoda…Co se ale budu vymlouvat po shlédnutí filmu jsem byl stejně obrovsky unešen, bohužel názor píšu o 3 dny později a veškeré nadšení mě úplně opustilo…Když se snažím vybavit si nějaké nezapomenutelné scénu, vybavím si jen pár obyčejných…Film s velkým potenciálem nezklamal, jen nenaplnil vysoká očekávání!!! ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Stejná úroveň jako díl první. Bohužel pro mě. Opět nic výjimečného a zbytečně natažené. Závěrečné minuty, ve kterých by mělo gradovat napětí, jak napovídá povedená hudební sekvence, jsou pro mě nudným čekáním na konec. Navíc jim moc nepřidá groteskní vykreslení francouzských policistů, kteří ač ukrytí a se zbraněmi namířenými na Mesrina jsou doslova posraní strachy. Opětovné zklamání z nepřítele č.1. ()

Kaučuk03 

všechny recenze uživatele

Asi největší role Vincenta Cassela, výkon předvedl výborný. Nemůžu moc pochopit zdejší hodnocení, mně to nepřišlo nějak extra... ()

Petyas 

všechny recenze uživatele

Platí totéž jako jsem psal u jedničky: Čekal jsem podle komentářů a hodnocení úplnou bombu, ale nedočkal jsem se. Přišlo mi to nudné, strasšně dlouhé a celý film je pojat až moc dokumentárně. Nemluvě o scénáři. Film zachycuje hromadu úplně obyčejných scén, nezajímavých a nedůležitých, které se ale chovají jako kdyby byly strašně důležité pro zbytek příběhu. Na to, že oba díly mají pomalu 4 hodiny, přišlo mi to tak amatérsky sestříhané, až to bilo do očí. Kdyby vystříhaly ty scény, které pro hlavní linii filmu nemaji žádnou přidanou hodnotu, udělali by to tak na hoďku a půl, bylo by to více koukatelné. Tak jak to je teď, je to pro mně slabota. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Jednička se mi líbila o trošku víc než epilog, ale i tak dávám pět hvězd. Už trošku zavalitější Mesrine to rozjíždí dál, jedna loupež střídá druhou. Dokonce jsem se i pobavil při únosu miliardáře a smlouvání za výkupné.K tomu výborná hudba, broukal jsem si tu melodii ještě dlouho po skončení filmu. Možná škoda té menší mezery v příběhu mezi oběma díly. ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Tak takovýhle film mi chyběl od dob nejlepších Scorseseho trháků. Vincent Cassel je opravdu perfektní, dle mého názoru se jedná o jeho top roli, úlohu gangstera zvládá s přirozeným šarmem a elegancí. První díl sleduje jeho postup kariérou od vojáčka v Alžírské občanské válce po gangstera francouzského podsvětí, druhá část pak zobrazuje jeho vrchol v podobě nepřítele číslo 1 a jeho konec. Ač má celý film (filmy?) takřka čtyři hodiny, nenudil jsem se ani minutu a celý opus zhltl najednou, aniž by mi zaskočilo. Snad jen na konci druhé poloviny mi neseděl Mesrinův poloviční obrat k politickým ideálům. Právě se Scorsesem má film společné kontrastní momenty brutálního násilí, které vzápětí střídají chvíle vtipu a pohody. 90% prví část, 95% druhá část, 100% dohromady - jednoduché počty :) ()

POMÍK 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenční vlasy Mesrina spolu s efektní hudbou směle dojely druhou dávku gangstera č. 1, avšak již se ztrátou nadupaného thrillerství a grádů první části. Amalric byl na gangsterský vkus až příliš okatě měkkýš z řádu stopkoocích plžů a Lanvin, ač vzhledově perfektní, byl svou pozicí ve filmu podivný. Rychle vysmahlý konec byl poněkud zarážející, navíc mě mrzí, že divák věděl předem, že to z té dodávky do něj naperou (nehledě na to, že to smažili i do ní, ty díry v okně u její pozice ve vozidle jsou důkazem, a že by všechny střely šly do jejího pudlika, tak tomu též těžko uvěřím...), také by možná neuškodily opětovné hrátky s okýnky, avšak stékající krev po čele Mesrina je obstojnou náhradou. Pikantní byl děda s love z nemovitostí, obrázky umyvadla na stěně cely, hláška - jak se jmenuji...Jaques, Jaques, Jaques... a jeskyňová scéna, ač její věrohodnost je poněkud záhadná. (Nevim, nevim, zmlácený na padrť, pouta vzadu, 4 střely, kdyby šlo o Bonda, tak nepochybuji, ale doplazit se z jeskyně, pak lesem, polem k civilizaci v takovém stavu...no myslím, že v reálu ten přejetý a odvezený a zakopaný kluk z čr je už dost silná káva, ale toto...) ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Oldschoolový film, připomínající seriálové Profesionály, ale jenom v tom nejlepším. Spíš než psychologické zkoumání motivů jednání hlavního hrdiny vidíme střípky poskládané z jeho života, to vše ve velkém tempu, správně okořeněné dobrými hláškami, loupežemi, mučením, zabíjením, ženskými a penězi.__Nečekal jsem humanitu ani úctu k životu a jedinci, rozhodně ne od člověka jakým byl Jacques Mersine, dostal jsem ale zajímavý pohled na pozoruhodně prožitý život, byť především v negativním smyslu slova pozoruhodný, život, který zaslouženě skončil a který rozhodně není hodný následování.__Já osobně bych například nikdy nedal přednost kamarádů před svojí partnerkou…__V prvním dílu jsem spatřoval větší vývoj postavy, proměnu hocha ze slušné středostavovské rodiny v gangstera. Druhý díl přišel již s jasně vyhraněnou postavou hlavního hrdiny a dále ji příliš nerozvíjel, a spěl nezadržitelně k jeho neslavnému konci.__Oba díly měly neuvěřitelný strhující spád a čas s nimi strávený uplynul jako voda, ani jednou jsem se nepodíval na hodiny a z kina jsem odcházel s do mozku zarytými některými scénami (vyřízení alžířana). Pochválit musím především hlavního představitele Vincenta Cassela, který byl hlavním důvodem, proč jsem porušil svoje zásady a šel jsem do kina na gangsterský film (viz profil).__Nemohu říci, že by mě přímo uchvátila nějaká filmová veličina: režie, kamera, střih, hudba, nicméně všechno dohromady vytvářeno úžasně vyrovnanou a vyváženou souhru.__Štěk Depardieuho v maličké roličce protřelého mafiánského bose byl skvělý a skvostný, jednoduchý, ale zapamatovatelný a opětovně mi i na tak malém prostoru potvrdil obrovské herecké kvality této francouzské stálice.__Místy působil film až dokumentárně, ovšem v tom nejlepším, co může takový dokument nabídnout (na rozdíl od příšerného pojetí „dokumentu“ o Che Guevarovi).__Také ženské partnerky Vincenta Cassela byly francouzsky šaramantní a šmrncovní (Cécile De France a Ludivine Sagnier)._____Nejlepší scény: Mesrinova první loupež – hra na policii, První setkání Cassel – Depardieu, Potrestání alžířana, Mesrine hájící se u soudu, Mesrine trpící ve vězení_____Balancuji mezi 4 a 5 *, osobně se mi asi o něco víc líbil první díl. ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že je to podle skutečnosti. Takovýho hajzla nemohli milovat ani žabožrouti. Sebeobhajoba u soudu neprosto nepravděpodobná a nevěrohodná. Scény setkání s dcerou a umírajícím otcem falešné a prázdné. Dokonalá přehlídka oblečení a aut 70. let. V brněnském kině Scala tradičně 5 a půl diváka, zima a smrad. ()

marusaj 

všechny recenze uživatele

Po bezesporu kvalitním, nicméně takovém trochu "vycpávkovém" prvním dílu je Epilog jízda, která sice nebere dech, ale Cassel strhává diváka na svoji stranu. Trochu bláznivé, trochu dojemné, ale silné. Můj názor : obě epizody spojit na stopáž takové dvě a půl hodiny, tahle seriálovost film táhne dolů. ()

MeaCulpa 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Veřejného nepřítele je mnohem lepší než první. Vincent Cassel opět dominuje a jeho Mesrine si diváka v některých okamžicích opravdu dokáže získat na svojí stranu. Během druhé části filmu sledujeme Mesrinův vývoj od gangstera po mediální hvězdu a získání titulu Veřejný nepřítel č. 1 až k hloupé snaze přilepšit si ve veřejném mínění napodobováním praktik RAF. Na to aby se Mesrine opravdovým revulucionářem stal byl však příliš hloupý, chamtivý a sebestředný. Jinak filmu není moc co vytknout Richet ho má pevně v rukou a až na závěrečnou menší ztrátu tempa, která je způsobena úvodním prozrazením konce hlavní postavy mu není co vytknout 8/10 (s tím, že po druhém shlédnutí to pravděpodobně půjde nahoru) ()

waska 

všechny recenze uživatele

Opět výtečná Vincent Cassel. Jednoznačně lepší než první díl, o mnoho spojitější bez mnohých přeskakování dobou. Občas byl Mesrine i sympatický, ale po většinu času krutý a bezcitný zloděj a vrah, kterému se dostalo to co mu patřilo. ()

Camarro14 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který zobrazuje Mesrina přesně v takovém světle, v jakém ho viděla tehdejší společnost. Jedná se zcela o plnohodnotný film, který je brilantně zpracovaný, jak po stránce filmové, tak i technické! Vincent Cassel v životní roli, kterou si patřičně vychutnal ..... ovšem co mě nejvíce posadilo na zadek - bylo dokonalé přesné převedení několika důležitých momentů v životě J.M. do absolutně reálné podoby - ať už se jedná o rozhovor s médii, útěky, rozhovor s reportérem Tillierem či samotné !popravy! J.M. .... jedná se zkrátka o brilantní film po všech stránkách: herecké výkony, příběh, výpravnost, technické zpracování ..... 90% ...... poslední záběr = naprosto úchvatný !! ... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tak jak jsem se rozplýval nad 1. dílem, tak tak nečiním na Epilogem. Už to prostě nebylo ono. Ale pořád jako celek hodně nadprůměrný dílo. A Ludivine Sagnier je kočka. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama